Sigitas Kazlauskas (SIGUTIS)

Plūdinės žūklės specialistas

Šios varžybos buvo ypatingos tuo, kad pirmą kartą Lietuvos aukšlininkų varžybose buvo sugauta tiek mažai šių iš pažiūros neįnoringų žuvų. Tokio nekibimo neprisimena net patys seniausieji aukšlininkai. Po dviejų varžybos valandų sportininkai buvo sugavę 1-2-3 arba iš viso nei vienos aukšlės...

Pastebėjome, kad kasmet atvyksta vis daugiau sportininkų į šias specifines varžybas. Vis daugiau naujų jaunų veidų matome, bandančių jėgas aukšlių varžybose. Jei šiemet būtų atvykusios komandos iš Gargždų ir Ukmergės, tai būtų galima teigti, jog susirinko visas elitas patyrusių šios srities meistrų. Aišku, šiemet pamatėme naujus veidus iš Klaipėdos, Kauno, tarp sportininkų matėme ir plūdinės meškerės grandus iš Kėdainių bei kitus daugiau mažiau patyrusius sportininkus.

Davus startą sportininkai pasiskleidė per kelias dešimtis metrų po visą Nemuno pakrantę ties Bubiais. Komandą sudarė du žmonės, todėl buvo dvi zonos su savo sektoriais. Nedidelis, simbolinis startinis mokestis leido bet kuriam žvejui dalyvauti šiose varžybose. Buvo žvejų, kurie vietoje sutarinėjo jungtines komandas iš dviejų asmenų. Asmenininkams buvo irgi leidžiama dalyvauti, bet komandinės varžybos buvo žymiai įdomesnės ir kėlė intrigą.

Fotografui pavyko užfiksuoti, kaip aukšles žvejoja ir kaip yra susikaupęs vienas žinomiausių sportininkų Lietuvoje - Izidorius Unikas. Sportininkas labai susikaupęs, sutelkęs visą dėmesį, o tai parodo, kiek rimtai į tai žiūrima. Aš jau nekalbu, kad praktiškai dauguma žvejoja itin specifinėm meškerėm bei Sensas firmos jauku, skirtu aukšlėm.

Visas dėmesys tik į vandenį, į plūdelę. Sportininkas pasiruošęs tuoj pat žaibiškai atlikti pakirtimą, jei tik žuvis bent kiek truktels plūdelę. Ir taip visą varžybų laiką dvi su puse valandos. Stebėtinas pastovumas, fizinė ištvermė bei profesionalumas gaudant aukšles.

Dar vienas garsus sportininkas, žvejojantis irgi lygoje, bet tikras aukšlių gaudymo didmeistris - Valerijus Kuzminych. Šis šaunus dviejų sportininkų iš Kėdainių tandemas dažnam kelia pagarbą, nes retai kada užleidžia aukščiausią prizinę pakopą varžybom pasibaigus.

Dar norisi paminėti vieną garsenybę iš Varėnos - daugkartinis Glūko ežero vykstančių aukšlių gaudymo čempionas, sportininkas Antonas Dureiko. Žodžiu, pamatyti ir pasimokyti tikrai yra iš ko. Aš kalbu apie jaunimą. O juk tik tokio rango varžybose ir tikrinama reakcija, greitis, gebėjimas orientuotis situacijoje.

 

Pristatau dar vieną žvaigždę - tai Nerijus Budrys, kuris rodo puikius rezultatus kariškių varžybose. O ir šį kartą jam sekėsi gana neblogai. Tikrai aukšto meistriškumo sportininkas, vertas pagyros žodžių ir visada labai rimtai žiūrintis į bet kokio rango vykstančias varžybas.

Žinoma, didesnė pusė sėkmės sportininkui lemia ir burtų ištraukimas, bet juk jei neturėsi patyrimo, tai būdamas ir geram sektoriuje vargu ar galėsi tikėtis aukštų rezultatų. Todėl geras sektorius, patyrimas bei gerai parinktas jaukas ir sudaro tą visumą, kuri atneša sportininkui sėkmę.

Jonas Klinkevičius, sportininkas iš Kauno "SALMO" žūklės sporto klubo, taip pat parodęs per varžybas nuostabų rezultatą ir užėmęs itin aukštą, prizinę vietą. Taip būtų galima vardinti ir vardinti eilę sportininkų, kurie jau ne kartą yra pasižymėję tokio rango varžybose.

Dar vienas "SALMO" sportininkas Sigitas Kazlauskas. Šį kartą abu šie sportininkai padarė mažiausiai taktinių klaidų varžybų metu.

Atėjo eilė svėrimui, o sverti tikrai daug nebuvo ką. Prabėgus dviem varžybų valandoms ir paklausus kolegų kaip rezultatai dažniausias atsakymas būdavo: „Turiu sugavęs vieną arba dvi žuvytes.“ Pas ką buvo trys ir daugiau, tas drąsiai pretendavo į stipriausiųjų trejetuką Tokio nekibimo neatsimena net patys seniausieji sportininkai. O buvo ir tokių, kurie per varžybų turą (dvi su puse valandos) nepagavo nei vienos žuvies.

Sportininkai stebėjosi ir kaltino tai karštą orą, tai vandens kritimą, bet matomai priežastis turėjo būti kita. Juk tai ne karšis, upėtakis ar kita didesnė žuvis, kurios taip paprastai nesugausi. Visgi mes visi dar nuo mažens esame įpratę žvejoti aukšles ir ne po vieną, o dešimtimis. Šia mažą, sidabru tviskančią žuvytę esame gaudę vaikystėje turbūt kiekvienas. O čia toks nekibimas ir niekas neranda priežasties Štai kur tikros varžybos, tikras galvosūkis sportinės žūklės asams, norintiems sugauti šią žuvį, kai ji absoliučiai viską ignoruoja.

O fotografuoti tikrai perdaug nebuvo ką Vos viena kita žuvytė ir viskas. Kas nutiko? Kas pasidarė? Kur dingo aukšlės? Tokie klausimai sukosi kiekvieno sportininko galvoje, o atsakymo nebuvo. Geriausiai sekėsi kraštuose sėdintiems ir ties viduriu, kur didesnė buvo srovelė. Kiti pasigirti tikrai neturėjo kuo...

Ką gi, varžybos baigtos, puodai, katilai išplauti. Belieka krautis inventorių, užkąsti ir truputį atsipūsti, kol teisėjai suvedinės rezultatus.

"Vasaros aukšlė 2010" eina į pabaigą. Reikia išanalizuoti padarytas klaidas, aptarti paskelbtus rezultatus ir ruoštis sekančiom, paskutinėm šių metų aukšlių gaudymo varžyboms "Rudeninė aukšlė 2010"

Varžybų komisaras Igoris Gatijatulinas suvedinėja rezultatus. Jam talkino Gediminas Uselis, teisėjas iš Kauno.

Visiem be galo įdomu, kaip kas pasirodė, kokią užėmė vietą ir tai natūralu. Juk tam ir vyksta varžybos, kad jų metu žvejas tobulėtų, įgautų žinių, kažką naujo išmoktų.

Sportininkai gyvai šnekasi, aptarinėja įvykusias varžybas, dalinasi įspūdžiais. Štai dėl tokių dalykų ir verta sportuoti, bendrauti bei gyventi.

Dar minutė kita ir bus skelbiami rezultatai. Laukimas, laukimas...

Absoliučiu "Vasaros aukšlė 2010" čempionu tapo Martynas Laucė is sporto klubo "Matchfishing.lt." (Kaunas)

Vice čempionu tapo ir antrą vietą užėmę "SALMO" sportininkas iš Kauno Jonas Klinkevičius.

Trečią garbingą vietą iškovojo sporto klubo iš Jonavos "Artlyga" žvejas A. Sinkevičius.

Komandomis trečią vietą užėmė "Vilkai" iš Jonavos - N.Budrys ir A. Rutkauskas. Sveikiname prizininkus.

Antrą vietą iškovojo Kėdainių "Lifosos" meistrai - I. Unikas ir V. Kuzminych.

"Vasaros aukšlė 2010" čempionais tapo "SALMO" klubo sportininkai iš Kauno Jonas Klinkevičius ir Sigitas Kazlauskas.

Ir pabaigai kaip visada, tradiciškai, bendra nuotrauka su visais dalyviais, rėmėjais, teisėjais bei palaikymo sirgaliais. Dar kartą sveikinu visus dalyvius, prizininkus su įvykusiom varžybom "Vasaros aukšlė 2010" ir iki sekančių susitikimų