Emilis Muliuolis

Laidos "Šiandien kimba" vėdėjas

2011-07-30/31 Stirnių ež., Molėtų raj.

Jau gerus pusę dešimtmečio (solidžiau skamba nei „4-5 metai") rašau apie spiningautojų varžybas. Kažkada, jau neatsimenu, kada apie buvusius klubo „Ant Bangos" čempionatus, vėliau apie  LSA,  dabar LSL, Pabaltijo ir pasaulio čempionatus . Porą žinučių netgi apie Žemaitijos spiningavimo taurę esu parašęs ir netgi per radiją pranešęs. Turiu prisipažint, kad dažnai būna sunku parašyti, kažką daugiau, nei kad, maždaug „pirmąją vietą laimėjo tas ir anas, pagavęs tiek ir tiek, antrąją, tas kitas, o trečiąją, trečiasis iš ketvirto  miesto, o va, komandinėje įskaitoje, pirmas tris vietas pasidalino tos ir tos komandos". Visgi šį kartą, yra visiškai kitaip. Visi šie metai, kažkokie kitokie. Apie juos būtina pasakot, nes Lietuvos spiningavimo sporto padangėje ryškėja naujas žvaigždynas. Skambiu ir grėsmingu pavadinimu - „Tironas" (ne apie tave čia Augi (Eugenijus Baltauskas, žinomas Lietuvos museliautojas, vienas iš puslapio museline.lt įkūrėjų, internete žinomas slapyvardžiu „Tironas")

Taip bičiuliai. Būtent, Šiaulių spiningautojų klubo „Tironas" vyrai šiemet įsiveržė į Lietuvos spiningavimo elito gretas, ir po keturių šių metų spiningavimo čempionato etapų tvirtai pirmauja komandinėje įskaitoje. Tironai Nerijus Dikšas ir Ramūnas Adomaitis pretenduoja į šių metų Lietuvos spiningavimo rinktinę. Jų komandos draugas Valdemaras Laurutis dar nesibaigus varžyboms, jau užsitikrino vietą kelionėje į pasaulio spiningavimo čempionatą, bei yra vienas iš rimčiausių pretendentų į šių metų Lietuvos spiningavimo čempiono titulą. Nežinau, koks stebuklas turi nutikti paskutiniajame etape, Elektrėnų mariose, kad šiauliškiai pirmąją komandinę vietą užleistų iki tol kelerius metus iš viršūnės, atrodė, nepajudinamiems „Ant Bangos" spiningautojams. Man, savo klubo atstovui, lyg ir turėtų būti nesmagu. Bet anaiptol taip nėra. Atvirkščiai, aš netgi labai džiaugiuosi. Lietuvos spiningautojų rinktinė sustiprės tikrai pajėgiais spiningautojais, o naujų sportininkų augimas, rodo, kad pernai veiklą pradėjusi Lietuvos spiningautojų lyga eina teisinga linkme.

Taip pat panašu, kad nuo šių metų mikromasalai pamažu nueis į antrą planą, užleisdami vietą vobleriams ir visame pasaulyje labai populiariam „tvičingui". Jūs, beabejo, paklausite, kodėl. O aš, aišku, turiu paruošęs jums atsakymą. Jo vardas - Nerijus, o pavardė -  Dikšas. Pirma vieta Stirniuose, beveik 7 kilogramai įvairaus dydžio ešerių, ir visi pagauti vobleriu. „Tvičinant". Jo komandos draugas pasakojo, kad antrajame ture mikromasalais pagavo vos puskilogramį, kai šalia žvejojęs Nerijus sugebėjo ištraukti per  pusketvirto kilogramo. Jau minėtas Valdemaras Laurutis, taip pat daugumą ešerių sugavo vobleriais. Tokios naujausios naujienos. Gerai žvejoti vien mikromasalais jau nebeužtenka.

Niekas nestovi vietoje. Viskas keičiasi. Ir panašu, kad į gera. Laimėti varžybas darosi vis sunkiau, o sudėtingos sąlygos, geriausiai išryškina geriausius.

Kai kas mus vadino siauro pobūdžio žvejais, „mikrininkais", ir sakė, kad be ešerių žvejybos mikromasalais daugiau nieko nesugebam. Netobulėjam, sakė. Nesugebam pagauti niekaip kitaip tik mikromasalu, ir nieko kito tik smulkų ešerį. Kažkas netgi pradėjo rengti, skambiai vadinamas „didelių žuvų gaudymo varžybas". Tiesa, nežinau kada jiems pavyks pagerinti  12 kg lydekos rekordą, kurį prieš ketverius metus dar LSA rengiamose varžybose Širvėnos ežere pasiekė Viačeslavas Osinovskis, pagauti porą 7 kg dantytųjų etape, praėjusiais metais per varžybas suviliotų Avilio ežere, prilupti 100 kilogramų lydekų per šešias valandas, kaip toje pačioje Širvėnoje arba, galų gale, „privolinti" 70 kg lydekų, starkių ir stambių ešerių per turą Atmatoje.

Žinau tik vieną dalyką, kad norint šiemet laimėti Lietuvos spiningautojų čempionatą turi būti kietesnis nei bet kada anksčiau. Universalus ir stabilus visas 60 valandų, 10 turų, 5 etapus. Pagauti starkį Atmatoje,  lydeką Antalieptėje, iš po žemių iškasti ešerį Rėkyvoje, ir „užtvičinti" daugiau nei kiti Stirniuose.

Elektrėnai šiemet sudėlios taškus ant „i".

Per Žolinę jau žinosim, kas šiemet pats  geriausias, o kas liks šeštas.

Galite drąsiai valgyti žuvį prieš pat varžybas.