Net 10% visų Rapala masalų jau gaminami Indonezijoje. Tokį staigų gamyklų perkėlimą įtakojo didelis darbo jėgos brangimas Kinijoje. Ir tai tik pradžia. Garsiųjų voblerių gamintojai leido aiškiai suprasti, kad ir toliau ieškos pigesnių šalių savo produkcijos gamybai.

Kompanija investavo 0,5 mln. eurų naujos gamykos statybai Batamo saloje, kuri yra vos už valandos nuo Singapūro plaukiant krovininiu laivu.

Apie šį strategijos pasikeitimą pranešė vienas iš Rapala vadovų Jorma Kasslim, taip pat pasigirdamas, kad  paskutinio ketvirčio duomenimis, Rapala pasiekė rekordinius savo masalų pardavimus visame pasaulyje. Pasak vadovo, planuojama, jog nepraėjus nė metams Rapala gamykloje dirbs 150-200 darbuotojų.

Kasslim sakė: „Kylant Kinijos darbo rinkos kainoms, vis sunkiu savo vartotojams užtikrinti vidutinių, o ne aukštų, kainų lygmenį. Šiuo metu Kinijoje darbo jėga yra net 50% brangesnė, nei Indonezijoje. Be to, verslui labai trukdo kinų Nauji Metai, kaip tik sutampantys su intenyvėjančia masalų prekyba Europoje bei kituose žemynuose.
Rapala nebus pirmoji, savo gamyklas įkūrusi Indonezijos Batamo saloje. Čia jau veikia Shimano gamykla.

Tačiau ne visi žūklės gamintojai galvoja taip pat, kaip Rapala. Pure Fishing, viena stambiausių žūklės įrankių gamintojų pasaulyje, uždarė savo gamyklas Tolimuosiuose Rytuose ir persikėlė atgal į Šiaurės Ameriką.

Bet mums, lietuviams, šis kraustymasis įtakos neturės. Kaip ir anksčiau, Rapala vobleriai mūsų rinkai gaminami Estijoje.