2014-07-03

Liepos 3 dieną Aplinkos ministerija visoje šalyje surengė reidą, skirtą gamtosaugos reikalavimų pažeidimams išaiškinti. Kadangi įsibėgėjant vasarai vis daugiau žmonių poilsiauja gamtoje, didėja turistų srautai, stiprinama ir aplinkosauginė kontrolė. Aktyviai šioje akcijoje dalyvavo ir Utenos RAAD.

Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos 2 pareigūnų ekipažas dirbo Molėtų rajone esančiuose Asvejos, Arino ir Pravalo ežeruose. Valtimi apiplaukiant šių ežerų pakrantes, buvo tikrinamas poilsiavimo režimas, vykdoma mėgėjų žvejybos kontrolė, apžiūrimos pakrantės, ar nėra neteisėtai ribojamas piliečių lankymasis prie vandens telkinių, įrengiant tvoras. Asvejos ežere buvo patikrinti 6 žvejai mėgėjai, vienas iš jų – pil. D. L. iš Molėtų rajono žvejojo neturėdamas mėgėjų žvejybos leidimo, todėl jam surašytas administracinės teisės pažeidimo protokolas. Taip pat užfiksuotas ir vienas atvejis, kai tvora pakrantėje įrengta pažeidžiant reikalavimus. Arino ežere pareigūnai patikrino 20 žvejų mėgėjų. Visi turėjo leidimus, tačiau vilnietis A. G. dugnine meškere žvejojo naudodamas 10 m ilgio gumą, o ir kabliukų skaičius viršijo leistiną – jų buvo net septyni. Šiam piliečiui irgi surašytas administracinės teisės pažeidimo protokolas. Šiurkštus mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimas nustatytas Pravalo ežere. Iš Pabradės atvykę piliečiai S. Š. ir I. M. atsivežė net 12 statomų tinklų, kurių bendras ilgis siekė beveik kilometrą, guminę valtį ir, vos tik pradėję neteisėtą žvejybą, buvo sulaikyti. Pilietis S. Š. jau yra gerai žinomas Utenos RAAD GGAI pareigūnams, nes už tokius pat pažeidimus Molėtų rajone buvo sulaikytas Išnarų, Spenglo ežeruose. Šiems piliečiams irgi nepavyks išvengti administracinės atsakomybės, o ir sankcijos jau bus taikomos pagal LR ATPK 87 str. 3 dalį – tai bauda nuo 400 iki 1000 Lt su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu, todėl teks atsisveikinti ir su valtimi, ir su tinklais. Pažeidėjams iš dalies pasisekė, kad buvo sulaikyti tik pradėję žvejybą, o ne ryte, grįžę su laimikiu, kadangi tokiu kiekiu tinklu tikrai būtų padarę didelę žalą.

Be GGAI pareigūnų akciją vykdė ir Anykščių, Ignalinos, Molėtų, Utenos ir Zarasų rajonų agentūros – viso 5 ekipažai ir 10 pareigūnų. Buvo patikrinti 26  vandens telkiniai, 44 žvejai mėgėjai. Pareigūnai išaiškino 1 administracinės teisės pažeidimą - tai pakrantės apsaugos juostos apsaugos režimo pažeidimas. Taip pat bus nustatinėjami asmenys, ant miško keliuko išpylę statybines atliekas ir automobilio, palikto saugomoje teritorijoje neleistinoje vietoje, savininkas.

2014-07-04

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnai surengė reidą Ventos upėje. Plaukdami kateriu nuo Viekšnių, pareigūnai tikrino kaip laikomasi žvejybos taisyklių upėse. Buvo žiūrima ar nėra užmestų tinklų, ar žvejai turi mėgėjiškos žūklės leidimus. Reido metu patikrinta kelių dešimčių kilometrų upės atkarpa nuo Viekšnių iki Vadaksties upės žiočių, Latvijos pasienyje.

Akcijos metu patikrinta 10 žvejų. Vienas iš jų neturėjo mėgėjiškos žūklės leidimo. Vadovaujantis LR mėgėjų žvejybos įstatymo 11s.7p.  Žvejoti nemokamai, be mėgėjų žvejybos leidimų, turi teisę fiziniai asmenys iki 16 metų, valstybinio socialinio draudimo pensininkai ir neįgalieji, o Nemuno deltos regioninio parko vandens telkiniuose – ir fiziniai asmenys, deklaravę gyvenamąją vietą Rusnės seniūnijoje. Žvejui surašytas protokolas (ATPK 87s.1d.). Mėgėjų žvejybos taisyklių ir kitų teisės aktų, reglamentuojančių mėgėjų žvejybą, pažeidimas – užtraukia įspėjimą arba baudą nuo dvidešimt penkių iki dviejų šimtų litų su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu ar be konfiskavimo.

Taip pat tikrintos ir žuvys, kurias turėjo žvejai. Dar ne visi žvejai žino, kad mėgėjų  žvejybos vidaus vandenyse taisyklės numato, jog vienos žvejybos metu leidžiama sugauti 1 šamą, ne daugiau kaip 2 vienetus salačių, ūsorių, 3 vienetus ungurių, margųjų upėtakių, kiršlių, ne daugiau kaip 5 vienetus vėgėlių, sterkų, lydekų, šapalų, meknių (bendras šiame punkte nurodytų žuvų kiekis negali viršyti 5 vienetų), ne daugiau kaip 50 vienetų vėžių (išskyrus rainuotuosius ir žymėtuosius vėžius, kurių sugavimo kiekis ir dydis neribojamas). Vienos žvejybos metu sugautų žuvų bendras svoris negali viršyti 5 kg, o Kuršių mariose – 7 kg, neskaitant stintų, kurių leidžiama sugauti 10 kg, paskutinės sugautos žuvies svorio ir išskyrus atvejus, kai vienos žuvies svoris didesnis už šiame punkte nustatytą normą. Kiekvienas asmuo, užsiimantis mėgėjų žvejyba, savo sugautą laimikį privalo laikyti atskirai nuo kitų asmenų laimikio. Taip pat yra ribojami ir žuvų dydžiai.

2014-07-04

Iš žvejų mėgėjų vis dažniau išgirstama, kad brakonieriavimu ir žuvies pardavimu užsiima mažamečiai vaikai, kuriuos į vandens telkinius siunčia niekur nedirbantys ir girtaujantys tėvai. Vaikai  nebijo žvejų ir dažnai į jų pusę pasiunčia keletą „sparnuotų“ frazių. Reidų metu buvo bandoma šią informaciją patikrinti.

Vieno reido Pasvalio rajone metu, 7.00 val. ryto buvo pastebėti Mūšos upėje su valtimi plaukiojantys mažamečiai vaikai. Paklausus, ką jie veikia taip anksti upėje, šie atsakė, kad jiems nesinori miegoti, todėl išplaukė pasiplaukioti upėje. Pareigūnai šio fakto nesureikšmino tol, kol negavo informacijos su nuotraukomis, kuriose matosi brakonieriaujantys vaikai. Šiuos įvykius užfiksavo vienas žurnalistas, filmavęs miestelio šventę.

Nutarta įvykį ištirti. Reido metu buvo nuvažiuota į miestelį ieškoti šių vaikų tėvų, kurie yra atsakingi už mažamečių padarytus pažeidimus. Saločių miestelyje, Pasvalio rajone, buvo atrastas mažųjų brakonierių tėtis, kuris matant vaikams, puolė niokoti tarnybinį automobilį, užgauliojo pareigūnus, neetatinį aplinkos apsaugos inspektorių. Nedelsiant buvo iškviestas policijos ekipažas, bet ir tada minėtasis pilietis nenusiramino. Kadangi pilietis buvo neblaivus, šaukimas atvykti į policiją buvo įteiktas jo žmonai. Šiuo metu piliečiui yra pradėtas ikiteisminis tyrimas, taip pat vienam iš tėvų bus surašytas ATP protokolas pagal 87 str. 3 dalį už brakonieriavimą ir paskirta nuobauda, kuri sieks nuo 400 iki 1000 litų.

2014-07-06

Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai per savo ilgametę darbo patirtį buvo  pakliuvę į įvairias situacijas, kadangi kartais pažeidėjų veiksmai būna neprognozuojami. Bet tokio atvejo, koks įvyko Molėtų rajone -  dar nebuvo patyrę…

Liepos 6 d., sekmadienį, budintis ekipažas iš poilsiautojų gavo informaciją, kad, plaukdami Gulbio ežeru, poilsiautojai įsipainiojo į statomą tinklą. Kai pradėjo jį pjaustyti, bandydami atlaisvinti variklio sraigtą, prie jų valtimi priplaukė  vyras su moterimi ir ėmė kolioti, o kad nepasitenkinimas būtų išreikštas dar įtikinamiau, moteris poilsiautojams parodė nuogą užpakalį, nekreipdama dėmesio į tai, kad valtyje buvo ir mažametis vaikas. Po to išsitraukė pastatytą tinklą ir grįžo į krantą. Pagal informaciją nuvykę į nurodytą vietą, aplinkosaugininkai susitiko su minėtais poilsiautojais. Šie pateikė vaizdo įrašą apie vykdytą pažeidimą ir įvykusį konfliktą. Nuplaukę į nurodytą vietą, pareigūnai surado dar vieną pastatytą tinklą. Peržiūrėjus filmuotą medžiagą, beliko surasti tik neteisėtą žvejybą vykdžiusius asmenis. Tačiau…

Kai ant kaimo keliuko palikę automobilį pareigūnai įžengė į pakrantėje esančios sodybos kiemą, juos pasitiko gerokai įkaušusi kompanija. Vos pareigūnai paaiškino atvykimo tikslą, kompanija suagresyvėjo. Keiksmažodžiais, grasinimais sutikti pareigūnai iš karto pažino  vaizdo įrašu užfiksuotą moterį ir pradėjo pažeidimo įforminimo procedūrą. Paaiškėjo, kad tai M. K. iš Golbos kaimo (Molėtų r.). Pastaroji dar labiau įsiuto. Bandė sudaužyti aplinkosaugininkų video kamerą, o kai to padaryti nepavyko - smeigė peiliu į aplinkosaugininkų pripučiamos guminės valties BRIG B380 korpusą. Pasekmės aiškios – valtis subliuško. Dėl valstybės turto sugadinimo iš chuliganiškų paskatų, aplinkosaugininkai kreipėsi į policiją. Supratusi M. K., kad prisidarė dar daugiau problemų, iš karto paskambino Bendrojo pagalbos centro telefonu 112 ir pareiškė, kad aplinkosaugininkai ją… prievartauja. Atvykus policijos pareigūnams, ši  pilietė nepadoriais veiksmais ir elgesiu bandė įrodyti, kad buvo prievartaujama. Kadangi jau į šeštą dešimtį įkopusios ir iš pažiūros neblaivios moters parodymais ir jos elgesiu nei policijos pareigūnai, nei aplinkosaugininkai nebuvo labai sužavėti, todėl pasiūlė pasitikrinti blaivumą. Patikrinimo rezultatai moteriškai giminei gėdos tikrai nepadarė – 3,91 promilės! Tokioje apsvaigimo būsenoje ne kiekvienas vyras galėtų išbūti vertikalioje padėtyje, skambinti telefonu ir švaistytis peiliu. Nepaisant visų šios pilietės ir jos kompanijos chuliganiškų veiksmų, už neteisėtą žvejybą jai surašytas administracinės teisės pažeidimų protokolas, paimta valtis. O už piktybiškai sugadintą valstybės turtą ir chuliganišką elgesį jos laukia atskira procedūra.  Nustatyta ir kito asmens, dalyvavusio traukiant tinklus, asmenybė. Todėl ir jam atsakomybės išvengti nepavyks.

2014-07-07

Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnai liepos 7 d. iš Bendrojo pagalbos centro gavo pranešimą, kad vienas žmogus Nemuno upėje, ties geležinkelio tiltu, galimai vykdo neteisėtą povandeninę žūklę.

Patikrinę gautą informaciją ir nuvykę į vietą pareigūnai prie Nemuno upės sulaikė pažeidėją su visais įkalčiais: nardymui skirta įranga ir povandeninės žūklės šautuvu. Žuvų vyras nepagavo, tad žalos žuvų ištekliams nepadarė. Jis bus baudžiamas už Mėgėjų žvejybos taisyklių vidaus vandenyse pažeidimą. Tai vyrui – ne naujiena. Pilietis anksčiau jau buvo baustas už šiurkštų šių taisyklių pažeidimą.

Povandeninės žūklės mėgėjui gresia bauda nuo 400 iki 1 000 Lt su pažeidimo padarymo įrankių (povandeninis šautuvas) ir priemonių (nardymui skirta įranga) konfiskavimu.

2014-07-08

Liepos 8 d. Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai gavę informacijos apie Kaišiadorių rajone Kauno mariose ties Anglininkų kaimu pastatytus statomus tinklus vakarop suorganizavo reidą.

Apie 3 valandą nakties aplinkosaugininkai pastebėjo du asmenis stačiusius tinklus, tačiau bandant juos sulaikyti aplinkosaugininkų tarnybinis laivas įsipainiojo į pastatytus tinklus ir pažeidėjams pavyko pasislėpti. Pareigūnams iš Kauno marių vandens telkinio ištraukus beveik 0,5 km tinklų, juose buvo rastas ‘verslinis” kiekis žuvies - 80 vnt. karšių, 5 vnt. karpių, 2 vnt. lynų, 1 salatis, 3 kg ešerių, 4 kg karosų, 1,5 kg kuojų. Gamtos ištekliams padaryta žala siekia beveik 20 tūkstančių litų. Sulaikyta 4 statomi tinklai ir medinė valtis. Asmenų stačiusių tinklus tapatybės nustatinėjamos.

2014-07-09

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai kartu su neetatiniais aplinkos apsaugos inspektoriais vykdydami akciją „Povandenininkai“ 2014 m. liepos 9 dieną organizavo reidą Elektrėnų savivaldybės teritorijoje. Elektrėnų mariose 18.00 val buvo pastebėti du asmenys, kurie vykdė povandeninę žūklę ir žvejybos vietoje neturėjo ryškiai matomų plūdurų. Išlipę į krantą buvo sulaikyti Kauno miesto gyventojai R. V. ir L. V., kurie vykdė povandeninę žūklę ir žvejybos vietoje neturėjo ryškiai matomų plūdurų bei žvejo mėgėjo kortelių, skirtų limituotai žūklei. Už šiuos pažeidimus, minėtiems asmenims surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai pagal Administracinių teisės pažeidimų kodekso 87 straipsnio 4 dalį ir gresia administracinės baudos kiekvienam nuo 300 litų iki 600 litų bei įrankių konfiskavimas.

Tos pačios dienos vakare Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai iš Bendrojo pagalbos centro (BPC) gavo telefoninį pranešimą, kad Trakų rajone Navos ežero krante įrengtoje poilsiavietėje įsikūrę asmenys panaudodami plastikinę valtį pastatė ne mėgėjiškos žūklės įrankį, statomą tinklą. Reaguodami į gautą informaciją, pareigūnai nedelsiant išvyko į galimą pažeidimo padarymo vietą faktų patikrinimui. Informacija pasitvirtino, įvykio vietoje buvo sulaikyti Vilniaus miesto gyventojas J. T. ir Vilniaus rajono gyventojas S. O., kurie vienu tinklu sugavo vieną lyną. Šiems asmenims grersia administracinės baudos pagal Administracinių teisės pažeidimų kodekso 87 straipsnio 3 dalį nuo 400 litų iki 1000 litų, valties ir tinklo konfiskavimas bei 218,2 litų žalos padarytos žuvų ištekliams už sugautą lyną atlyginimas.

2014-07-11

Aplinkosaugininkų perspėjimą dėl sustiprėjusios gamtos išteklių naudojimo kontrolės išgirdo ne visi. Per vieną dieną aplinkosaugininkams įkliuvo 2 taisyklių nepaisę povandenininkai ir vienas brakonierius, žuvis gaudęs tinklais.

Vilniaus RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai kartu su neetatiniais aplinkos apsaugos inspektoriais, vykdydami akciją „Povandenininkai“, liepos 9 dieną organizavo reidą Elektrėnų savivaldybės teritorijoje. Elektrėnų mariose pastebėti du žmonės, žvejoję po vandeniu, neturėjo ryškiai matomų plūdurų. Neturėjo vyrai ir žvejo mėgėjo kortelių, skirtų limituotai žūklei. Už šiuos pažeidimus jiems surašyti protokolai. Kiekvienam jų gresia administracinės baudos nuo 300 litų iki 600 litų bei įrankių konfiskavimas.

Tos pačios dienos vakare Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai iš Bendrojo pagalbos centro gavo pranešimą, kad Trakų rajone, Navos ežero krante įrengtoje poilsiavietėje įsikūrę asmenys žvejoja tinklais.

Nuvykus į vietą informacija pasitvirtino. Vyrai jau buvo spėję ir laimikį pagauti – jų tinkluose buvo vienas lynas.

Vyrams gresia administracinės baudos nuo 400 litų iki 1 000 litų, valties ir tinklo konfiskavimas. Jie taip pat turės atlyginti daugiau kaip 200 litų žalą žuvų ištekliams.

2014-07-11

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Kelmės rajono agentūros pareigūnai kartu su Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelmės rajono policijos komisariato pareigūnais surengė gyvosios gamtos kontrolės reidą ir rado draudžiamus žvejybos įrankius.

Statomą žvejybinį tinklą bei venterį pareigūnai aptiko Kelmės rajono, Šaukėnų seniūnijos,  Gaugarių kaimo, privačioje namų valdoje. Draudžiamų žvejybos įrankių savininkui A. Č., už šių įrankių laikymą surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas pagal LR ATPK 87 str. 2 d. Neteisėtas žvejybos įrankių (išskyrus elektros arba ultragarso žvejybos prietaisus), kuriuos naudoti draudžia teisės aktai, laikymas- užtraukia baudą nuo penkių šimtų iki vieno tūkstančio litų su šių įrankių ir priemonių konfiskavimu. Kelmės rajono gyventojo draudžiami žvejybos įrankiai paimti ir saugomi Kelmės rajono agentūroje.



Aplinkos ministerijos informacija