Jurgis Gudauskas
Dažniausiai karpininkas

Tik sutemus visi susirinkome savo kempinge: Olegas, Gražvydas ir Andrius vyrams nuvežė vakarienę, Mantas, jau grįžęs ilsėtis apsisuko ir vėl išvažiavo pas Aurimą su Justu pasitarti, o Tomas P. ir toliau mynė dviračiu darydamas video transliacijas į Facebook grupę bei rinkdamas naujausią informaciją apie komandų pagavimus.

Tik tų pagavimų nedaug ne tik pas mus, tačiau ir pas kitas komandas. Gal per staigiai atšalęs oras su lietumi ir dideliu vėju, o gal per didelis presingas karpių maitintis visiškai nemotyvavo.

Ko gero anksčiau už šį mano straipsnį jau matėte FIPSed Facebook paskyroje paskelbtus oficialius svėrimo rezultatus. Po pirmo svėrimo Lietuva – 4 vietoje. Bet džiaugtis ar daryti kokias nors išvadas dar gerokai per anksti. Varžybininkai žino, kad yra jaukų, kurie „įsidirba” tik po paros, todėl be rytojaus vakaro apie užimamą vietą net nekalbame vakarieniaudami. Džiugu, kad pirmieji ir kol kas vieninteliai pagavome žuvis B zonos pirmoje pazonėje. Paprasčiau tariant – iš 13 greta esančių komandų tik Rimanto ir Gintaro dvejetas yra pagavę žuvį. Ir ne vieną, o dvi.

Tai, kad kapitonų parinkta taktika dirba, parodo ir Dariaus su Modestu pagautas 11,325 kg karpis. Tik kažkodėl oficialiuose rezultatuose teisėjai kažkur pradangino 20 gramų ir oficialiai skelbiamoje statistikoje jis palengvėjo iki 11,305 kg. Rytoj eisiu tų 20 gramų atsiiminėti – pernai metai parodė, kaip keli šimtai gramų atskyrė sidabrą nuo aukso...

Aurimui ir Justui, nors dar nepagavusiems žuvies, dirbti irgi lengviau. Žinojimas, kad rinktinės pasirinkta jaukinimo taktika jau veikia 2 sektoriuose, atlaisvina galvas nuo pagrindinio klausimo, kuris ėda smegenis nekibos metu: „O gal aš ne tuo šeriu???“.

Jei kalbėtume apie kitų komandų rezultatus, netikėtumų irgi yra. Ukrainos komanda, tylomis vadinta šio telkinio favorite, stebuklų irgi nerodo. Rusija, pernai metų čempionė, ir šiemet vadovaujama garsiojo kroatų trenerio Željko Capan irgi kol kas neužsikūrė.

O štai netikėtai net mūsų po pernai metų nurašyta JAV komanda kol kas pirmauja. Antrus metus dalyvaujanti Gruzija, gavusi daugelio nuomone mirusį A26 sektorių, viena pirmųjų pagavo žuvį.

Taigi, netikėtumų, kaip ir kardinaliai skirtingų taktikų, šiemet kaip niekada daug. Dėl visiškai skirtingų sąlygų ir dugno šalys rinkosi netradicinius sprendimus. Prancūzai C26 sektoriuje, prie pat dambos, karpius gaudo (ir pagauna) mesdami vos ne po kojomis, Makedonija A zonoje šeria po krūmais. Ir apskritai nemažai komandų pasirinkę gaudyti artimais, iki 100 metrų atstumais. O ir mažai jaukinančių komandų šiemet ne viena ir ne dvi. Bet, kaip ir sakiau, rytoj vakare bus aiškiau, kokia taktika buvo teisinga, o kas – prašovė.

Pabaigai – rezultatų suvestinė ir nors ir prastos kokybės, bet keli filmukai su nedideliais, tačiau labai smagiais mūsų vyrų pasiekimais pirmąją varžybų dieną.

Neatpalaiduokite stipriai suspaustų kumščių. Šiąnakt – už Justo ir Aurimo „užsikūrimą“ A zonoje!