2013-01-27-28, sekmadienis-pirmadienis

Praeitą savaitgalį lėkiau, kaip ir pusė Lietuvos, į Kuršmares. Tiesa, nuvykau šeštadienį vakare. Planas buvo žvejoti sekmadienį ir pirmadienį. Orų prognozės kaip visuomet paskutiniu momentu pasikeičia ir ryte išėjus į lauką pasitiko -13 šaltis ir 8-12 m/s vėjas. Tą jau buvom išskaitę iš vakaro, todėl apsirengėm su bičiuliais taip, kad nereiktų bėgti nuo ledo po poros valandų. Surinkę info iš žvejų forumų, portalų ir draugų, kurie šeštadienį 14 km ir Preiloje penkiese pagavo vieną (!?) stintą, nusprendėm, kad nebelieka nieko kito kaip "kolchozas" Poligone. Automobilį dar buvo galima rasti, kur priparkuoti - tikriausiai po šeštadienio garo nuleidimo ir sekmadienio ekstremalaus oro. Nuėjom, išsigręžėm, įleidom - kimba. Jau einant matėsi, kad žvejų jūra, mosuoja rankomis ir tūpčioja - veiksmas vyko ir tas nuteikė puikliai. Smagiausia, kad nuo ryto iki 14 val. kibo daugiau mažiau stabiliai ir vienodai, nebuvo didesnių negu 10 min. pertraukėlių. Bet į vakarą kibimas pradėjo lėtėti ir silpnėti, o vakarinio iš viso nebuvo. 3 žvejų rezultatai - 126, 226 ir mano 151 bei viena plekšnė.

Mačiau savo akimis, kad buvo tikrai daugiau sugavusių. Bet tokiomis oro sąlygomis klūpoti ir skubant plikomis rankomis rinkti valą nuo ledo nebūtų galima ilgai ištverti. Daug žvejų ir "nusiėmė" po 11-12 val. Kadangi nebuvo tikslo siekti rekordų, naudojau ežerinių stintelių meškerėles, tik sistemėlės, žinoma kuršmarinėms kitas susirišau. Ir svorius 2-3 kartus mažesnius naudojau. Man ant vienos meškerėlės užteko 1 uncijos, ant kitos - 3/4 uncijos. Taip, reikia išgręžti eketę istrižai, nes mažą svorį iš karto nuneša pasroviui, bet dugną su 1 uncija buvo galima pagauti laisvai. Daug kas žvejojo su 2-3 uncijom, bičiulis daugiausiai pagavęs irgi su 3. Jo privalumas ir buvo, kad greitai ir beveik statmenai dugną pasiekdavo sistemėlė ir lygiai į tą pačią vietą, bet jis "darbavosi" klūpėdamas palapinėj, jam nešalo eketės, rankos, tai vidurdienį kai mes traukėme per 5 minutes 2-3 stintas, jis surinkdavo po 10. Norėjau pasakyti, kad srovė tikrai nebuvo didelė, o kiek realybėje reikia dėti švino iš tikrųjų yra kiekvieno žvejo subjektyvi nuomonė. Man patinka kuo mažesnis (kiek įmanoma) svarelio svoris, švelnus pakirtimas ir žuvies pasipriešinimas, ir jos svorio jautimas traukiant :-). Juolab, kad tokiam šaltyje ir vėjyje žuvį nukabinėjau, sistemai plėvesuojant ore (meškerėlės stovėjo vamzdžiuose), todėl iš pirštinių net pirštų nekišdavau. Žuvies dydis įvairus, buvo ir didelių "mamkių", buvo ir grynai "ežerinių" dydžio. Vidurdienį buvau uždėjęs ežerinių stintelių (tokias Antalieptės mariose mėgsta) sistemėlę - fosforinės avižėlės, tai vienu metu vienu pakirtimu 4 ištraukiau - visos mažesnės, negu standartas. Bet šiaip kaip ir minėjau stinta šniokštė visą dieną ir nebuvo prasmės eksperimentuoti delikačiom sistemom.

Pirmadienį kiek pavėlavęs nulėkiau vėl į tą patį kolchozą rytiniam kibimui. Oras toks pat ekstremalus, tik drėgmė didesnė, ir nors šaltis mažesnis, tas nepadėjo, nes stinta nespėdavo apšalti ištraukta iš vandens, tai pirštinės perdrėko. O buvo dėl ko nes stinta tikrai šniokštė, dauguma žvejų dirbo išsijuosę. Dupletų, tripletų neskaičiavau. Aš lygiai per dvi valandas - nuo 9 iki 11 sugaudžiau 85 vnt. ir namo. Užteko, be to ir kelionė laukė. Stintų nesvėriau, bet pirmą dieną sušalusių stintų, sudėtų gražiai, be oro, 151 vnt. buvo du 5 litrų kibiriukai. Pirmadienį, kai šalčio buvo mažiau, stintos į kibiriuką gulė glaudžiau - tai 85 vnt. buvo vienas 5 litrų kibiriukas. Porcijos - karpis, strimelė ir stinta. Atrodo, kad stinta "dirbo" geriausiai, po to strimelė, o tada karpis. Nors pirmadienį vienas žvejas šalia gaudė tik ant karpio, tai jis per tas pačias dvi valandas tikrai dvigubai daugiau ištraukė negu aš (vienas "maximinis" maišas jau buvo pilnas, o kitas buvo pradėtas), bet žmogus darbavosi plikom rankom atsiklaupęs. Kaip ir minėjau, galima siekti rekordų, bet galima ramiai pasimėgauti žūkle ir šaltu oru, juolab, kad po to reikia sukti galvą, kur tą žuvį dėti, nes iš karto visų nesuvalgysi. Beje, kadangi eketės šalo labai greitai, labai prasivertė draugelio 18cm Laser (Mora - Strike master) grąžtas. Su tokiu ešerių nepaieškosi, bet porą ekečių stintoms pats tas. Reiks būtinai pakartot šiemet, jeigu leis oro sąlygos.

Nuotrauką per tokį orą ir, turint omenyje, kad arbatos nebuvo kada atsigerti, gavosi padaryti tik vieną:

Autorius: Valgykitmorkas


2013-01-29, antradienis

Vieta: ties Mukranu, tarp Kiaulės nugaros ir Poligono
Laikas: Nuo 6:30 iki 17:00
4 žvejų laimikiai: 316 bei 8 plekšnytės, 117,  98 ir 65 stintų.

Stinta smulki, kibo labai atsargiai, pagrindinis kibimas - ryte. Ant karpio ir kuojos kibo prasčiau, stintos porcijos buvo efektyviausios. Dirbo mažos avižėlės.

Autorius: Drageris