Jurgis Gudauskas
Dažniausiai karpininkas

Šįryt kempinge jautėmės kaip paaugliai, per naktį taip ir nesulaukę SMS žinutės iš savo pirmos meilės... Nėra SMS, reiškia, nė viena mūsų komanda žuvies per naktį nepagavo. Tomas su Sauliumi dar švintant išlekia prie ežero – nekibos problemos turi būti sprendžiamos nedelsiant.

Mes su Rončiku, laidos „Apie žūklę“ redaktoriumi, rytą pradedame kapitonų susirinkime. 9 valandos rezultatais Lietuva – šeštoje vietoje. Pasirodo rytinis B zonos vyrų SMS‘as apie dar vieną pagautą žuvį mus pasiekė gerokai vėliau. Prie ežero mobilaus ryšio, galima sakyti, visiškai nėra, todėl net ir tarp savų informacija gali vėluoti.

Susirinkimo metu į organizatorių klausimą kapitonams ar yra kokių nors problemų arba klausimų visi atsakome tą patį: „Per mažai žuvies“. Teisėjų atstovas susirinkimo metu pranešė, kad daug komandų šiek tiek primiršo mažiausio graibšto dydžio taisyklę ir žvejoja naudodami ne karpinius, o gerokai mažesnius, „sportinius“ graibštus. Nepraėjus nė pusvalandžiui po šio pranešimo per visas zonas pasipylė teisėjų brigados su ruletėmis matuoti, kiek sektoriuose išrikiuotų graibštų yra mažesni, nei 70 cm pločio, kaip reikalaujama taisyklėse. Vieną graibštą teko ir mums sulankstyti ir padėti į šalį – pritrūkome kelių centimetrų.

Dar po valandėlės sužinome, kad antrą žuvį turi ir mūsų komanda C zonoje. Ledai juda, belieka laukti Olego ir Tomo proveržio A zonoje.

10 ryto Tomas ir Saulius praneša apie rimtą sprendimą. B zonoje jie atliko keitimą: vietoj Arvydo rungtyniauti pradės Darius Grigaitis. Keitimo priežastį nulėmė mūsų lokacija B zonoje – Arvydui pritrūko metimo nuotolio, kad pasiektų ribą, kurioje rodosi žuvis. Jei nežinojote, Darius, vienas iš „Brolių rankelių“ komandos, yra Lietuvos rankų lenkimo čempionas. Todėl jo užmetimo nuotolis yra gerokai didesnis, be to, turbūt jaukinant net tris paras spomba be pertraukos jis nė kiek nepavargtų.

Kol mūsų vyrų sektoriuose ir aplink juos vyksta rimti reikalai, mes su Rončiku išeiname į trasą. Pradedame nuo A1 sektoriaus ir stengiamės ne tik užfiksuoti viską, kas įdomu žiūrovui, tačiau ir išpešti kuo daugiau naudingos informacijos, kuri galėtų praversti ir mūsų vyrams. Taip po truputį ir po truputį prieiname ir Olego bei Tomo A13 sektorių. Ankstesniuose reportažuose pamiršau paminėti, kad dėl didelio komandų skaičiaus kiekviena iš trijų zonų padalinta dar į dvi „pazones“. Paprastai tariant yra ne trys A, B ir C zonos, o šešios A1, A2, B1, B2, C1, C2. Atitinkamai ir varžymasis zonose vyksta ne nuo 1 iki 26, o nuo 1 iki 13 ir nuo 14 iki 26 sektorių.

Praėję mūsų A „pazonę“ matome tik liūdnus komandų veidus. Pagavusių šalių varžovai, su kuriais pasišnekėjome, prisipažino, kad kelios pagautos žuvys – netyčiukai. Pabendravus su keliais prancūzais darosi aiškiau, kodėl čia tiek mažai žuvies. Pasirodo, ne varžybiniu metu atkarpoje nuo A1 iki A13 sektorių yra draudžiama žvejoti naktimis. Todėl čia karpininkų visiškai nebūna. Kituose krantuose gi, kur naktinė žvejyba leidžiama, karpininkų diena iš dienos nusėsti visi sektoriai. Todėl, ko gero, žuvis net ir atprato lankytis ten, kur nėra jaukinama. Ir vienintelė tikimybė mūsų vyrams iš A13 “atsidaryti” – zig’ais bandyti užtaikyti ant pro šalį „tranzitu“ plaukiančio karpio. Lygiai tokios pačios taktikos laikosi absoliučiai visos pirmos A pazonės komandos.

Apžvelgiant viską, ką pamačiau per pusdienį, galiu pasakyti, kiekviena šalis naudoja visiškai skirtingas taktikas priklausomai nuo zonos: vienur dirba tik zig‘ais, kitur karpius vilioja tik nuo dugno. Matėme komandų, kurios jaukino šlaituką 20 metrų nuo kranto, kas varžybų metu yra gana nelogiškas sprendimas.

Žiūrint tarpinius rezultatus nepagavusių komandų yra labai daug, o pagavusių komandų žuvies svoriai nėra dideli. Štai ir dabar, sėdėdamas C zonoje po ąžuolu matau, kaip Serbijos komanda per traukia jau ketvirtą karpiuką per kelias valandas. Tačiau visų pagautų žuvų svoriai – labai nedideli.

Buvau stabtelėjęs pabendrauti su viena naujokų Gruzijos komanda. Iš nuostabos išpūstos akys, kokios buvo pas mus 2010 metais Anglijoje, kai Lietuva šiame čempionate dalyvavo pirmą kartą. Tuomet ir mes choru kartojome: “Kas čia per zig rig, Lietuvoje ant tokios nesąmonės karpiai nekimba”. Lygiai tą patį šiandien girdėdamas iš gruzinų šypsojausi ir net šiek tiek paguodžiau :)

Šiam kartui tiek. Žemiau prisegu 15 val. rezultatus, pagal kuriuos mes, kaip ir ryte, esame šeštoje vietoje, antrojo vyrų iš C zonos karpio nuotrauką bei vaizdus iš pakrantės.

Labai tikiuosi, kad vakare turėsiu papasakoti ką nors daugiau. Nes kol kas – karšta lauke ir tylu racijose bei mobiliakuose.