Vienas brakonierius suvaldo ir 5 tinklus
Šių metų rugsėjo 19 d. vakarą Molėtų r. agentūros pareigūnai sulaikė Molėtų miesto gyventoją R. J., nutarusį išsitraukti tinklus iš Kirneilio ež. ir pasmalsauti, koks gi grobis į juos pakliuvo. Nekantriai laukdamas sutemų pažeidėjas grybavo pakrantėmis, žvalgėsi, ar aplinkui nėra žmonių, iš anksto apgalvojo veiksmų scenarijų, netgi sau alibi. Pagaliau nutaręs, kad pakankamai saugu atlikti „juodą“ darbą, išplaukė į ežerą, susirinko 5 vnt. statomų tinklų ir lyg niekur nieko grįžęs į krantą juos paslėpė krūmuose. Dar kiek lukterėjęs ėmė krautis tinklus į automobilį ir su visais įkalčiais buvo sulaikytas aplinkosaugininkų. Pareigūnams R.J. pateikė iš anksto sugalvotą alibi – esą tik grybavęs pakrantėmis, o tinklus rado krūmuose. Deja, faktai ir įrodymai buvo neginčijami. Žala gamtai nepadaryta, į tinklus žuvys nepakliuvo. Pažeidėjui surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas, bus skirta bauda nuo 200 Lt iki 700 Lt su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu.

Skylėta gaudykle ungurių nepagavo
Ruduo, kaip ir pavasaris, ungurių migracijos metas. Rudeninė šių žuvų migracija yra pasyvesnė, kadangi vandens lygis ežeruose ir upėse žemesnis negu pavasarį, tačiau dalis ungurių iš ežerų upėmis ir upeliais traukia link nerštaviečių. Pastaruosius metus verslinė migruojančių ungurių žvejyba rudenį draudžiama, todėl į žvejų verslininkų vietas nelegalių pretendentų nestinga. Štai ir šių metų rugsėjo 21- sios naktį Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai Šventosios upės atkarpoje tarp Luodykščio ir Asavo ežerų aptiko nelegaliai pastatytą ungurinę gaudyklę. Šio įrankio šeimininko teko ilgai palaukti. Tik gerokai išaušus miško takeliu atėjo ir gaudyklės savininkas. Netoliese buvę aplinkosaugininkai girdėjo, kai pažeidėjas įbridęs vandenį pradėjo garsiai keiktis, kadangi gaudyklės maiše rado kelias dideles skyles, per kurias visas laimikis buvo pabėgęs. Sulaikius pažeidėją paaiškėjo, kad tai visaginietis R. A. Už neteisėtą žvejybą jam surašytas administracinės teisės pažeidimų protokolas, paimtas pažeidimo padarymo įrankis,  bus paskirta administracinė bauda.

Kartais tirštas rūkas naudingas ne tik brakonieriams, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnams
2011-09-21 nuo ankstyvaus ryto Ignalinos rajono agentūros pareigūnams vykdant reidą mėgėjiškos žūklės taisyklių pažeidėjams nustatyti, rezultatas buvo sulauktas tik gerokai išaušus. 8 val. 30 min. Dūkšto ež., esant tirštam rūkui, pastebėta medinė valtis, kurioje matėsi dviejų žmonių siluetai. Pareigūnams kilo įtarimas, kad tai ne tikri žvejai mėgėjai ir buvo nuspręsta prisidengiant rūko priedanga priartėti prie jų. Priartėjus prie valties per keliasdešimt metrų įtarimai pasitvirtino - žvejai traukė draudžiamus tinklinius žvejybos įrankius. Pažeidėjai nedelsiant buvo sulaikyti. Paaiškėjo kad neteisėtą žvejybą vykdė Dūkšto miesto gyventojai R.R. ir R.G., sužvejoję turėjo du karšius, kurie buvo ką tik ištraukti iš ežero ir gyvybingi, tad nuspręsta juos paleisti atgal į Dūkšto ežerą. Taip pažeidėjams pavyko išvengti žuvų ištekliams padarytos žalos atlyginimo.

Kai kada tirštas rūkas būna naudingas ne tik brakonieriams, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnams. Šiuo atveju iki sulaikymo pažeidėjai pareigūnus laikė žvejais mėgėjais ir nesibaimindami traukė tinklus. Be pareigūnų ir pažeidėjų netoliese ežere buvo dar dvi žvejų mėgėjų valtys ir tai netrukdė vykdyti neteisėtos žvejybos. Susidaro nuomonė, kad žvejai mėgėjai - abejingi ežerų niokotojams ir apie pastebėtus pažeidėjus neinformuoja aplinkos apsaugos pareigūnų, tad kas kaltas dėl prastėjančių laimikių?..

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento informacija