Dėžė ar kuprinė? Šį klausimą kiekvienas žvejys sprendžia pagal savo jėgas ir žvejybinius pomėgius.  Jei ledu ketinate nueiti daugiau, nei 4 kilometrus, su savimi tempti dėžę – fizinės jėgos reikalaujantis užsiėmimas. Aišku, jei dėžė ant peties, o ne rogutėse ;) Todėl vis dažniau ištverminguosius ešerių ieškotojus sutinkame ne su dėže, o ergonomiška kuprine ar nedidele kėdute kuprine ant abiejų pečių.  Platūs ir teisingai sureguliuoti kuprinės diržai žvejui leis užsimiršti, kad ant nugaros velka kelis kilogramus svorio:  termosą, sumuštinius, masalus ir, aišku, laimikį. Tačiau visos kuprinės turi kelis minusus: jei kuprinė talpi, joje dėžutės su masalais pasimeta. Jei kuprinė per maža – į ją netelpa daugiau daiktų. Ir, dažniausiai, kuprinės anksčiau ar vėliau permirksta esant šlapdribai.

Žvejojantiems stacionariau arba nebijantiems fizinio krūvio be abejo rekomenduojame patogią šiuolaikišką plastikinę dėžę. Jei dar turite seną, dieduko ar tėvuko padovanotą medžio ar skardos dėžę, padovanokite ją muziejui. Juk šiais laikais tvirtos plastikinės dėžės su patogiais skyriais masalams, žuviai ir net termosui kainuoja tikrai nedaug.

Pateikiame kelis, mūsų nuomone, svarbius reikalavimus, kuriuos turi atitikti žieminė žvejo dėžė. Būtinai atsižvelkite į juos, jei susiruošėte į žūklės parduotuvę:

1.    Dėžė neturi būti maža, kad ant jos būtų patogu sėdėti, tačiau ne per didelė, kad nešti nebūtų sunku.

2.    Konstrukciškai dėžė turi būti tvirta. Nesirinkite plonasienės žieminės dėžės, kad ir kaip viliotų lengvumas – ji greit suskils nuo jūsų svorio.

3.    Diržas turi būti platus ir, pageidautina, su ilgio reguliatoriumi, kad galėtumėte prisiderinti prie savo ūgio.

4.    Vidinė dėžės erdvė turėtų būti patogi ir ergonomiška. Apžiūrėkite ir išsimatuokite visus skyrelius – ar tilps jūsų turimos „balalaikos“, termosas, ar bus patogu pasiekti masalų dėžutes.

5.    Jei renkatės skardinę dėžę, patikrinkite, ar skardo sujungimo vietos hermetiškos. Pats nemaloniausias dalykas, kai dėžės pro plyšius automobilio bagažinėje pradeda sunktis vanduo su žuvies gleivėmis.

6.    Viršutinė dėžės dalis turi būti patogi jūsų „sėdimajai“. Įsitikinkite, kad pagalvėlės oda kokybiška ir stora. Jei oda plona ir dar dirbtinė, ji greit nusizulins ar suskils šaltyje, o viduje esantis porolonas sušlaps.

7.    Langelis ar anga dėžėje – malonus patogumas. Pagavus žuvį ją iš karto galima pro tą langelį kišti į dėžę nemetant ant ledo. Tada kiekvienam praeinančiam pro šalį žvejui galėsite drąsiai sakyti „Ne, dar nieko nepagavau“ :)

8.    Jei dėžėje nėra langelio, o dangtis užsidaro sandariai, ji gali išgelbėti jūsų gyvybę įlūžus, nes tarnaus kaip gelbėjimosi ratas.