Autorius: Jurgis Gudauskas
Dažniausiai karpininkas

Na gerai, gerai, šiek tiek apgavau komandos narių žmonas ir drauges vakar, sakydamas, kad vyrai sotūs ir laimingi... Pirmą kartą per 4 metus dalyvavimo pasaulio čempionate nusprendėme padaryti taip, kaip daro daugelis komandų – varžybininkams užsakyti maistą į sektorius. Deja, suklydome. „Portugališką“ vakarienę gavę apie 22 val. rinktinės nariai ją paragavo ir... išmetė... Atšalusi sriuba ir „kažkas“, ką galima pavadinti plovu iš žuvies. Visos vakarienės iškeliavo į šalia sektorių stovinčias šiukšlių dėžes. Mūsiškiai neišrankūs maistui, todėl įsivaizduokite, ką ten jiems vėlai vakare atvežė portugalai.

Todėl mano rytas prasidėjo ne nuo komandų aplankymo, o nuo aiškinimosi su varžybų organizatoriais – mes krapštėme pinigus maistui tik tam, kad vyrams sektoriuose nereikėtų galvoti apie jo gaminimą. O gavosi atvirkščiai – mūsiškiai liko nevalgę...

Rytinė statistika buvo gluminanti – C zonoje nepagauta nė vienos žuvies, o B – tik kelios įskaitinės. Visus reitingus dėliojo A zona, kur žuvis buvo pagavusios 12 komandų iš 20-ies. Sauliaus ir Arvydo komanda, per naktį pagavusi 10 karpių, iš kurių tik vienas įskaitinis, leido Lietuvai užimti 11 vietą. Buvome nusiteikę nekibimui, tačiau kad 60 geriausių pasaulio komandų per parą pagautų tik kelis karpius?... Peržvelgiu visą statistiką – ties Prancūzijos įrašu puikuojasi „big fish“ įrašas – 4 kg! :)

Kapitonų susirinkimas kaip niekad nuobodus: kelios nereikšmingos pastabos neminint „kaltininkų“ apie tai, kad kažkas sausu pašaru bandė aplipdyti švinus ir „imituoti“ šėryklą bei per smarkiai naktį švietė prožektoriumi į vandenį.

Toliau – jau įprasta rutina. Visi komandos pagalbininkai išsisklaido per zonas, Tomas laksto iš sektoriaus į sektorių bendraudamas su komandomis, o aš – kuprinę ant pečių ir pėsčiomis per visas zonas.

12 valandą su Tomu susitinkame Deivido ir Igorio sektoriuje. Jei pamenate, ten vakar buvo pirmieji, deja tušti, kibimai. Įdomu, ar karpiai ten buvo „netyčia“, ar šiandien tai pasikartos. Visgi, viskas kartojasi. Deja, ne mums, o šalia esančioms Rumunijos, Slovėnijos ir Portugalijos komandoms... Džiugina tik tai, kad jie nepagavo nė vieno įskaitinio karpio. C zonos rezultatyvumas yra labai svarbus – tie, kas yra pagavę A zonoje, šoktų į pirmą vietą varžybų lentelėje net pagavę vienintelį karpiuką čia.

Popietė pralekia labai greitai pildant komandų jaukų atsargas. Vakarykščio kapitonų susirinkimo metu nutarėme, kad šis papildymas bus galimas tik ketvirtadienį nuo 15 iki 17 valandos. Kartu su Renmar kanapėmis ir tirpstančiais Nut boiliais į sektorius vyrams pristatome paprastus karbonadus su bulvytėmis fri bei daržovių salotomis iš mūsų kempingo kavinukės. Dabar jau ranką prie širdies pridėjęs komandos narių žmonoms galiu pasakyti, kad vyrai pavalgė sočiai ir pasigardžiuodami.

Gauname 12 val. svėrimo rezultatus: nusiritome viena vieta žemiau, į 12 vietą... Tačiau pasikeitimai labai nežymūs – per visas šalis pagauti tik keli karpiai.

Popiet pasirodo saulė. Tiek mūsų, tiek kitos komandos bando naudoti zig rig‘us. Kiek stebėjome konkurentus, pas visus rezultatas tas pats – nė pyp. Todėl vėl visose zonose grįžtame prie standartinių sistemų, juolab kad Saulius su Arvydu pagauna dar vieną įskaitinį karpį bei 7 mažesnius. Jei taktika teisinasi vienoje zonoje, tik laiko klausimas, kada „atsiriš“ kitos.

Popietę pasikeičiu vietomis su Audriumi ir Remigijumi. Jie keliauja į C zoną stebėti „buratinus“ gaudančių portugalų ir rumunų, o aš prisėdu Sauliaus ir Arvydo sektoriuje. Mūsiškiai, stebėdami rumunų darbą sektoriuje, gauna velnių tiek nuo Rumunijos kapitono, tiek nuo teisėjų. Visiškai neišmanantys taisyklių jie nuvarė mūsiškius stebėtojus nuo sektoriaus argumentuodami, kad „visokie žiopliai blaško sportininkus“. Teko Rumunijos kapitonui vežti dovanų FIPSed taisykles, kur juodu ant balto parašyta, jog kitų komandų kapitonai ir atsarginiai žaidėjai gali prieiti prie konkurentų sektoriaus linijos ne arčiau, nei 2 metrai. Kad šią taisyklę „užmiršo“ Rumunijos kapitonas, nenuostabu. Tačiau kad elementarių taisyklių nežino teisėjai – jau glumina...

Saulius su Arvydu vakare siautėja – tik pašėrus jiems kimba. Aišku, toje krūvoje kibimų dauguma karpių – neįskaitiniai, tačiau jie neleidžia prarasti budrumo ir siutina šalia sėdinčias Anglijos ir Pietų Afrikos Respublikos komandas. Anglijos komandos net gaila buvo pasidarę, kai 5 minučių skirtimu Saulius su Arvydu ištraukė du įskaitinius karpius... Jie žuvingiausioje A zonoje kol kas nėra ištraukę net neįskaitinio „buratino“.

Temstant, išvažiuodamas nuo ežero, dar užsuku į varžybų štabą pasižiūrėti antros dienos 16 valandos svėrimo rezultatų. Prie stendo su šalių sarašu stovėjo išsiviepęs Kordos atstovas Ali Hamidi. Nors Anglija nebuvo pagavusi nė vienos žuvies, tačiau Ali išdidžiai pasigyrė, kad B zonoje komanda jau turėjo du neįskaitinius karpius. Man labai knietėjo bakstelti pirštu į lentelę ties Lietuvos vėliava ir parodyti jam 7 vietos skaičių, tačiau varžybos dar net neįpusėję ir viskas dar 100 kartų pasikeis.
Taigi. Varžybų teritoriją temstant paliekame būdami septintoje vietoje ir laikome kumščius, kad po nakties šis skaičius jeigi ir keistųsi, tai tik į mažesniąją (vieneto link) pusę.

Atsiprašau už vėlyvus reportažus – Lietuvos ir Portugalijos laikas skiriasi dviem valandomis, o ir nuo ežero į kempingą, kur yra internetas, grįžtame vėlokai, todėl informacija nėra itin operatyvi. Portugalijos sportinės žūklės vadovai mane patikino, kad naujausius varžybų rezultatūs galima rasti jų Facebook grupėje. Jei nesulauksite mano reportažų, naujausių skaičių ieškokite čia.