Sigitas Kazlauskas (SIGUTIS)

Plūdinės žūklės specialistas


Kėdainių rajonas, Bublių tvenkinys
2010.07.10 – 11 d.

Praėjusį savaitgalį įvyko Lietuvos MŽD čempionatas.Kadangi šeštadienis buvo darbo diena, varžybose dalyvavo minimalus komandų skaičius. Šis čempionatas išsiskyrė be galo alinančius karščiu, negausiais laimikiais ir dideliu išgertu gaivinančiųjų gėrimų kiekiu...

Teisėjai be jokių skrupulų buvo nusirengę iki pusės ir tik moterims, norinčiom išlaikyti savitą elegantiškumą buvo tikrai sunkiau. Mažai ką gelbėjo ir lauko palapinė.

Užsiregistravus paaiškėjo, kad be trijų Kauno rinktinių į varžybas surado galimybių ir atvyko dar komanda iš Telšių bei Jonavos. Ironija, bet tas pats darbas sutrukdė ir itin stipriai Kėdainių komandai sudalyvauti varžybose, kurios vyko jų pačių vandens telkinyje.

Manome, kad ateityje tokių klaidų neturėtų būti ir galimybes varžytis turėtų turėti visos norinčios ir pageidaujančios kitų miestų rinktinės.

Kai kurie sportininkai į varžybas atvyko tikrai su įspūdingu pasiruošimo inventoriumi. Jų daiktai vos tilpdavo į minivenus ar atskiras pavienes mašinas. Tokia jau ta plūdininkų duona. Norint viską turėti, reikia tikrai nemažai užsikrauti, kad vėliau nekiltų jokių rūpesčių ir nebūtų galvos skausmo.

Noriu pasakyti, kad šį kartą turėjome tikrai gerą fotografą, kuriam pavyko "sužvejoti" pagrindinius varžybų momentus, todėl toliau mano komentarus išvysite nebent tik prie vienos ar kitos nuotraukos.

Oras buvo įkaitęs maksimaliai. Nežinau, kiek rodė termometro stulpeliai, bet jei ne skėtis, tai daug kam būtų buvę tikrai nelengva. Vanduo lyg stiklas, ore nei debesėlio. Tvyrojo didelis temperatūros bei varžybų karštis.

Nerijus Budrys išsitraukė tolimąjį sektorių.

Jonas Klinkevičius jau pasiruošęs ir laukia varžybų pradžios.

Teisėjam Algiui Nurauskui bei Gražvydui Baranauskui karšta nemažiau nei patiems varžybų dalyviams.

Kauno pirmos rinktinės narys Darius Vilpišauskas.

Kauno antros rinktinės narys Ričardas Kaziūnas. Vyrai dvi dienas žvejojo šalia vienas kito ir atrodo rimtai susikibo, nes pirmą dieną laimėtoju buvo Ričardas, o antrą dieną - Darius.

Dar vienas Kauno pirmos rinktinės narys - Jonas Jablonskis, kuris irgi gerai pasirodė varžybose. Jo rezultatas pirmą dieną buvo trečias, o antrą dieną puikus. Jonas sugavo virš 4 kg žuvies ir buvo pirmas savo sektoriuje.

Silvestras Kavaliauskas Kauno antros rinktinės kapitonas.

Silvestras abi dienas parodė stabilų rezultatą ir abi dienas buvo antras. Meistriškumas ir patirtis savo vis tiek padaro.

Teisėjai pasibaigus varžyboms svėrime darbo taip pat turėjo į valias.

Reikėjo mažiausiai 3 teisėjų ir poros padėjėjų. Vienas teisėjas sveria, padėjėjas paima pasvertą žuvį. Antras teisėjas fiksuoja svorį. Trečias teisėjas visą fiksuoja dokumentaliai ir duoda pasirašyti sportininkui. Dar vienas padėjėjas surenka nukritusią žuvį, atneša papildomų kibirų laimikiui surinkti bei šiaip visokeriopai padeda.

Sveriama Raimundo Ignatavičiaus žuvis.

Šis svoris jam šiandien laidžia užimti pirmą vietą savo sektoriuje.

Artūro Baranausko svoris jam suteikia antrą vietą savo sektoriuje. Vyr. teisėjas Vytautas Ignatavičius atidžiai stebi svėrimą.

Jonavos sportininko rezultatas vėliau kai kam pakoregavo stipriai rezultatą ir iš varžovo atėmė asmeninę antrą vietą nustumdamas jį net į šeštą vietą.

A.B. (Jonava) svoris.

Po svėrimo jau yra ką ir padiskutuoti bei pasiaiškinti tarpusavyje. Ką aiškinasi aukštaitis su žemaičius - paslaptis.

Jono Klinkevičiaus rezultatas toli gražu buvo ne paskutinis. Vyksta antro turo svėrimas.

Svarstyklės rodo Jono svorį.

Sveriama Kauno antros rinktinės sportininko Sigito Kazlausko sugauta žuvis.

Svarstyklės rodo labai nedidelį svorį. Nusivylimas. Jei pirmą dieną sportininkas buvo savo sektoriuje pirmas, tai šiandien jis tik trečias.

Sportininkų svėrimą stebi Kauno ir Kėdainių MŽD IR ŽD skyrių pirmininkai. Įdomu pasižiūrėti ir sirgaliams - kas kibo, kokia žuvis, kokie kiekiai.

Tadas Gustaitis (Kauno 3 rinktinė) traukia savo skiaurę.

Įdomu koks svoris jo bus šiandien. Vakar Tadas su 2462 g buvo pirmas.

Antrą dieną Tadas nebe toks optimistiškas.

Pasirodo būgštauta ne be pagrindo. Šiandien šiam sportininkui taip pat nepasisekė - jis tik ketvirtas.

Nerijus Budrys (Jonavos sportininkas) skubiai neša sverti savo laimikį.

Šiandien jo laimikis tik penktas pagal rezultatą.

Telšių komandos kapitonas Kęstutis Kovas susikaupęs kaip niekad. Ir yra dėl ko, nes jis sprendžia ginčą su varžovais dėl prizinės vietos.

Šiandien Kęstas vėl antras. Stebėtinas stabilumas ir puikus rezultatas.

Labai šauniai antrą dieną pasirodė ir antrasis Kauno pirmos rinktinės sportininkas. Jo sugautas laimikis svėrė 3734 g ir tai nulėmė pirmą vietą savo žvejojimo zonoje.

Ričardo Kaziūno (Kauno antra rinktinė) rezultatas šį kartą buvo kuklesnis. Teko šiandien nusileisti jaunajam Dariui Vilpišauskui.

Pasvėrus pasirodo Ričardo svoris tik trečias. Ką gi, viską lems Jono Jablonskio (Kauno pirma rinktinė) svoris.

Daugumas žiūrovų ir sirgalių susidomėję eina žiūrėti kaip šiandien pasirodė Jonas.

Sportininkas kaip visada susikaupęs ir rimtas.

J. Jablonskio laimikis pasipila į teisėjų kibirėlį tarsi gausios dovanos iš gausybės rago.

Ir nuojauta neapgavo. Sugautas didžiausias tos dienos žuvies svoris – 4170 g. Pasirodo, tai didžiausias abiejų dienų sugautas svoris per tris valandas. Jonas - pirmas savo zonoje.

Olegas Šibeko atiduoda savo laimikių teisėjam sverti.

Jo svėrimą atidžiai stebi jo draugas iš Jonavos "Artlygos" klubo. Deja, sportininko laimikis ne itin gausus, bet tai nei kiek nesumenkina jo gebėjimo gerai ir greitai žvejoti.

Pagrindinis varžybų teisėjas atliekantis svėrimą Kimas Jegorovas (iš kairės) trumpą atokvėpio minutę spėja pabendrauti su Kėdainių "Lifosos" klubo kapitonu Valerijum Kuzminychu.

Tuo tarpu savo laimikį svėrimui jau ruošia dar vienas sportininkas tai Gražvydas Kalinauskas. Tačiau šiandien ne jo diena kaip sako žvejai. Jis taip pat pasirodo trečias.

Savo žuvį svėrimui neša Silvestras Kavaliauskas (Kauno antroji rinktinė).

Jo sugautas laimikis jam atneša du baudos taškus, o tai reiškia, kad sportininkas savo sektoriuje antras. Į priekį praleidęs vos vieną sportininką.

Tuo tarpu svėrimas eina į pabaigą. Sveriamas Telšių sportininko Egidijaus Sudinto laimikis.

Varžybų antras turas baigtas. Sportininkai dedasi daiktus, pozuoja prieš objektyvą.

Tokių karšiukų, kaip Jono Klinkevičiaus, sveriančių po 250-400 g buvo sugauta tikrai nemažai. Tačiau visa žuvis iš principo dėl nepakeliamų karščių laikėsi atokiau nuo kranto ir didesniame gylyje.

Didžiojo aukšlių kibimo bumo šį kartą nebuvo. Bublių tv. aukšlės, puikiai žinomos daugeliui žvejų dėl savo įspūdingo dydžio, tačiau matyt užsitęsęs jų nerštas davė neigiamų rezultatų. Patyrę aukšlių meistrai sugebėjo "prisikviesti" per valandą šią žuvytę arti kranto ir ji tikrai buvo, blykčiojo, šokinėjo, tačiau praktiškai ignoravo masalą ir nenorėjo kibti. Vienus tai aišku džiugino, o tuos, kurie dėjo į jas viltis liūdino.

Nieko čia nepakeisi - sportas yra sportas ir jei nekimba viena žuvis, turi įrodyti savo meistriškumą žvejodamas kitokios rūšies žuvį. Varžybos baigtos ir kol teisėjai suvedinėja rezultatus sportininkai po truputį kraunasi daiktus.

Tuo tarpu teisėjai dėjo, skaičiavo, suvedinėjo abiejų turų rezultatus. O skaičiuoti buvo ką, nes po dviejų dienų net šeši sportininkai surinko vienodą baudos taškų skaičių.

Jeigu keli sportininkai surenka vienodą baudos taškų skaičių, tada aukštesnę vietą sportininkui lemia didesnis sugautos žuvies svoris.

Komandos kovėsi dvi dienas dėl šio pagrindinio (pereinamo) prizo.

Aš jau nekalbu apie medalius, dovanas, taures.

Komanda - čempionė gauna super taurę. Visos komandos - prizininkės gauna medalius atitinkamos spalvos ir sportininkai laimėję prizines vietas dal apdovanojami specialiai įsteigtais prizais.

Truputis informacijos, nors žemiau pateiksiu išsamią info apie visas varžybas.

Vėliau buvo galima susipažinti su rezultatais.

Kam buvo neaišku ar įdomu teisėjai mielu nori viską pasakydavo.

Asmeniniai rezultatai:

V. PAVARDĖ SEKTORIUS TAŠKAI SVORIS SEKTORIUS TAŠKAI SVORIS VISO TAŠKŲ VIETA
D. VILPIŠAUSKAS B 2 1220 g A 1 3734 g 3 1
J. JABLONSKIS C 3 1144 g C 1 4170 g 4 2
R. IGNATAVIČIUS A 3 815 g B 1 3560 g 4 3
R. KAZIŪNAS B 1 2370 g A 3 1172 g 3 4
K. KOVAS C 2 1758 g A 2 1330 g 4 5
S. KAZLAUSKAS C 1 1880 g B 3 686 g 4 6
S. KAVALIAUSKAS A 2 1363 g C 2 972 g 4 7
T. GUSTAITIS A 1 2462 g A 5 866 g 5 8
A. BARANAUSKAS C 4 236 g B 5 990 g 6 9
O. ŠIBEKO B 4 825 g C 4 521 g 4 10
R. TIŠKINAS B 3 878 g B 5 0 g 5 11
G. KALINAUSKAS B 5 135 g C 3 620 g 8 12
E. SUDINTAS A 4 624 g C 5 334 g 5 13
J. KLINKEVIČIUS C 5 166 g B 4 300 g 9 14
N. BUDRYS A 5 149 g A 5 569 g 5 15

Be konkurencijos moterų tarpe dalyvavusi Audronė Baranauskienė buvo apdovanota specialiu prizu, diplomu ir medaliu.

Lietuvos čempione tapo Kauno pirmoji komanda. Iš kairės į dešinę J.Jablonskis (asm. antras), Darius Vilpišauskas (asm. pirmas), Raimundas Ignatavičius (asm. trečias).Sveikiname 2010metų LMŽD Čempionus.

Lietuvos vicečempione tapo Kauno antroji komanda. Iš kairės į dešinę Silvestras Kavaliauskas (asm. septintas), Sigitas Kazlauskas (asm. šeštas), Ričardas Kaziūnas (asm. ketvirtas).Sveikiname 2010metų LMŽD Vicečempionus.

Lietuvos MŽD trečią vietą užėmė Telšių komanda.Iš kairės į dešinę Kęstutis Kovas (asm. penktas), Raimundas Tiškinas (asm. vienuoliktas), Egidijus Sudintas (asm. tryliktas). Sveikiname 2010metų LMŽD trečios vietos laimėtojus.

Ketvirtą vietą užėmė Kauno trečioji komanda. Tadas Gustaitis (asm. aštuntas), Gražvydas Kalinauskas (asm. dvyliktas), Jonas Klinkevičius (asm. keturioliktas).

Penktą vietą užėmė Jonavos komanda. Artūras Baranauskas (asm. devintas), Olegas Šibeko (asm. dešimtas), Nerijus Budrys (asm. penkioliktas).

Vyriausias teisėjas Vytautas Ignatavičius (iš dešinės) skelbia rungtynių rezultatus, dėkoja dalyviams už gražias akimirkas ir taria viso geriausio. Jam talkino Kimas Jegorovas. Skelbiamas varžybų uždarymas.