Jurgis Gudauskas
Dažniausiai karpininkas

Rytas Prancūzijos Bordo regione išaušo giedras, bet šaltas ir padūmavęs. 8 valandą visa rinktinė jau buvo išsirikiavusi kempingo kieme įrankių, jaukų bei masalų ruošimui, grūdinio jauko virimui bei PVA „kojinių“ kimšimui.

Į pirmąjį kapitonų susirinkimą, kuriame buvo traukiami ir zonų burtai, atvykome pusvalandžiu anksčiau. Ant kranto esančiame organizacinio komiteto pastate jau radome besiburiuojančius visų komandų atstovus: seniai matyti varžovų veidai ir nauji dalyviai, nedrąsiai žiūrinėjantys, kas čia ir kaip. Šiemet prie čempionato prisijungė Velso ir Gruzijos rinktinės ir, jei neklystu, šalių dalyvių gausumu tai kol kas didžiausias karpių žūklės pasaulio čempionatas, kuriame šiemet varžysis 26 komandos.

Susirinkimas prasideda laiku. Geras ženklas, rodantis organizatorių pasiruošimą. Nustebino tai, kad nuo šių metų visi susirinkimai bus verčiami ir į rusų kalbą (anksesniais metais buvo tik prancūzų ir anglų kalbos). Tarsi visos „postsovietinės“ šalys per 25 metus jau turėjo pamiršti rusų kalbą ir pramokti kitas kalbas, bet vieno iš FIPSed bei Rusijos sportinės žūklės nario Igorio pastangomis susirinkimai nuo šiol taps trečdaliu ilgesni – juk kiekvienas diskusijų ar nurodymų sakinys turi būti išverstas.

Susirinkimo metu organizatoriai pranešė, kad dėl itin lietingos vasaros užtvanka yra gerokai pakilusi ir dalis sektorių atsidūrė beveik po vandeniu. Todėl kai kurie sektoriai bus ne mums įprastos 20x20 metrų formos, o šiek tiek mažesni, 20x12 metrų. Tai reiškia, kad kai kurios komandos, kad ir turės 20 metrų koridorių, tačiau palapinėms ir kitiems daiktams susidėti turės užtekti tik 12 metrų į kranto pusę.

Vėlgi dėl vasaros liūčių į kai kuriuos sektorius gali kilti problemų su privažiavimu – sunkesnės transporto priemonės gali klimpti purvinuose keliukuose. Kol kas dar nežinome, kas ir kaip, tačiau gali būti, kad ir mums teks šitas „džiaugsmas“ nešioti rankytėm daiktus kelis šimtus metrų nuo pagrindinio kelio.

Susirinkimo metu išgirdome kelių komandų atstovų siūlymą mažinto mažiausio įskaitinio karpio svorį iki 1 kg (pagal dabartines taisykles – 1,5 kg) . Nors ežere tų mažulių nėra tiek daug, tačiau kadangi jie čia veisiasi natūraliai, gali pasitaikyti sektorių, kur bus „užsėdę“ tik tokie buratinai. Ar šis pakeitimas bus priimtas, sužinosime rytoj rytinio kapitonų susirinkimo metu, kai FIPSed atstovų ir teisėjų komisija, čia išdidžiai vadinama „Žiuri“, praneš savo sprendimą.

Kas yra bent kiek domėjęsis apie karpių žūklę Prancūzijoje žino karpinių ežerų „blogį“ – mažuosius šamukus, pasaulyje vadinamus poison chat‘ais. Tai ne tie patys šamai, kuriuos mes kvokiname Lietuvos ežeruose ir upėse. Jie užauga labai nedideli, plaukioja milžiniškais būriais ir siaubia viską, kas pasitaiko ant kelio, pvz. karpininkų jaukus ir masalus. Ežerų savininkai jau dešimtmetį kovoja su šių parazitų plitimu, tačiau padaryti nieko nepavyksta. Iš organizatorių gavome aiškius nurodymus, kad pagavus šią žuvų ant boilio griežtai draudžiamą ją paleisti atgal į ežerą.

Po bendrųjų reikalų aptarimo prasidėjo burtų traukimas. Ne veltui visa rinktinė nusprendė, kad burtus trauks Zbynia. Traukiant pirmuosius burtus – komandų eilę rytoj traukiant sektorius, jis ištraukė 1 numerį. Reiškia rytoj pirmieji žinosime kokiuose sektoriuose žvejos kiekviena iš mūsų komandų ir galėsime iš karto bėgti apsidairyt prie savo žūklaviečių.

Kiti burtai, kuriuose buvo sprendžiamos komandų zonos, atrodo taip:
-    Tomas ir Olegas žvejos A zonoje
-    Aurimas ir Arvydas – B zonoje
-    Rytis ir Vilius – C zonoje.

Tikslius kiekvienos komandos sektorius žinosime rytoj, 8:30 vietos (9:30 Lietuvos) laiku. Varžybų pradžia – 11 valandą vietos laiku.

Šiam kartui tiek. Lyginamės kelnes ir marškinėlius oficialiai čempionato atidarymo ceremonijai, kuri 16 val. prasidės Saint Fargeau miestelio centrinėje aikštėje.