Jurgis Gudauskas
Dažniausiai karpininkas

Kažkaip labai greitai prabėgo metai. Lygiai metai po triumfo, kai Lietuvos karpininkai pasaulio čempionate iškovojo sidabro medalius. Euforija ir pergalės džiaugsmas baigėsi po pusmečio, kai prasidėjo pasiruošimai naujojo čempionato atrankų turams. Po atrankos etapų, išaiškėjus naujosios rinktinės dalyviams, pernai metų pergalę pamiršome iš viso: nauja strategija ir jaukų taktika, net dvi treniruotės ir organizaciniai klausimai. Komandos sportininkai ir vadovai jau gerą mėnesį gulasi ir keliasi su mintimis tik apie 19-ąjį FIPSed pasaulio karpių gaudymo čempionatą Vengrijoje.

ISTORIJA

Įsivaizduojate, pasaulyje jau devynioliktą kartą rengiamas karpių žūklės čempionatas. Pagal tokias pačias taisykles, kultūrą ir įrankius. Ar atsimenate, ką apie karpių žūklę žinojome Lietuvoje prieš tiek metų? Pagrindinis masalas buvo bulvė, žvejai ginčijosi, ar geriau karpius jaukinti žirniais, ar kukurūzais, o didžiausias žvejybinis pasiekimas – skaniai išrūkytas ar keptas karpis ant šventinio stalo.

Pirmajame FIPSed pasaulio karpių žūklės čempionate 1999 metais dalyvavo... 4 valstybės: Prancūzija, Italija, Portugalija ir Belgija. O kur anglai, karpizmo pradininkai??? Anglijos rinktinė į čempionatą pirmą kartą atvyko tik 2005 metais, kai sportininkus į čempionatą jau atsiuntė „net“ 12 valstybių. Na, o pastaraisiais metais dalyvaujančių šalių vis daugėja ir, organizatorių duomenimis, šiemet  dalyvaus net 26 valstybės.

Na, o Lietuva į FIPSed pasaulio karpių žūklės čempionatų traukinį „įšoko“ tik 2010 metais. Šiemet mūsų 8-asis pasirodymas didžiausiame ir solidžiausiame karpininkų renginyje.  Kaip mes pasirodėme pernai, žinote visi. O ar pamenate, kokias vietas Lietuvos rinktinė užimdavo ankstesniais metais? Net ir aš, lydėjęs rinktinę bene kiekvienais metais neprisimenu tikslių užimtų vietų. Prisimenu tik, medalių nebuvo, o tai reiškia – blogai...

Tačiau peržvelgus šalių, dalyvaujančių FIPSed karpių žūklės čempionate, reitingą, atrodome ne taip jau ir blogai. Oficialiai skelbiamuose visų laikų (t.y. 18 praėjusių metų) reitinguose Lietuva – 14-oje vietoje iš 31. Na, o jei žiūrėtume paskutinius 6 dalyvavimo metus, Lietuvos rinktinė užima 8 vietą iš 28. Neblogas rezultatas, ar ne? Ypač, kai virš mūsų tik šalys „dinozaurės“, daug metų kuriančios ir diktuojančios karpizmo kultūrą: Kroatija, Rumunija, Anglija, Prancūzija, Serbija, Belgija, Italija.



VANDENS TELKINYS

Užtenka istorijos. Jau po 3 parų 156 meškerės ir šimtai kilogramų jauko tėkštels per Desedos ežerą Vengrijoje. Iš tikrųjų tai net ne ežeras, o 1975 metais užtvenktas 8 kilometrų upės ruožas. Susidaręs vandens telkinys nėra platus – nuo 200 iki 400 metrų (todėl ir visos zonos bus išdėstytos vienoje telkinio pusėje) ir gana seklus (vidutinis gylis – 3,5 metro).



Ežere gausu didelių, iki 20 kg siekiančių karpių. Ir jų nėra mažai! Kadangi Vengrijoje karpiai natūraliai veisiasi, bus gausu ir mažesnių karpių. Kaip parodė treniruotės, neapsieisime ir be nelegalų, t.y. 1,5 kg nesveriančių karpių. Aišku, norėdami atitikti FIPSed varžybų telkiniui keliamus reikalavimus organizatoriai nemažai pripylė ir 1,5-2 kg sveriančių buratinų. Taip pat gausu 5-20 kg sveriančių amūrų.

Ežere nemažai plačiakakčių. Visi žinom, kad jie nekimba ant kabliukų, maitinasi košdami vandenį ir t.t., tačiau prieš kelias savaites vykusių „bandomųjų“ varžybų metai karpininkai pagavo ne vieną trofėjinį plačiakaktį. Iš karto po varžybų visos dalyvaujančios šalys gavo FIPSed organizacinio komiteto išaiškinimą, kad šios žuvys nebus laikomos įskaitinėmis.



RINKTINĖ



Iš kairės į dešinę:
- Olegas Ružickis, FIPSed pasaulio vicečempionas;
- Justas Barakauskas, ne pirmą kartą pasaulio čempionate. Be to, Justas lyg nujausdamas pernai savarankiškai atvažiavo į čempionatą Prancūzijoje ir kaip žiūrovas visas dienas pravaikščiojo krantu stebėdamas varžybas;
- Aurimas Misius, ne pirmą kartą pasaulio čempionate.

Iš kairės į dešinę:
- Andrius Goriunovas, pirmą kartą pasaulio čempionate;
- Darius Grigaitis, FIPSed pasaulio vicečempionas;
- Modestas Grigaitis (nuotraukoje nėra), pirmą kartą pasaulio čempionate.


Iš kairės į dešinę:
- Rimantas Kičas, pirmą kartą pasaulio čempionate;
- Gintaras Puzinauskas, pirmą kartą pasaulio čempionate;
- Gražvydas Račkelis, pirmą kartą pasaulio čempionate.


Iš kairės į dešinę:
- Mantas Staškus, rinktinės kapitonas;
- Tomas Būdas, rinktinės vadovas;
- Saulius Navickis, rinktinės kapitonas.

Tradiciškai kartu su rinktine jau kelis metus iš eilės keliauja bei varžybų metu padeda Lietuvos Karpininkų Asociacijos rėmėjai Remigijus Rupeika (www.siprak.lt) ir Valdas Bakanas (www.draudimonuolaida.co.uk).

Tiesiogines transliacijas Lietuvos karpininkų asociacijos Facebook paskyroje darys Tomas Pocius, o visą čempionato eigą filmuos ir grįžęs laidoje Apie žūklę parodys Ronaldas Rutkauskas.

Na aš, kaip ir kasmet, užsiimsiu biurokratija kapitonų susirinkimuose ir stengsiuosi kuo išsamiau ir greičiau papasakoti apie varžybų eigą svetainėse Laukarpis ir Žvejokliai.

Į KELIĄ

Kai rašau šį tekstą, rinktinės sportininkai dar savo namuose dėliojasi daiktus, tikrina įrangą ir atsibūti su artimaisiais. Ši naktis – paskutinė iš ramiųjų. Jau rytoj po pietų atskirais automobiliais visi išjudame į Vengriją. Visų komandų karpinė įranga, jaukai ir masalai vežami atskiru krovininiu autobusiuku, kurį pakaitomis vairuos Tomas su Sauliumi.

Kelias nėra labai tolimas, todėl pakaitomis vairuodami kempingą netoli ežero, kur ir gyvens rinktinė, pasieksime pirmadienį per pietus. Antradienį – paruošiamieji darbai, burtų traukimas (zonos) ir oficiali čempionato atidarymo ceremonija. Na, o trečiadienį prasideda tai, kam šie vyrai nuolatos ruošėsi jau pusmetį...