Sigitas Kazlauskas (SIGUTIS)

Plūdinės žūklės specialistas

Upėse jau prasidėjo ledonešis. Žiema, kad ir nenorom, bet vis tiek traukiasi ir netruks prabėgti savaitė kita, o mes, žiūrėk, jau lakstysime lyg pamišę krantais ir mirkysime savo plūdeles. Aišku, kokia būtų žvejyba, jei ji neteiktų malonumo? Vienas iš jos patogumų, apie kurį noriu pakalbėti, tai įvairios platformos. Vienos jų būna pigesnės, kitos - brangesnės, bet visų jų paskirtis, kad žvejas kuo patogiau įsitaisytų ir žvejodamas jaustų tikrą palaimą.Todėl šį kartą pakalbėsime apie jas.

Visi puikiai suprantame, kad geras daiktas pigus nebūna, o ir veltui retai kas dovanoja. Daugeliui žvejų dažnai iškyla klausimas – dilema kaip patogiau įsitaisyti žvejyboje. Neretai matome, kaip žvejas po gerą pusdienį sėdi ant plastikinio kibirėlio, mažutės nepatogios kėdės ar stovi įsibridęs į vandenį ir taip save vargina.

Jei tai būna sutiktas jaunuolis ar vaikas, tai mes dar galime atlaidžiai šyptelėti ir suprasti, bet kada tai daro solidus dėdė atvažiavęs su prabangia mašina, su stalais ir lauko kėdėm ir dar nusiteikęs prabūti gamtoje iki kelių dienų, atleiskite, bet kyla elementarus klausimas – kam taip save kankinti? Atsakymas dažniausiai turėtų sekti, kad toks žvejas tiesiog nesusimastė, kaip tą padaryti arba tiesiog nežino kur tą platformą įsigyti ir ko prie jos dar reikėtų papildomai.

Todėl pasiaiškinkime kas ir kaip yra iš tikrųjų. Pradėkime nuo to, kad pirmiausiai klysta tie, kurie mano jog platformos skirtos tik žvejam – sportininkam, o jiem – paprastiem žvejam nelabai ir reikia.

Turiu ne vieną draugą, kuriam yra tekę sėdėti ant mano platformos ir tik po to suprasti, koks tai patogus dalykas, kai viskas po ranka, nereikia n kartų bėgioti į mašiną, jau nekalbant apie patį sėdėjimą, kuris tikrai teikia malonumą. Visą tai įvertinę daugumas vienokiu ar kitokiu būdu ieško ir stengiasi šį daiktą įsigyti. Ir, žiūrėk, po kurio laiko jau sėdi ant jos ir šypsosi sau į ūsą žvejodamas.
Išradingesni žvejai, arba nagingesni, kaip norime taip pavadinkime, nes yra ir tokia grupė žvejų, platformas bando sutverti patys. T.y. perkasi įvairias medžiagas, skolinasi iš draugų brėžinius, kopijuoja, virina ir… finale laimi kokį šimtelį litų. Aš noriu pasakyti, kad jei skaičiuoti preciziškai sugaištą laiką, sudegintą kurą, sudėjus nupirktas medžiagas bei įskaičiavus darbą, tai kartais net savadarbė platforma viršija fabrikinės pinigines sąnaudas. Grubiai skaičiuojant, elementari platforma suvirinta ir metalo kainuoja 300-500 litų, kas adekvatu nupirktai iš gamyklos. Na, bet kartais, kaip minėjau, pavyksta ir sutaupyti. Tai čia kalbant apie pačias primityviausias platformas.

Jei kalbėsime apie aukštesnio lygio platformas, tai čia namų sąlygomis tikrai padaryti negalėsime, nes tiesiog neturėsime tam gamyklinių staklių bei kitų reikalingų įrengimų.

Pirkdami normalią šiuolaikinę platformą žvejai turi galimybę pasirinkti du jos įsigijimo variantus – pirkti padėvėtą arba užsisakinėti naują.

Pakalbėkime apie pirmąjį variantą  - dėvėtos platformos pirkimą. Čia kaina priklauso nuo to, kaip jūs sugebėsite nusiderėti ir įtikinti oponentą parduoti jum už kuo mažesnę kainą. Perkant naudotą platformą reikėtų atkreipti dėmesį, kad nebūtų išklibę kojų tvirtinimo lizdai, normaliai užsiveržtų laikikliai, nebūtų užslėptų įtrūkimų ar didelių subraižymų.Šiaip, perkant padėvėtą platformą, didelį defektą nelabai ir paslėpti įmanoma. Pagrindinis minusas tame, kad jūs įsigysite ne naujo pavyzdžio, o senesnio tipo platformą. Tačiau nematau nieko blogo, jeigu jūsų perkamas daiktas bus iki 10 metų ir gerai prižiūrėtas. Palyginimui noriu pasakyti, kad jei mes perkame automobilį analogiškų metų ir po to gana sėkmingai dar tiek pat metų eksplotuojame, tai kas blogo tame, jei įsigysime tokią platformą. Pliusas dar būna ir tame, kad perkant dėvėtą platformą gana dažnai jūs ją galite įsigyti su visais (ar beveik visais) tam būtinais priedais.

Jei kalbėsime apie naują platformą, tai turite atkreipti dėmesį į keletą niuansų. Dažnai žvejai sako: „Radau naują platformą už 500-700 litų“. Būkite dėmesingi ir nedarykite klaidos, nes naujos rimtos platformos tikrai kainuoja 3-4 kartus brangiau. Šiuo atveju tai gali būti siūlomos tos pačios tik seno modelio platformos, arba su kokiu defektu, arba jos yra skirtos vaikams, t.y. ne suaugusiems žvejams. Todėl būkite atdūs ir neapsigaukite. Nepamaišytų ir gero draugo patarimas ar kokio sportininko komentarai abie nužiūrėtą pirkinį.

Perkant naują platformą, kokia ji bebūtų, visa tiek jos siūloma kaina bus be priedų, kurie minimaliai ateityje bus reikalingi norint ją teisingai eksplotuoti. O tai jau sudaro nemažus pinigus. Kaip pavyzdį aš noriu paminėti, ko minimaliai reikia prie platformos ir kokios būtų kainos tų priedų.

Sutarkime, kad šį kartą kalbėsime apie platformos komplektaciją reikalingą žvejojant su teleskopiniu, matchiniu ar feederiniu meškerykočiu. Apie štekerį šį kartą specialiai nutylėsime, nes jam jau taikomi kiti standartai – priedai. Taigi, komplektuojant platformą, jai būtina turėti du laikiklius kotui pasidėti. Jų kaina suktųsi po 50 Lt už vieną vienetą. Toliau būtinas laikiklis skiaurei tvirtinti, kad būtų patogu įdėti sužvejotą žuvį. Dar vienas laikiklis reikalingas plastikiniams dubenėliams tvirtinti, kuriuose bus laikomi gyvuliniai ir augaliniai masalai.Tai už du laikiklius jums teks pakloti dar 100 litų. Dviejų indelių kaina sudarys papildomus 50 – 100 litų. Ir pabaigai reikalingi bent du konteineriai plūdėm susidėti. Vienas konteineris 30 mm, į kurį būtų  galima talpinti 0,5g – 5g plūdeles, o antrasis – 60 mm aukščio, į kurį sudedamos 6 – 20 g plūdės. Už du konteinerius jum teks pakloti papildomus 400 litų.  Na, o pati platforma jums atsieitų dar 2-2,5 tūkstančio litų. Tai būtų minimalūs priedai ir visos išlaidos perkant naują pirkinį. Todėl pasvėrus visas savo pinigines galimybes žvejas ir renkasi būsimą platformą. Iš karto tai atrodo gana įspūdinga suma, bet kai tą sumą išdalinu į būsimus 10 eksplotacijos metų, o vėliau į 120 mėnesių, tai visa tai atrodo gana normaliai. Juk perkame platformą tikrai ilgam laikui.

Tai būtų viskas, ko reikis platformai sukomplektuoti. Kaip privalumas dar būtų laikiklis graibštui, du laikikliai meškerykočiams susidėti ir desertinis 200-400 litų kainuojantis (priklausomai nuo firmos), stalas ant kurio laikomas kibiras su jauku.

Štai ir aptarėme pagrindinius niuansus susijusius su būsimos platformos pirkimu. Platformos patogumas tikrai didelis ir kartotis apie jos privalumus nesinori. Todėl siūlau perskaičius šį straipsnį ir pasidarius išvadas, artėjant atvirojo vandens sezono pradžiai, išsirinkti sau deramą pirkinį. Linkiu visokeriopos sėkmės.