Evil

Dažniausiai karpininkas

Kaip ir pernai, pirmiausia atsiprašysiu visų Žvejoklius skaitančių plūdininkų, muselininkų, spiningistų ir kitų karpių žūklės nepropaguojančių žvejų. Visą kitą savaitę portalo eteryje karaliaus šviežios naujienos iš Italijos, kur vyks FIPSed pasaulio karpių gaudymo čempionatas. Ir jau antrą kartą jame dalyvaus stipriausių Lietuvos karpininkų rinktinė. Skirtingai nei pernai, šiemet jaučiame didesnį pasitikėjimą savimi – pernykštis „pirmas blynas“ privertė peržiūrėti visas taktines bei organizacines klaidas, kad jų nekartotume ir šiemet. Tačiau ir atsakomybė didesnė – jei pernai žemą vietą čempionate galėjome „nurašyti“ pirmam kartui, šiemet jau teks pasistengti iš peties ir įrodyti, kad ne tik Lietuvoje mokam žvejoti.

Keletas faktų apie čempionatą Italijoje:

• Šiemet, pirmą kartą istorijoje, visos FIPSed rengiamos varžybos (plūdinės, dugninės, spiningavimo, karpinės bei  jūrinės žūklės) vyksta vienoje šalyje ir vienu metu. Taigi, į Italiją šiomis  dienomis sugužėjo patys stipriausi pasaulio žvejai.
• Karpinės žūklės čempionatas vyks dirbtiniame PietraFitta ežere, esančiame netoli Perugia miesto. Šis telkinys labai jaunas ir atsiradęs tik 2000-aisiais metais, kai šalia pastatytai atominei elektrinei prisireikė didelio kiekio vandens aušinimui. O leidimus žvejybai šiame ežere pradėta išdavinėti tik 2009 metais. Ežero plotas – 132 hektarai, didžiausias gylis – 17 metrų. Ežere daugiausia „buratininių“ karpių, kurių vidutinis svoris – 3,5 kg. Tačiau yra ir mamyčių, sveriančių 15-20 kg. Taip pat nemaža dešimtkilograminių amūrų populiacija.


• Karpinės žūklės čempionate dalyvaus 22 komandos, tarp kurių, kaip ir kasmet, bus ir Pietų Afrika. Ir vėl visą čempionatą skambės tas pats klausimas: „Ar kas nors sugebės nugalėti Pietų Afrikos Respublikos komandą, kuri jau 3 metus iš eilės laimi auksą?“ Šiemet net 6 komandos iš buvusios Tarybų Sąjungos: Lietuva, Latvija, Rusija, Ukraina, Kazachstanas, Moldova. Gal reiks sudaryti kokią koaliciją? :)

Grįžkim prie mūsų komandos. Šiemet, kaip ir pernai, varžybose dalyvaus 3 lietuvių komandos po du žvejus: Arvydas Eizitavičius ir Saulius Navickis, Ruslanas Kotelnikovas ir Rimvydas Bareika, Olegas Ružickis ir Zbignev Balkovskij. Tai patys stipriausi Lietuvos karpininkai, teisę dalyvauti pasaulio čempionate įrodę trijuose atrankiniuose etapuose šį pavasarį ir vasaros pradžioje. Kartu vyksta ir atsarginė komanda (Mindaugas Bartkus ir Remigijus Rupeika), todėl esant reikalui komandos kapitonas galės padaryti keitimą. Komandai vadovauja Lietuvos karpininkų asociacijos prezidentas Tomas Būdas, o man teko garbė užsiimti komandos organizaciniais ir vadybos reikalais.

Skirtingai nei pernai, šiemet rinktinės dalyviai turėjo galimybę nuvažiuoti ir pasitreniruoti PietraFitta ežere. Todėl į varžybas atvažiuojame tiksliai žinodami, ką darysime, kaip žvejosime ir tikrai nebesiblaškysime. Todėl net neabejoju, jog šiemet mano reportažus sekantiems skaitytojams nereiks laimikių laukti vieną parą ar daugiau :)

Rytoj, rugpjūčio 28 dieną, vyks šalių dalyvių registracija ir oficialus visų žūklės čempionatų atidarymas Florencijoje, į kurį nuo kiekvieno telkinio žvejus veš autobusais patys organizatoriai. Aišku, rytoj trauksime ir burtus. Nežinau, ar čia man kaip ir pernai bandyti pačiam laimę, ar šiemet tą „garbę“ perleisti Tomui – gal jo ranka sėkmingesnė? Karpių varžybos prasidės rugpjūčio 29 dieną ir tęsis tris paras.

Taigi, šiam kartui tiek. Visi komandos nariai ir kapitonas neseniai autobusiuku kirto Italijos sieną ir juda link Badiaccia kempingo, kuriame apsistosime visam varžybų laikui. Na o aš, jau per pietus į kempingą atkeliavęs „valstybiniu“ transportu (lėktuvas-autobusas-traukinys) laukiu jų atvykstant gerokai po vidurnakčio. Vyrukai neapsiėjo be nuotykių – buvo šiek tiek sugedęs jų autobusiukas. Tačiau apie rinktinės kelionę jau rytoj.

Laikom špygas už Lietuvos rinktinę! Ir karpininkų, ir krepšinio! Aišku, nepamirškim ir Lietuvos spiningistų bei plūdininkų, kurie irgi varžysis Italijoje!