Vėgėlė – vienintelė menkinė žuvis, gyvenanti gėlame vandenyje. Tarp žvejų „kulinarų“ ši žuvis garsėja ypatingomis ne tik jos mėsos, bet ir kepenų skoninėmis savybėmis. Na, o žvejus „ekstremalus“ vėgėlė vilioja savo žvejybos ypatumais: kuo prastesnis ir šlykštesnis oras ir kuo tamsesnė naktis, tuo daugiau žuvies galima pagauti.

Iki vėgėlių draudimo liko dar geros dvi savaitės, todėl, jei staigiai neatšals ir upėmis nepradės ižo nešti, didelė Lietuvos žvejų armija nuguls Nemuno žemupio dambas. Kiti gi, sėslesni žvejai, tenkinsis savo vietinėmis upėmis: Nemuno aukštupiu ties Druskininkais, Merkine ar Alytumi, Nerimi ties Baltarusija ir pan.

Jei dar šiemet ketinate suspėti pagauti šią archajinę žuvį, rekomenduojame išsivaduoti iš stereotipų, kad vėgėlę galima gaudyti tik naktiniais sliekais. Vėgėlė, kaip ir bet kuris kitas plėšrūnas, kartais gali būti itin išranki, todėl ypač žvejybos pradžioje visas meškeres meskite ant skirtingų masalų. Niekada negali žinoti, kas šiandien labiausiai patiks šiai naktinei žuviai. Pateikiame labiausiai žvejams pasiteisinantį sąrašą masalų iš karto pabrėždami, kad jis gerokai ne pilnas. O paskaičius rusų vėgėlistų forumus rekomenduojamų masalų galima atrasti net kelis šimtus.

Taigi, vėgėlių žūklėje rekomenduojame turėti šiuos masalus:
-    Gyva žuvelė. Itin tinka kilbukas arba pūgžlys. Tik nepamirškite, kad gaudote ne lydeką, o mažesnę žuvį, todėl mailius neturėtų būti didesnis, nei 5-7 cm.
-    Negyva žuvelė. Čia galima bandyti viską, net – negyvą strimelę iš parduotuvės.
-    Žuvies „porcija“. Čia kaip su mitais apie Kuršių marių stintas. Vieni sako, kad geriausia porcija vėgėlės masalui – karpis. Kiti gi – tik pūgžlys ar strimelė. Bet kokiu atveju svarbiausia, kad porcija būtų šviežia ir vandenyje skleistų šviežienos „šleifą“.
-    Varlytė. Žinių apie rupūžių tinkamumą vėgėlių masalui, neturime.
-    Naktinis sliekas arba mėšlinių sliekų kuokštas. Kūrybingesni žvejai kablį su sliekais prieš užmetant pamirko gyvuliniuose žuvies taukuose arba smirdančiuose karpiniuose dipuose. Teko girdėti, kad Neryje šie mirkymai pasiteisina.
-    Vištos kepenys. Gana egzotiškas masalas, tačiau ne kartą pasiteisinęs žvejams Nemuno žemupio dambose.
-    Virta krevetė. Neįtikėtina, tačiau šį masalą mėgsta ne tik plekšnės Baltijos jūroje, tačiau ir karpiai, šapalai bei karšiai. Tik jei bandysite žūklauti krevete, nepamirškite, kad ji nuo kablio greitai nusmuks, todėl papildomai ją reikia pririšti.