Emilis eilinį kartą „dėjo į krūmus“, todėl teks parašyti kelis žodžius apie šį savaitgalį įvykusį Lietuvos spiningavimo čempionato Pontoon 21 taurei laimėti IV etapą. Varžybas organizavo Molėtų „Ešerys“, o vyko jos Molėtų raj. Baltųjų Lakajų ežere.

Šiame ežere teko žvejoti dar tais senais-gerais laikais, kai tik vienintelis mūsų klubo narys Olegas turėjo PVC valtį – „Fregat“. Kiti tenkinosi rusų šedevrais: „Ufimka“, „Omega“, „Nyrok“ ir pan. „klijuonkėm“, buvo ir tokių dalyvių, kurie gaudė nuo kranto. Apie elektrinius ar benzininius variklius net sapnuose nesapnuodavom.

Tiesa pasakius, ne taip seniai tai ir buvo. Pirmosios varžybos, kurias organizavom su keliais bičiuliais iš tų metų dar banga.lt forumo įvyko 2003 m. spalio mėnesio pabaigoje. Jose dalyvavo apie 10 žvejų, o nugalėtoju tapo Martynas Šantaras, sugavęs vienintelę lydekaitę. Nors lydeka buvo tik viena, bet pavyko užfiksuoti tą faktą:

O tada prasidėjo… Tų pačių metų lapkričio 8d. nusprendėme pakartoti tokio tipo varžybas tuose pačiuose B. Lakajuose. Tąsyk susirinko jau apie 15 dalyvių. Nors orai nelepino, bet laimikių buvo daugiau. Buvo ir „ekstreem‘o:

Tiesa, priėmiau Tomą į savo „prabangią“ „Omega“ ir tęsėme žvejybą.
„baronkom“, o aš sugebėjau „išprašyti“ 780 gr svėrusią lydekaitę ir užimti 9-ą vietą. Varžybų nugalėtoju tapo Aurimas Skudutis (2008 m. LSA čempionas), sugavęs 3060 g žuvies.

Brangieji, nepatikėsit, bet 2005 metų spalio 15d. Bangos žvejų spiningavimo varžybų 7-asis etapas vėl vyko B. Lakajų ežere. Varžybose dalyvavo 33 dalyviai ir šiose varžybose sprendėsi sezono nugalėtojas. Bent vieną įskaitinę žuvį sugavo tik 9-i dalyviai. Tose varžybose dalyvavo šių metų LSL dalyviai: Tomas Bulka, užėmęs 3-ą vietą su 16 ešeriukų, svėrusių 1130 g, Emilis Muliulis, užėmęs 5-ą vietą su 5 ešeriukais, svėrusiais 220g, aš užėmiau nuostabiausią 6-ą vietą su 3 ešeriukais, kurių bendras svoris siekė 160g (to man pakako galutinėje įskaitoje užimti 2-ąją vietą) bei Deividas Ganiprauskas, likęs su baronka. Tiesa, nors tais metais ir nevyko joks Pasaulio ar Europos futbolo čempionatas, bet varžybų dalyviai parodė, kad irgi sugeba gerai „ganyti“ kamuolį. Šiek tiek vaizdelių iš draugiškų futbolo rungtynių (be cenzūros):

Tiek trumpai apie B.Lakajų varžybų ir Lietuvos futbolo istoriją. Sprendžiant iš to galima susidaryti nuomonę, kad Ant bangos II komandos nariai: Deividas, Tomas ir aš esame šio ežero ekspertai, todėl privalėjome laimėti LSL etapą, vykusį būtent šiame ežere, bet…Greičiausiai iki pilnos laimės mums truko Emilio..

Na, grįžtam į realybę, todėl dabar apie šiuos laikus ir praėjusį savaitgalį..

Treniruotės
Deividas yra daug kartų žvejojęs B.Lakajuose, todėl jis sužymėjo ant žemėlapio klubo bičiuliams visas perspektyviausias vietas. Informacija labai naudinga, ypač treniruočių metu. Tiesa, per treniruotės pirmąją valandą man pavyko sugauti ant mikro masalų net 10 lydekaičių, iš kurių tik viena buvo įskaitinė. Kaip bebūtų – tokio kiekio lydekų per tokį trumpą laiką retai pavyksta sugauti. Buvo tikrai smagu traukti tas „silkutes“ kone kas trečiu mėtimu. Vėliau pradėjau ieškoti ešerių, bet ne itin sėkmingai. Apiplaukiau visą ežerą ir per visą dieną tesugavau 6 įskaitinius ešeriukus ir visus iš skirtingų vietų. Kolegom sekėsi panašiai.

Į oficialią treniruotę, varžybų išvakarėse, atvykau tik gerokai po pietų, o žvejybą pradėjau apie 17 val. Tiesa, oras buvo itin šlykštus ir beveik be pertraukų lynojo, tačiau esu užsispyręs ir žvejojau tol, kol neperšlapau kiaurai, bet kažkokių rimtesnių išvadų padaryti taip ir nepavyko. Deividas, kaip ir dauguma kitų dalyvių, dėl lietaus taip ir neišplaukė į vakarinę treniruotę. Treniruotės metu išbandžiau naujiena Lietuvoje – “Lucky John” valgomus mikromasalus. Vizualiai šie masalai atrodo labai gražiai ir dirba teisingai, bet jų kvapai tikrai kitokie, lyginant su Reins, Keitech ar kitom jau išbandytom gumom. Bendrai sugavau apie 10 ešeriukų ir keletą neįskaitinių lydekaičių. Sunku pasakyti ar bučiau sugavęs daugiau ant jau išbandytų masalų, bet pirmas įspūdis tikrai teigiamas. Ateityje skirsime daugiau laiko šių masalų išbandymams.


I turas
Artėjant varžyboms niekaip negalėjome apsispręsti kokią taktiką pasirinkti. Galu gale nusprendėme daug neeksperimentuoti ir pradėti nuo ešerių gaudymo. Tiesa, ešeriai ir varžybų diena kibt nenorėjo. Per pirmąją valandą vargais-negalais sugavau vieną įskaitinį ešeriuką, komandos bičiuliai Deividas ir Tomas irgi sugavo kelis, tačiau ketvirtajam komandos nariui, „paskolintąjam“ iš Anykščių Žvejų lygos, Daumantui niekaip nesisekė sugauti įskaitinės žuvies. Prieš kelias dienas jis labai sėkmingai gaudė ešerius keliose vietose, bet šeštadienį tos vietos buvo lyg tuščios.. Turėdamas tokią informaciją nusprendžiau „rišti“ su beviltiškai pasyviais ešeriais, kurie ignoravo valgomas, kramtomas, čiulpiamas gumas ir bandyti sugauti lydeką. Toks sprendimas pasiteisino su kaupu. Turui įpusėjus turėjau 2 įskaitines lydekaites. Kai kurias perspektyvias vietas patikrindavau ir mikromasalu. Vienoje iš jų sulaukiau rimto kibimo, o priešininkas anam gale akimirkai leido pagalvoti apie pirmąja vietą ture. Graibštas paruoštas, žuvis artėja prie valties…ir…garsus keiksmažodis ir 2,48 kg karšis graibšte.

Gaila, o juk užkibo „teisingai“ už burnos. Deja, šiais metais karšiai nebeįskaitiniai.. Po tokio kalamburo dedu mikromasalinį kotą šalin ir grįžtų prie lydekų. Tiesa, lydekos kibo labai atsargiai ir per visą varžybų laiką turėjau kokius 7-8 „tuščius“ kibimus. Iki turo pabaigos likus 30 min. Turėjau 4 įskaitines lydekaites. Gaila, kad dar 5 sugautos buvo šiek tiek trumpesnės nei 45 cm. Grįžus į startą ir pasvėrus žuvis paaiškėjo, kad užėmiau 3-ą vieta ture. Klubo bičiuliai Darius Jakiūnas ir Saulius Bartusevičius irgi pasirinko lydekų gaudymo taktiką, sugavo po 3 įskaitines lydekas ir atitinkamai užėmė 1-2 vieta ture. Mano komandos bičiuliams sekėsi prasčiau – Deividas 20-as, Tomas – 27-as, o Daumantas – 40-as.

II turas
Ankstyvas rytas žadėjo gražią dieną, tačiau sinoptikai žadėjo ką kitą ir jie buvo teisūs. Praėjus valandai po starto prasidėjo…lietutis…lietus…liūtis…perkūnija…žaibai… Spėjau sugauti įskaitinį ešeriuką, sulaukti 4 tuščių lydekinių kibimų, „palaikyti“ kažką rimtesnio ant didelių gabaritų masalo, bet viskas baigęs klubo bičiulio Dariaus skambučiu, kuriuo metu sužinojau, kad varžybos dėl pavojingų gyvybei oro sąlygų yra nutraukiamos. Toks varžybų scenarijus yra numatytas LSL taisyklėse, bet per visą laiką, kai dalyvauju LSA ir LSL varžybose, nieko panašaus nėra buvę. Skambinu Sigitui, varžybų organizatoriui, kuris patvirtina Dariaus žodžius. Visi dalyviai plaukia į finišo zoną, o sugautos žuvys paleidžiamos atgal, kadangi turo trukmė neviršijo 2,5 val. – turas yra anuliuojamas ir varžybų nugalėtojais tampa pirmo turo geriausieji. Keistoka situacija, bet yra kaip yra. Komandinėje įskaitoje nugalėtojais tampa Molėtų „Ešerys“, antrą vietą užima Šiaulių „Tironas-Major Craft“, 3-ą „Ant bangos – St Croix“ vyrai. Asmeninėje įskaitoje: 1 – Darius Jakiūnas „Ant bangos – St. Croix“, 2 – Saulius Bartusevičius „Ant bangos – St. Croix“, 3 – Rolandas Baratinskas „Ant bangos II“.

Situacija prieš paskutinį etapą.
Artėjant paskutiniam etapui komandinėje įskaitoje pasikeitė lyderiai. Iki tol pirmavę „Ant bangos II“ vyrai „užleido“ pirmąją vietą klubo bičiuliams iš „Ant bangos – St. Croix“. Molėtų „Ešerys“ vyrai iš 5-os vietos pakilo į 3-ą, kurią jiems užleido „Tarpūnas“ vyrai, nukritę į 5-a vietą, o 4-oje vietą išsaugojo Šiaulių „Tironas“.
Komandinė įskaita po 4-ių etapų atrodo taip:

Vieta Komanda Vietų suma po IV etapų
1 Ant bangos St Croix 11
2 Ant bangos II 12
3 Ešerys 15
4 Tironas Major Craft 16
5 Tarpūnas I 18
6 Verpetas 22
7 Vivingra 25
8 Gelmės valdovas I 38

Šių metų 1-ame etape, vykusiame Atmatoje, abi Ant bangos klubo komandos surinko vienodai baudos taškų, todėl galutines vietas lėmė bendras sugautos žuvies svoris: „Ant bangos- St. Croix“ komandos vyrai sugavo 27,655kg žuvies, o „Ant bangos II“ vyrai – 26,818kg. Sprendžiant iš to, paskutiniajam etape laukia arši kova dėl sezono nugalėtoju titulo. Po B. Lakajų etapo į kovą dėl prizinių vietų įsijungia ir Molėtų „Ešerys“ bei Šiaulių „Tironas-Major Craft“ vyrai. „Tarpūnas“ irgi kvėpuoja į nugarą, juolab jie įrodė, kad Atmatoje sugeba gerai pagauti.

Asmeninė įskaita, skaičiuojant 3 geriausius etapus, atrodo sekančiai:

Vieta Vardas, Pavardė Klubas Komanda Vietų suma
1 Saulius Bartusevičius Ant bangos Ant bangos-St Croix 7
2 Valdemaras Laurutis Tironas Tironas Major Craft 15 (+3 taškai dėl diskvalifikacijos)
3 Janas Prialgauskas Kurėnas Vivingra 15
4 Rolandas Baratinskas Ant bangos Ant bangos II 18
5 Darius Jakiūnas Ant bangos Ant bangos-St Croix 18
6 Žilvinas Linkevičius Tarpūnas Tarpūnas I 21
7 Arvydas Norkus Verpetas Verpetas 22
8 Sigitas Lukšta Ešerys Ešerys 22
9 Deividas Ganiprauskas Ant bangos Ant bangos II 25
10 Emilis Muliuolis Ant bangos Ant bangos II 26
11 Gediminas Švilpa Utenis Utenis I 30
12 Nerijus Dikšas Tironas Tironas Major Craft 36
13 Ramūnas Adomaitis Tironas Tironas Major Craft 36
14 Artūras Vielius Tarpūnas Tarpūnas I 39
15 Martynas Savickas Ant bangos Ant bangos-St Croix 43

Asmeninė įskaita, skaičiuojant visus etapus, atrodo sekančiai:

1. Janas Prialgauskas, Kurėnas, 23
2. Saulius Bartusevičius, Ant bangos, 29
3. Sigitas Lukšta, Ešerys, 32
4. Rolandas Baratinskas, Ant bangos, 33
5. Arvydas Norkus, Verpetas, 39
6. Deividas Ganiprauskas, Ant bangos, 45
7. Žilvinas Linkevičius, Tarpūnas, 48
8. Darius Jakiūnas, Ant bangos, 57
9. Gediminas Švilpa, Utenis, 58
10. Artūras Vielius, Tarpūnas, 60
11. Valdemaras Laurutis, Tironas, 63
12. Nerijus Dikšas, Tironas, 62
13. Ramūnas Adomaitis, Tironas, 66
14. Martynas Savickas, Ant bangos, 71
15. Tomas Bulka Ant bangos, 79

Sprendžiant iš to ką matome, galima drąsiai sveikinti lygos prezidentą Jana Prialgauską, LSA ir LSL senbuvį Sauliu Bartusevičių su patekimu į Lietuvos spiningautojų rinktinę. Tuo tarpu dėl 3-6 vietų laukia labai arši kova tarp Sigito Lukštos, Rolando Baratinsko, Arvydo Norkaus, Valdemaro Lauručio, Dariaus Jakiūno bei Žilvino Linkevičiaus. Bet kuris iš išvardintų pretenduoja patekti į pirmąjį šešetuką, todėl rinktinės sudėtis spręsis liepos 7-8 dienomis Kuršių mariose.

Iki susimatymo!

RB-Diaboliq
www.ant-bangos.lt