Sigitas Kazlauskas (SIGUTIS)

Plūdinės žūklės specialistas

Nežinau kaip kas į tai pažiūrės, bet mane,tarkime,apėmė dvejopos mintys. Pirma - jei žvejoji su balalaika tai jau žieminės žūklės sezonas ar ne? Antra - jei vandens telkinys neužšalęs, bet sėkmingai traukiama žuvis tai jau žieminės žūklės sezonas ar ne?

Viskas prasidėjo nuo to,kad man stebint įvairiuose vandens telkiniuose žuvis,jų elgseną pasidarė smalsu - kaip elgtųsi žuvys jei pabandyčiau jas žvejoti žieminiais įrankiais?

Puikiai suprantu ir esu ne kartą matęs kaip vasarą gaudomi žieminėmis meškerėmis ešeriai, lydekos sterkai, kitos žuvys iš valčių, bet plakiai, kuojos ir dar nuo kranto...... na bent man tai tikrai atrodė, kad bus neeilinė žvejyba.

Nužiūrėjęs viename vandens telkinyje kaip vangiai žuvys kimba ant plūdinės sistemėles nusprendžiau padaryti eksperimentą. Šiuo metų laiku mes tikrai žvejojame itin plonais valais,mažais kabliukais,o žuvis kada kimba,kada ne.Labai diena nelygi dienai.Todėl man kilo mintis,o kas jei viską dar nuploninti ir uždėjus avižėlę pabandyti vilioti žuvis?

Kaip tariau taip ir padariau. Į žvejybą pasiėmiau pagrindinių (mano nuomone) penkių spalvų avižėles - baltą, juodą, auksinę, varinę ir blizgančią diskoteką.
Žuvis jaukinau kaip žiemą - labai nedidelėmis jauko porcijomis,o atskirais momentais, kartas nuo karto įmesdavau ir uodo - trūklio lervučių.

Ir ką jūs manome - žuvys puikiai atakavo visas be išimties avižėles su masalu. Jo vienodai griebdavo tiek uodo - trūklio lervas, tiek musės lervas. Gal tik labai nedaug, bet lyderiavo auksinės spalvos avižėlė - ją žuvys atakuodavo kiek aktyviau, bet skųstis negalėjau ir kitomis spalvomis.

Viso prie vandens praleidau geras tris valandas ir suvilioti pavyko kiek daugiau nei tris dešimtis (apie porą kilogramų) gražių kuojų. Geras oras, puikus kibimas ir žvejyba žieminiais įrankiais sudarė tą visą malonią opiniją kuri maloniai šildė mano širdį. Nežinau kaip Jums,bet man toks žvejybos būdas tikrai patiko. Kai pagalvoji,kad dar tik lapkričio mėnuo tai sunku ištarti: - ponai žvejai, žvejyba polediniais įrankiais atidaryta". Žinau,kad dar puikiai žvejoti sekasi plūdinuke, dugninėmis ar spiningu Nevėžyje, Nemune,kituose vandens telkiniuose, bet toks žvejybos būdas kaip mano aprašytas irgi ilgam išliks prisiminimuose.