J. Stikuts apie poledinės žūklės pasaulio čempionatų istoriją.
Pirmoje dalyje aš kalbėjau apie poledinės žūklės subtilybes JAV. Dabar šiek tiek apie pasaulio čempionatų istoriją ir dalyvius. Čempionatų istorija prasidėjo 2001 metais, kai Rusijoje, Maskvoje įvyko pirmasis poledinės žūklės Pasaulio čempionatas, vykdomas pagal CIPS Tarptautinės sportinės žūklės konfederacijos taisykles.

Iki to laiko poledinės žūklės madas diktavo Rusija, tiksliau Rusijos Žvejų ir medžiotojų  asociacija, kuri atstovauja Rusiją CIPS‘e. Rusijos Žvejų ir medžiotojų  asociacija daugelį metų organizuodavo varžybas ne tik Rusijoje, bet ir tarptautines Skandinavijos šalyse. Taigi, buvo sukaupta patirtis ir sukurtos visas šalis tenkinančios taisyklės. Maskvos irklavimo kanale "Krylatskoe" vykęs čempionatas buvo pirmasis rimtas mėginimas tarptautiniu mastu suderinti varžybų taisykles, varžybas padaryti labiau prestižinėmis ir atkreipti sporto bendruomenės dėmesį į šį sportinės žūklės stilių CIPS rėmuose, pritraukiant kuo daugiau šalių dalyvių. Galima suprasti, kad pirmajame pasaulio čempionate nei viena komanda negalėjo rimtai varžytis su Rusijos komanda, kuri ir laimėjo ne tik komandinėje, bet ir individualioje įskaitoje. Tačiau pagrindinis uždavinys – padaryti pirmus žingsnius populiarinant poledinės žūklės sportą buvo įgyvendintas.

Kiti Pasaulio čempionatai du kartus 2002 m. ir 2004 m. vyko Latvijoje, 2007 m. ir 2009 m. - Lenkijoje, o 2008 m. - vėl Rusijoje. Du kartus, 2005 m. Švedijoje ir 2006 m. Kinijoje, čempionatai neįvyko, nes priimančios šalys dėl įvairių priežasčių negalėjo susitvarkyti su organizacinėmis problemomis ir čempionatai nebuvo surengti.

Nuolatinės Pasaulio čempionatų dalyvės yra tos šalys, kur yra populiari poledinė žūklė – Rusija, Ukraina, Baltarusija, Baltijos ir Skandinavijos šalys. Reikėtų pažymėti, kad pagrindiniai konkurentai į aukščiausias vietas visuose čempionatuose yra laikomos Rusijos ir Latvijos komandos. Didžiausios sėkmės čempionatuose iki šiol pasiekė Latvijos komanda, kuri dukart tapo pasaulio čempionais, be to, visuose kituose čempionatuose Latvija laimėdavo prizines vietas. Nors Rusija taip pat du kartus tapo pasaulio čempionu, tačiau dvejuose čempionatuose laimėjo kuklią 5-ąją vietą. Po vieną kartą pasaulio čempionais buvo Suomijos komanda (2002 m.) ir Ukraina (2009 m.).

Nuolatinė Latvijos sėkmė paaiškinama stabilia komandos sudėtimi. Žūklės sportui būdinga tai, kad jis yra prieinamas beveik bet kokiam amžiui, tačiau varžybose žymų teigiamą vaidmenį atlieka ir sportininko patirtis. Iki šiol, įskaitant ir JAV čempionatą, Latvijos komandoje likę 4 sportininkai, kurie dalyvavo pirmajame pasaulio čempionate Maskvoje. Tarp jų išsiskiria Peteris Lideris, kuris dalyvavo visuose čempionatuose ir laimėjo 4 aukso, 3 sidabro ir 1 bronzos medalį. P. Lideris taip pat du kartus tapo individualios įskaitos pasaulio čempionu. Pavyzdžiu moterims sportininkėms gali būti Rita Verza-Grabovskaja, kuri Lenkijoje 2007 metais tapo pasaulio čempione asmeninėje įskaitoje.

Tik šiek tiek mažiau apdovanojimų pasaulio čempionatuose nei Latvija pelnė Rusijos komanda. Labiausiai tituluoti tarp Rusijos komandos sportininkų yra Michailas Dunin, Maksim Jefimov ir Stanislovas Poslanchik. Jei pažvelgti į Rusijos komandos sudėtį ankstesniuose čempionatuose, atrodo, kad Rusija turi didelį jaunų ir talentingų sportininkų pasirinkimą. Rusija turi tris pasaulio antros vietos laimėtojus asmeninėje įskaitoje. Tikėtina, kad naujų pavardžių pamatysime ir Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Prie nurodytų dviejų nuolatinių ir sėkmingų dalyvių atsistoja ir kiekvienais metais sudaro rimtą konkurenciją Baltarusija, Lietuva ir Ukraina. Per pastaruosius dvejus metus labai patobulėjo Lenkijos atstovai, tačiau savo pozicijas truputį apleido Suomija ir Švedija. Šis sąrašas nereiškia, kad bet kuri kita komanda negali nustebinti. Tai liudija ir paskutinio čempionato 2009 m. Lenkijoje rezultatai.
Pavyzdžiui, 2009 m. pasaulio čempionato staigmena daugeliui buvo Ukrainos rinktinė, kuri atkaklioje kovoje vienu tašku aplenkė Lietuvos komandą. Asmeninėje įskaitoje Oleksy Zaiko Lenkijoje laimėjo bronzos medalį. Tam tikrų siurprizų Lenkijoje pateikė anksčiau Pasaulio čempionatuose nematyti sportininkai. Pavyzdžiui, Plamen Panteleev iš Bulgarijos, kuris pirmą kart dalyvaudamas pasaulio čempionate, sugebėjo pirmą dieną savo sektoriuje laimėti pirmą vietą, aplenkdamas potencialius lyderius, įskaitant ir būsimą pasaulio čempioną rusą Stanislovą Poslanchiką, ir iškovojo garbingą 7- tą vietą .

Nauji dalyviai, kurie prisijungė prie šių varžybų pastaraisiais metais – daugiau pietiečiai Čekija, Bulgarija , Šiaurės Amerikos komandos – Kanada ir JAV, kol kas visus ramina: žinok, mes dar tik mokomės. Tačiau, kaip matyti iš Bulgarijos pavyzdžio, bet kuris sportininkas gali pateikti netikėtą siurprizą.

Tai buvo trumpas sąrašas komandų ir sportininkų, kurie galėtų dalyvauti būsimajame Pasaulio čempionate ir iki šiol sugebėjo pritraukti daugiausiai dėmesio. Tai yra trumpa istorinė apžvalga.

Šiandien mes žinome, kad Pasaulio čempionate Jungtinėse Amerikos Valstijose dalyvaus Rusija, Latvija, Ukraina, Lietuva, Estija, Lenkija, Suomija, Švedija, Kazachstano, Kanados ir Jungtinių Amerikos Valstijų komandos. Sekančiame straipsnyje bandysime supažindinti su visų komandų sudėtimis.

www.salmo.lt