Renaldas Marčiukaitis
RENMAR-BAITS

Visa tai karpininkų leksikoj, - „ end tackle“. Šiame straipsnyje apžvelgsiu pagrindinius karpinės meškerės sumontavimo žūklei elementus bei tam skirtas medžiagas. Meškerę mes suprantame kaip kotą su rite, o toliau kaip pagalbinius meškerės elementus. Juos galėtume suskirstyti sekančiai: valas, lyderis, svarelio laikiklis, patogus pavadėlio jungimas su lyderiu, pavadėlis, masalo pateikimo sistemėlė. Per daugybę tikslinių žvejybos metų yra sugalvota ir įsisavinta nemažai šių elementų variantų. Labiausiai populiarius apžvelkime detaliau.

Valas. Daugumoje populiarių telkinių valą galima naudoti tik monofilamentinį. Tai susiję su didžiųjų žuvų saugojimu. Pinti valai tikslinga naudoti tik vienu atveju : kai žūklė vyksta labai dideliu atstumu nuo kranto ( 200-600 metrų), tam naudojame valtis, tiek užplukdyti masalui, šerti bei traukti užkibusią žuvį. Kadangi pintas valas yra visiškai netamprus, tai padeda mums kibimą matyti pradinėje fazėje. Kitu atveju pasikirtusi žuvis nuplaukia keletą metrų, tik tada apie tai praneša mums signalizatorius. Mono valai karpinei žūklei turi būti specializuoti. Tai yra ypatingai lygūs, pakankamai stiprūs, gerai laikantys mazgą, dalinai minkšti. Ne visi valai turi šias savybes. Kitaip tariant , jei rinksiesi valą maksimaliai pritaikytą žvejoti kliuviniuose, tai yra atsparų pažeidimams ir ypač tvirtą, tai jis tikrai netiks žvejybai tolimais atstumais. Jei norėsi ypač toli mesti masalą, tai valą reikės rinktis plonesnio diametro bei minkštesnį. Geriausias variantas, bet labai brangus,- turėti daugybę būgnelių su valais skirtais žvejoti įvairiomis sąlygomis. Kitas, ekonomiškas bei labai patogus variantas, rinktis universalų gerą valą. Pasakysiu savo kriterijus tokiam pasirinkimui. Valo storis – 0,28-0,30 mm, laikymo jėga 10-12 lb. Išeinant skaičiams į kurią nors pusę, dingsta universalumo samprata ir atsiranda samprata „su išlyga“. Taigi 0,25 mm turėtų skristi toliau , tačiau minkštas valas laikys 8 lb ,- to truputį per mažai nenumatytoms situacijoms. Jei jis bus 10 lb ,- vadinasi per kietas ir jo skridimo savybės ne maksimaliai geros. Jei valas daugiau negu 0,30mm. Jis gerai laiko mazgą , tačiau nuo būgnelio „bėga“ prasčiau. Dėl to apibendrinęs bei patikrinęs įvairiose situacijose pasirinkau Re-line 0,28mm arba 0,30mm, jis maksimaliai universalus.

Lyderis. Anksčiau šį elementą vadinome „lead core“ dėl viduje esančios švino gijos. Dabar galime tiesiog lyderiu. Mano Heavy leader yra labai sunkus , gerai dugną atkartojantis , minkštas, nebijantis susipynimo, be jokios metalinės šerdies. Parodysiu, kaip lengvai galima sumontuoti labiausiai pamėgtas sistemėles. Dažniausiai naudoju 80-85 cm ilgio lyderį. Viename jo gale vašelio pagalba sumezgu kilputę.


Kitame gale sumezgu sukutį Quick Change Swivel 8 jei kabinsiu pavadėlį skirtą tolimam metimu, arba tiesiog Swivel 8.

Visas megztas vietas reikia neužmiršti perklijuoti klijais. Kad ir Super Glue. Šių sistemėlės elementų pravartu pasigaminti daugiau, kad žūklės metu negaištume tam laiko. Chood-rig sistemą montuoju taip pat su šiuo lyderiu. Gale vietoj sukučio įmezgu Clips, svarelio prisegimui ir užmaunu Tapered Bullet Bead. Užveriu du pasunkintojus Sinkers su rutuliukais Beads, kurių tarpe slankiosis sukutis Swivel. Tarpo dydžiu nustatysim pavadėlio slankiojimo ribas. Apatinę darau apie 20cm nuo švino ,o viršutinės galima padėtis net iki 2 metrų aukščio. Prie sukučio auselės rišu pavadėlį.

Žolėtame dugne naudoju specialų lyderį imituojantį žolės stiebą Weed Lookcore. Jis pasunkintas švino gija viduje. Mezgasi ir montuojasi taip pat kaip ir kiti lyderiai.

Šio tipo lyderis mėgstamiausias buvo mūsų komandų per WCC varžybas Italijoje bei Prancūzijoje.

Svarelio laikiklis, arba inline svarelis. Kai turime pasiruošę lyderius, tai galime sumontuoti svarelio laikiklį Lead Clips+Rubber. Kai žvejoju tolimais atstumais ir naudoju sunkius svarelius, laikiklio kojelę trečdaliu sutrumpinu, kad kibimo metu „pamesčiau“ sunkų svarelį. Tai padidina žuvies išrtraukimo šansus. Labai svarbu gaudant kliuviniuose arba varžybų metu. Be abejo, naudodami PVA „saldainius“ kojelės trumpinti negalėsim, nes nuo smūgio į vandenį pamesime svarelį. Žvejojant ant kietų briaunų nedideliais atstumais, mėgstu naudoti inline tipo svarelius.

Gaudant Zig Rig metodu rekomenduoju būtent inline svarelio montažą, tai sumažina tikimybę pavadėlio susipynimui apie svarelį . Šis montažas taip pat labai tinka žvejojant nedideliais atstumais su PVA.

Lyderį su pavadėliu jungiu mazgu tik vienu atveju: Chod-Rig sistemėlei dėl standumo išlaikymo. Visais kitais atvejais greitam pavadėlio nuėmimui bei pakeitimui naudoju arba Clip arba Quick Change su Anti Tangle Sleeve apsaugine gumele, kuri sumažinančia susipynimo galimybę.

Pavadėliai. Kiekvienas pavadėlis yra skirtas tam tikriems masalo pateikimo būdams.

  1. 1. Pavadėlis tolimam metimui. Naudoju keturis variantus. Mėgstamiausias yra naudojant Shell-ink. Jis garantuoja neužsipynimą metimo metu, kadangi turi šarvą, o gija yra minkšta, paklusni įvairios sistemėlės surišimui. Pagal telkinį ir žūklės įpatumą pasirenku storį ir spalvą.

Antras variantas yra kombinuotas pavadėlis iš Stiff-Link ir Sink-Link.

Ant jungimo vietos uždedu minkštą šviną Tungsten. Pagrindinė jo dalis yra standi, nesipinanti, o paskutiniai 2 cm paklusnūs. Labai tinka naudojant masalui kombinaciją arba vieną pop-ups.

Trečias variantas tik dugniniam masalui yra vientisas standus pavadėlis iš Stiff-Link medžiagos.

Ketvirtas variantas tolimam metimui be abejo yra helicopter tipo sistemėlė su tiesiog pririštu prie sukučio Stiff-Link medžiagos pavadėliu. Montuojama taip pat kaip anksčiau parodytas Chod-rig, tik sukutį fiksuojant prie švino, tarpą tarp pagalvėlių paliekant 1 cm .

  1. 2. Universalus, dažniausiai naudojamas pavadėlis kietam dugnui , su PVA , netolimiems atstumams . Reikalavimai jam būtų sekantys: pakankamai minkštas, gerai skęstantis, paklusnus rišimui. Tai Sink-Link. Aš mėgstu jį dar pasunkinti sinkers pagalba. Jį naudoju Combi Rig-uose. Pagal žūklės specifiką pasirenku storį ir spalvą. Tai klasikinis karpininkų pavadėlio tipas.
  2. 3. Atskiru punktu norėčiau išskirti fluorokarboninį pavadėlį F-link. Jis tarsi intelektualus, naudojamas labai specialiose sistemėlėse. Viena iš jų, rišant pavadėlį gaudymui dumble. Dažnai darau iki 50cm ilgio pavadėlius. Jis nematomas, pakankamai standus vidutiniam metimui, masalą sunku išspjauti neprikabinus lūpos.

Taip pat galimas variantas „lengvam“ Chod-rigui. Itin tinkamas pavadėlis žvejojant upėje. Sunkinti taip pat galima uždedant 2-3 vienetus Sinkers.

  1. 4. Retai naudojamas, tačiau neišvengiamas papuolus į žūklę aštriuose kliuviniuose. Tai Abri-Link pavadėlis. Jo atsparumas dilimui yra 4 kartus didesnis už kitus. Jis nėra toks „paklusnus ir mielas“ kaip Sink-Link, tačiau yra nepakeičiamas jam skirtom sąlygom. Prisimenu vienas varžybas Rumunijoje, Radutoje. Kovojom dėl prizinės vietos, turėjom Big Fish-ą. Po 4 parų dar buvome ir pirmi, vėliau antri. Pasikeitus orui finiše likome 6-ti. Viskas vyko taškas į tašką. Kibimus turėjome visiškai prie kliuvinių, apaugusių aštriomis geldelėmis. Neištraukėmė pusės užkibusių žuvų. Kilogramų rezervo susikrauti nepavyko. Normalus 20lb dengtas pavadėlis nusipjaudavo dar žuvies pasikirtimo metu! Dalinai mus gelbėjo pintas , dengtas shoklyderis 45lb....iš kurio rišome pavadėlius. Laimei išsaugojom Big Fish titulą, kuris ten vertinamas labai aukštai.

Masalo pateikimo būdai. Nenorom kai kur pasikartosiu, tačiau pavadėlio pabaiga yra kabliukas ir jo montažas nusako tam tikrą masalo pateikimo būdą, sistemėlę. Parodysiu savo mėgtamiausias ir labiausiai pasiteisinusias.

Viena iš jų tai „Blow back“ . Naudoju dviejų išpildymų. Kai renkuosi mažą kabliuką 8-to numerio, tai rišu plauką prispausdamas prie kabliuko kotelio elastinės gumelės pagalba. Būtina sąlyga, kad prilaikant kabliuką silpnai patraukus už plaukelio, gumelė nusistumtų iki rišimo vietos. Taip turi būti todėl, kad karpiui įsiurbus masalą ir pajutus klastą, spjovimo metu masalas maksimaliai atsitrauktų nuo kabliuko geluonies. Sumažės tikimybė sėkmingai išspjauti masalą. Kai naudoju didesnės išmieros kabliukus 6-to ar 4-to dydžio, rišu su žiedelio Rig Ring pagalba. Šios sistemėlės privalumas tas, kad įsiurbiant masalą kabliukas tarsi jo priedangoje, o pajutus klastą ,- atvirkščiai. Ši sistemėlė idealiai tinka skęstančiam masalui ir kombinuotam. Be to žiedelio padėtis ant kabliuko kotelio ir plauko ilgis yra reguliuojamas, kadangi yra uždėtas tik vienas mazgelis.

Dar galima modernizuoti panaudojus Rig Aligner Sleeve. Jo pagalba sistemėlė tampa dar „kibesnė“ , tarsi pasikeičia atakos kampas.

Kita labai mėgstsma D-Rig. Efektyviausia naudojant Pop-ups masalus. Privalumas, – masalas nepriklausomas nuo kabliuko, tačiau esa labai greta, maža išspjovimo tikimybė. Visada naudoju su Chod-Rig, Stiff-Rig.

Yra dar daug kitų būdų, tačiau man šie yra labiausiai mėgstami. Dar parodysiu markerio sistemėlę.

Montuoti markerio sistemėlę reikėtų ant mono valo, o ne pintuko. Pagrindiniui geriau naudoti pintą, jis neturi tamprumo ir geriau mums perduoda žinias apie dugną bei tikslesnį gylį matuojant toli nuo kranto. Prie pagrindinio pinto valo rišame konusinį shock lyderį ir ant jo veriame Run Rig, toliau Bead, Tapered Bullet Bead, tada rišame prie markerio sukučio. Į kitą pusę: Hooklink Clip, Knot Protector ir svarelis. Jeigu ruošiamės naudoti giliam dumble, turime įdėti intarpą iš storo valo tarp žiedelio ir svarelio, kitaip markeris nebekils.

Kabliuko pasirinkimas. Šioje vietoje laikausi teorijos – kuo žuvys įnoringesnės , tuo labiau mažinam kabliuką. Taip pat nerišu kabliuko didesnio už masalą. Mėgstamiausi mano kabliukų dydžiai yra 8 ir 6. 4-tas naudojamas tik įpatingais atvejais, sunkiose žūklės sąlygose. Mes esame įsitikinę, kad pasikirtusi žuvis ant didesnio kabliuko turi mažiau šansų atsipurtyti, išsiplėšti, tačiau klausimas ar taip yra iš tikrųjų. Esu pagavęs daug didelių žuvų , naudojant mažą 8-to numerio kabliuką, jis būdavo visiškai visas įlindęs į karpio didelę lūpą ir jį iškabinti būdavo sunku. Be abejo daugumoje šalių karpininkai privalo naudoti kabliukus be užkarpėlių. Lietuvoje to draudimo dar neturime, tad privalumą teikiame kabliukams su mini užkarpa. Aš labiau atkreipiu dėmesį, į kabliuko ir masalo tarpelį. Jeigu didiname masalą, o kabliuko ne, tai turime padidinti tarpelį ir atvirkščiai, jei didinam kabliuką. Čia slypi dilema : su ilgu „plauku“ sunkiau išspjauti kabliuką, tačiau įsiurbimo metu didesnė tikimybė iš išorės kabliuką pajusti dar nepapuolusį į burną, o su trumpu , - lengva įsiurbti , tačiau daug lengviau ir išspajauti, kadangi masalas pridengia kabliuką. Populiariausios kabliukų formos yra Classic, Anti snag, Long shang , Banan ir kelios mažiau populiarios. Dėl formų esu įsitikinęs, kad karpių gaudyme tinka dauguma, tačiau amūras ima kitaip, ir jo burna kitos struktūros. Jam tinka didesnių išmierų ir būtent Classic bei Anti snag formos kabliukai. Man svarbu kad šie kabliukai būtų aštrūs, dengtu paviršiumi , neatspindinčiu šviesos, tvirti , atsparūs korozijai.

Visos šiame straipsnyje naudojamos ir rodomos medžiagos yra Renmar baits.

www.carpfishing.lt