Rolandas Baratinskas
"Ant bangos" klubas

Jau pernai pasibaigus Pasaulio spiningavimo čempionatui Ukrainoje buvau nusprendęs pailsėti nuo varžybų ir atiduoti duoklę šeimai. Jau žiemos metu pradėjau ruoštis pavasariniam lydekų šturmui – ruošti įrankius, naujus masalus, išbandyti naujus gaudymo būdus ir pan., bet tačiau, kai sužinojau, kad LSL vadovybė nusprendė iš esmės pakeisti taisykles – leisti žvejoti dviese valtyje bei įvesti limitą žuvų skaičiui, kraujas užvirė iš naujo ir neatsispyriau galimybei išbandyti save naujame formate (te atleidžia mane šeima). Tokie jau tie žvejai – savanaudžiai parazitai. Troškimas sugauti svajonių žuvį, galimybė susirungti su stipriausiais Lietuvos žvejais ir šansas pakovoti dėl aukštų vietų – nugali visas aplinkui esančias aplinkybes. Artėjant sezonui sprendimas buvo tvirtai priimtas, todėl beliko suburti kuo stipresnę komandą. Kaip nebūtų keista pavyko suburti gan rimtą kolektyvą: Deividas Ganiprauskas – praeitais metais kartu su juo tapome LSL čempionais komandinėje įskaitoje, Andrius Mačiulis – daugkartinis varžybų dalyvis bei prizininkas, Vytautas Valaitis – naujokas sportinėje padangėje, bet ne žvejyboje. Na, ir aš – Rolandas Baratinskas.

Svarbu paminėti ir tai, kad remti mūsų komandą pasisiūlė Lietuvos žūklės prekių gigantai UAB „Kotas“, o tiksliau jų atstovaujamas prekinis ženklas „Reins“. Viskas ėjo kaip iš pypkės, bet… jau pirmame etape buvome „nokautuoti“ užimdami tik 8-ą vietą komandinėje įskaitoje. Lietuvos spiningavimo varžybose dalyvauju nuo 2007-ųjų metų ir neprisimenu, kad komandinėje įskaitoje būtume taip žemai kritę. Košmaras. Tragedija. Gėda. Pirmą dieną su Andriumi sugavome tik vieną įskaitinę lydeką ir ešerį. Antrą dieną situacija analogiška. Pagal šių metų taisykles komanda ir ekipažai neturi galimybių klysti, kadangi galutinėje įskaitoje skaičiuojami visų etapų rezultatai. Liūdna pradžia, rankos nusviro. Išvados paprastos – per didelis pasitikėjimas savo sugebėjimais, pakankamai geras ežero žinojimas, netipinėse vietose tokiam metui kibusios lydekos (vis gi buvo tikėtasi jas gaudyti „ant sėklių“) – tai pagrindinės totalaus „atsilupimo“ priežastys. Tenka pripažinti pralaimėjimą, bet kovos jausmas ir troškimas ateityje atsigriebti niekur nedingo, net gi, noro pasidarė dar daugiau, todėl nuryjame karčią piliulę ir ruošiamės Atmatai.

Atmatoje tokiu metu būna starkių „žoras“, todėl dauguma dalyvių tikėjosi „pridaužyti“ krūvas starkių. Jau per treniruotes tas tikėjimas „atšoko“ ir teko galvoti apie „old school‘inę“ ešerių gaudymo taktiką. Tiesa, pagal šių metų taisykles, svėrimui galima pristatyti tik 20 vnt. žuvų. Treniruočių metu klubo kolegoms Dariui su Martynu bei Saulius su Henriku pavyko surasti „taškus“, kur laikosi gražūs ešeriai. Mums su Andriumi bei Deividui su Vytautu tokiu taškų rasti nepavyko, o ankstesniais metais pasiteisinusios vietos buvo tuščios, todėl teko ilgai ir nuobodžiai strateguoti pirmo turo taktiką.

Prognozės šeštadieniui buvo ne pačios maloniausios, nes buvo tikėtąsi stipraus lietaus. Žvejų dievas mus apsaugojo ir linojo tik trumpą laiką. Kaip bebūtų – po pirmo turo džiaugtis nebuvo kuom: ekipažų įskaitoje užėmėme tik 13-ą (2,448 kg) ir 14-ą (2,356 kg) vietas, komandinėje 6-ą. Netgi prie legendinio „Baratinsko bujaus“ ešerių nebuvo…

Antrąją diena šiek tiek pasigerinom savo pozicijas: 3,43kg ir 2,796kg, bet iki prizininkų pakylos šiek tiek pritrūko. Tiesa, visai nedaug pritrūko iki eilinio „bonus‘o“ – antro turo pabaigoje kolegų ekipažo Vytautui visai šalia starto užkibo „kažkas rimto“, bet po keleto minučių kovos žuvis atsikabino.
Galutinėje etapo įskaitoje ekipažų įskaitoje su Andriumi likome 9-i, Deividas su Vytautu 12-i, komandiškai 4-i. Vėl tragiškai prastas rezultatas (įskaitant Galuono rezultatą). Šį kartą Atmata manė nuvylė. Iki šiol vykusiose varžybose Atmatoje bent vieną dieną vienam pavykdavo „surinkti“ daugiau kaip 5kg žuvies. Na, pasitaiko išimčių.. Tikėkimės kitą kartą Atmata bus dosnesnė. Po antrojo turo gavome informacijos, kad „ant išėjimo“ (apie 200-300m už varžybų zonos ribų) žmonės „lupa“ ešerius „maišais“. Būna ir taip.

O dabar šiek tiek statistikos. Pirmą dieną buvo sugauta 76,836 kg žuvies. Antrą dieną, kaip nebūtų keista, beveik tiek pat – 71,476 kg. Ekipažų įskaitoje neįveikiami buvo tie, kurie „užsėdo“ į ypatingai mažus „taškus“, kur laikėsi ir tam tikrais epizodais aktyviai kibo ešeriai: „Ant bangos-St. Croix-1“ (Darius Jakiūnas, Martynas Savickas), „Utenis 1“ (Gediminas Švilpa, Domas Kelpšas), „Vivingra 2„ (Martynas Valukonis, Mindaugas Kontenis), „Vivingra 1“ (Janas Prialgauskas, Vladas Valukonis) ir į „laimingąjį tašką užklidę“ „Tironas 1“ (Valdemaras Laurutis, Nerijus Dikšas). Svarbu paminėti ir tai, kad pirmieji du ekipažai jau po pirmo turo pirmos valandos turėjo surinkę po 20 vnt. žuvų.

Tokiu būdu galutinėje ekipažų įskaitoje prizininkais tapo: „Ant bangos – St. Croix“, „Ešerys-1“, „Verpetas-2“.

Komandinėje įskaitoje savo pozicijas sustiprino „Ant bangos – St. Croix“ – 1-ą vieta, 2-i liko Moletų „Ešerys“, 3-i „Kurėnas-1“.

Po dviejų turų ekipažų įskaitoje turime tokią situaciją:
1. „Ešerys-1“ – 3 baudos taškai
2-3. „Utenis 1- 1“ – 8
2-3. „St. Croix 1“ – 8
4. „St. Croix 2“ – 11
5. „Vivingra 1“ – 12

Komandinėje įskaitoje:
1. „Ant bangos – St. Croix“ – 2
2. „Ešerys“ – 5
3. „Utenis 1“ – 7
4. „Kurėnas 1 – Vivingra“ – 8
5. „Ant bangos – Reins“ – 12

Kitas šių metų LSL etapas įvyks 2013.06.15-16d. Kauno mariose. Etapą organizuoja Žvejų klubas „Ant bangos“. Planuojama starto vieta ties Grabučiškėmis: http://www.maps.lt/map/default.aspx?lang=lt#obj=509799;6083427;Pa%C5%BEym%C4%97tas%20ta%C5%A1kas;&xy=509628,6083402&z=10000&lrs=orthophoto,stops,zebra”

Noriu padėkoti visiems šių metų LSL rėmėjams ir ypatingai mūsų komandos rėmėjams UAB „Kotas“.

Etapo rezultatai: http://www.spiningas.lt/users/www/uploaded/2013m%20sezonas/LSL%202013%202turas%20atmata1.xls

Iki susimatymo prie Kauno marių.

www.ant-bangos.lt