2014-07-28

Š.m. liepos 28 d. apie 20.30 val. Tauragės rajono agentūros aplinkos apsaugos pareigūnai, dalyvaujant neetatiniams aplinkos apsaugos inspektoriams bei Skaudvilės policijos nuovados pareigūnams, Ančios upėje prie Skaudvilės užtvankos sulaikė tris piliečius, kurie neteisėtai statomu tinklu gaudė žuvį. Turėjo pagavę vieną lydeką bei du plakius, žvejybai naudojo pripučiamą guminę valtį. Pažeidėjams skirtos administracinės baudos po 600 Lt, be to teks atlyginti gyvūnijai padarytą 558 Lt žalą. Konfiskuota valtis, irklai, tinklas bei sugauta žuvis.

2014-08-01

Rugpjūčio 1 d. apie 5 val. ryto  buvo gautas pranešimas apie galimą brakonieriavimo atvejį Netečiaus ežere, Jakėnų sen., Varėnos r. Varėnos aplinkos apsaugos agentūros vedėjui V. Butkevičiui, kartu su Varėnos PK pareigūnais, nuvykus į įvykio vietą paaiškėjo, kad ištikrųjų 3 piliečiai vykdė neteisėtą žvejybą. Pareigūnai spėjo atvykti tada, kai žvejai jau buvo susidėję žvejybos įrankius, priemones ir laimikį į automobilį. Žvejota buvo iš guminės valties, tinklais. Buvo pagauta 8 karšiai, 1 lydeka, 5 lynai ir 3 karosai. Preliminariai vertinama žala aplinkai – 3,5 tūkst. Lt. Pareigūnai konfiskavo 5 žvejybinius tinklus, guminę valtį, o automobilis sulaikytas ir šiuo metu saugomas automobilių aikštelėje iki tolesnio bylos nagrinėjimo. Dviems piliečiams surašyti Administracinio teisės pažedimo protokolai pagal 87 str. 3 d., o vienam – pagal 87 str. 2 d. Pažeidimai priskiriami šiurkštiems gyvūnijos pažeidimams.  

2014-08-07

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento gyvosios gamtos apsaugos inspektoriai surengė kelis reidus ir tikrino Šiaulių miesto turgavietes. Pabalių prekyvietėje pareigūnų akys užkliuvo už žūklės inventoriumi prekiaujančio vyro darbo vietos. Jų dėmesį atkreipė bučiukai. Buvo iškart matyti, kad jie ženkliai didesni nei numato mėgėjiškos žūklės taisyklė, kurios parašyta, kad bučiukas vėžiams gaudyti – ne ilgesnė kaip 100 cm ir ne platesnė kaip 50 cm gaudyklė.

Žvejybos įrankiai buvo išmatuoti sertifikuotu metru. Vieno ilgis 114 cm, plotis 75 cm, o kitas dar didesnis 115 cm ir 84 cm. Neteisėtai laikyti bučiukai paimti, o prekeiviui surašytas protokolas.

2014-08-07

2014 m. rugpjūčio 7 d. Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai Aiseto ežere (Utenos r.) už neteisėtą žvejybą statomais tinklais sulaikė Paisetės kaimo gyventoją V. G. Nors pažeidėjas žuvų sugavęs nebuvo, tačiau administracinės atsakomybės išvengti nepavyks. Jam surašytas administracinės teisės pažeidimo protokolas, paimta valtis ir tinklai. Reikia pažymėti, kad Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai pagal LR ATPK 87 str. 3 dalį už žvejybą draudžiamais įrankiais ar būdais iš pažeidėjų šiais metais paėmė ir konfiskavo jau 17 valčių.

2014-08-08

LR AM Utenos RAAD Visagino savivaldybės agentūra atliko patikrinimus visose mėgėjų žvejybos įrankių parduotuvėse ir turgavietėse Visagino savivaldybės teritorijoje. Patikrinimų tikslas buvo išaiškinti neteisėtos prekybos ne mėgėjų žvejybos įrankiais atvejus.

Dalyvaujant parduotuvių atstovams patikrintos 4 žvejybos įrankių parduotuvės bei 2 turgavietės, ypatingą dėmesį skiriant parduodamų bučiukų, skirtų vėžiams gaudyti, dydžiams. Vadovaujantis Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių 4.1 punkto reikalavimais bučiukas vėžiams gaudyti turi būti ne ilgesnis kaip 100 cm. ir ne platesnis kaip 50 cm.

Patikrinimo metu prekybos ne mėgėjų žvejybos įrankiais atvejų nenustatyta.

Visiems prekybininkams norisi priminti, kad ne mėgėjų žvejybos įrankių pardavimas neturint nustatyta tvarka išduoto leidimo ar nesilaikant šio leidimo sąlygose nustatytų reikalavimų pagal ATPK 87/12-1 d. užtraukia baudą nuo 2000 iki 4000 litų.



Aplinkos ministerijos informacija