Sigitas Kazlauskas (SIGUTIS)

Plūdinės žūklės specialistas

Dažnas žvejas kartais abejoja ir susimąsto ar verta pirkti importinius jaukus nes jam kyla šiokių tokių abejonių? Kaip gali užsienio gamintojas žinoti ko reikia mūsų krašto  žuvims ir ar nebus veltui išmesti pinigai....

Kad tuo įsitikinti mūsų klubas „SALMO Kaunas“ surengė žiemos šventę. Tikslai buvo keli – pratestuoti šiuos jaukus, išsiaiškinti kas klube stipriausias ir „ištempti“ į gamtą  klubo narius su šeimomis ir draugais.

Šventėje dalyvavo kelios dešimtys žvejų, įskaitant ir svečius. Iš anksto tam specialiai pasirinkome Šakių rajone esantį Valiulių tvenkinį. Tai vandens telkinys kuriame tikrai nėra apstu žuvies kaip žemupyje, o ir ta pati labai įnoringa, sunkiai reaguoja į jaukus. Todėl mums buvo labai įdomu ar tikrai užsienio firmų gaminami jaukai pasiteisins.

Bet apie viską iš pradžių.

Suvalkiečiai labai šauniai mus priėmė, nuvalė kelius, stovėjimo aikštelę ir pietum net suspėjo iškepti bei pavaišinti karštu plokštainiu ar suvalkietiškai dar vadinamu kugeliu.

Susirinkęs kolektyvas sutarė, kad žvejosime be pertraukos ir 4 valandas. Taisyklės supaprastintos, žvejoti galima vaikštant po visą tvenkinį.

Oras pasitaikė bjaurus, slėgis nepastovus, lietus ir vėjas labai apsunkino žvejybą. Tačiau kita vertus žvejai tokie žmonės, kad ką suplanuoja, tą ir stengiasi įgyvendinti.

Daug neaprašinėsiu, kas ir kaip vyko, kam ta beletristika tik noriu pasakyti, kad nepagavusių žuvies tikrai nebuvo. Na, o mūsų  lyderis Jonas Klinkevičius pagavo net 1500g žuvies. Štai jums ir atsakymas į klausimą ar galima ką pagauti esant blogom oro sąlygom, naujoje vietoje ir naudojant importinius jaukus.

Sako, kai kimba ištisai, tada ir galvoti nėra ką, o štai kada telkinys nežinomas, žuvies negausu, o dar ir visiškas kibimo ignoravimas štai tada ir paaiškėja kas yra kas. Juk gaminant jaukus gamyklos atsižvelgia į garsiausių sportininkų patarimus, rekomendacijas bei pageidavimus. Poledinės žūklės meistrai žvejoja įvairiuose pasaulio vandens telkiniuose – nuo Europos iki Amerikos ir išbando, pratestuoja daugybę jaukų todėl jų žodis būna daugeliu atveju lemiamas. Šie jaukai taip pat ne išimtis, ką ir parodė rezultatai per klubo šventę. Todėl baigdamas noriu tik pasakyti, kad kiekvieno teisė rinktis kuo žvejoti – firminiu jauku ar batono trupiniais, bet jei mes jau žiūrime kokiais įrankiais, rūbais žvejoja geriausi žvejai ir juos kopijuojame, bandome perimti visa kas geriausio, tai ir dėl jaukų - vykime abejones į šalį.

Pasirodo lietuviškoms žuvims patiko prancūziški jaukai, ką ir reikėjo įrodyti skeptikams ir pesimistams.

Baigdamas noriu padėkoti klubo valdybai, klubo nariams  padėjusiems surengti tikrai gražią šventę ant Valiulių tvenkinio. Ačiū visiems svečiams, dalyvavusiem šventėje, bei tiems, kas sukūrė gerą nuotaiką ir šiltą priėmimą.

www.salmo.lt