Spiningo užmetimo svoris (testas)

Meškerykočio užmetimo svoris, rašomas ant rankenos, apibrėžia masalų svorius, kuriuos rekomenduojama naudoti su šiuo įrankiu. Jei ant spiningo rasite užrašą, pavyzdžiui 2-7 g, reiškia, kad 1 gramo galvakablis metant šiuo įrankiu, skris labai netoli, o 8 g masalas bus jau per sunkus.

Kadangi ešerių žūklei naudojamų masalų svoriai niekada neviršija 10 g, spiningai, kurių užmetimo svoris yra tarp 1 ir 10 gramų vadinami Ultralight spiningais. Tokie įrankiai optimizuoti tolimiems lengvų svorių užmetimams ir, aišku, fiksuoja net ir atsargų ešerio kibimą.

Spiningo išlenkimas (akcija)

Spiningo akcija – kiekvieno žvejo skonio ir pasirinkimo reikalas, nors ultralight spiningavimo specialistai renkasi lėtus arba vidutinės akcijos meškerykočius.

Greita akcija: meškerykotis lenkiasi tik tiek viršūne, o likusi dalis standi ir beveik nelinkstanti. Didžiausias greitos akcijos privalumas – itin tikslus užmetimas.

Vidutinė akcija: meškerykotis lenkiasi nuo vidurio.

Lėta akcija: meškerykotis lenkiasi nuo rankenos. Didžiausias tokio įrankio privalumas – itin tolimas užmetimas net ir lengvu masalu. Trūkumai: sunku atlikti tikslų metimą bei identifikuoti jautrų kibimą.

Spiningo ilgis

Spiningo ilgis labiausiai įtakoja užmetimo atstumą, tačiau kaip ir akcijos atveju, tai dažniausiai žvejo skonio reikalas. Nors užmetimas ilgesniu spiningu ir tolimesnis, tačiau per dieną mojuojant per ilgu spiningu labiau pavargsta ranka. Jei ešerius gaudysite tik iš valties, kur metimo atstumas ne toks svarbus, rekomenduojame naudoti trumpesnį įrankį. Trumpu spiningu prie valties privesti žuvį yra gerokai lengviau ir patogiau.

Spiningaujant nuo kranto nori nenori teks rinktis ilgesnį spiningą, nes masalą dažnai reikia numesti kuo toliau. Aišku, jei krantai, kur ketinate ieškoti ešerių, apaugę medžiai ir krūmais, ilgas spiningas ir čia trukdys.

Todėl optimaliausias ultralight klasės spiningo ilgis – nuo 1,8 iki 1,4 metro.

Ritė

Ešerys nėra tokia galinga žuvis, kaip lydeka, šamas ar karpis, todėl supergalingos ritės čia nereikia. Žvejojant ešerius naudojamas plonas valas, todėl užteks ir minimalios būgnelio talpos. Juolab, jei jau pasirinkote ploną, lengvą ultralight spiningą, kurio svorio nejauti rankoje, būtų nuodėmė ant jo uždėti masyvią ritę. Todėl spiningų žūklei ultralight spiningu rekomenduojame 1000 dydžio rites.

Valas

Moderniai šiuolaikinei ešerių žūklei ultralight įrankiais retai kas naudoja monofilamentinį ar fluorokarboninį valą. Atsiradus itin ploniems ir tvirtiems pintiems valams, kurių minkštumas neriboja net ir mažiausio spininginio masaliuko judesių, mono valus tikrai galima padėti į šoną ir rinktis kokybiškus japoniškus 4-8 gijų PE valus.