Dažniausiai karosai suaktyvėja ankstyvą pavasarį. Na, aišku, jei ant vandens telkinių dar nestovi ledas. Nors, neretai pasitaiko, kad ir ant paskutinio ledo avižėlininkai užtaiko ant neblogo karosų kibimo. Šiemet, pagal vaizdą už lango ir orų prognozių tinklapių prognozes, aktyvus karosų kibimas turėtų prasidėti jau balandžio viduryje.

Saulei šiek tiek pašildžius vandenį, karosai ima busti ir migruoti po vandens telkinį ieškodami pirmųjų maisto kąsnelių. Jei bandysite karosus gaudyti pirmomis šiltomis ir saulėtomis pavasario dienomis, pagrindinis laimikis bus smulkūs karosai. Tik vėliau, po savaitėlės, pasirodys didieji.

Ežeruose ir užtvankose karosų buvimo vietą galima lengvai identifikuoti pagal burbuliukus, kylančius nuo dugno sekliose telkinio dalyse. Nereikia galvoti, ar tai lyno, ar karoso leidžiami burbulai – lynas ko gero dar tik bunda ir apie aktyvesnį maitinimąsi nesirūpina.

Rinkdamiesi vietą karosų žūklei, susiraskite seklų ir greičiau įšylantį vandens telkinį. Ir pačiame telkinyje ieškokite seklesnės ir greičiau įšylančios vietos – karosai tarp pernykščių žolių ieškosis gyvo maisto: lervučių, kirminų ir t.t. Kadangi karosai nemėgsta migruoti per vandens telkinį, ieškant šios žuvies nereikia per ilgai užsisėdėti – jei jų nėra vienoje seklumėlėje, ieškokite kitoje. Geriausios vietos – iki metro gylio, netoli pernykščių nendrių linijos.

Taip pat, karosų tykojimui labai tiks nedidelių ir siaurų įlankų „varteliai“. Ten auštant arba temstant galima sugauti didžiausią egzempliorių.

Karosų žūklė ankstyvą pavasarį skiriasi nuo mūsų įprastos vasarinės plūdinės žūklės. Jei vasarą kiekvieną dieną galite važiuotį į tą pačią vietą ir namo garantuotai grįšite su laimikiu, tai pavasarį yra šiek tiek sudėtingiau. Kol vanduo šaltas, karosui masalą reikia pakišti kuo įmanoma arčiau nosies.

Kadangi pavasarį karosus efektyviausia gaudyti tarp pernykščių vandenžolių ir nendrių, rekomenduotume naudoti ilgą meškerykotį – 5-6 metrų match‘ą ar štekerį. Plūdelė turėtų būti kuo lengvesnė – karosas dar neaktyvus, todėl nereikia tikėtis, kad jis griebs jūsų masalą ir pilnai nardins plūdę.

Pagrindinis valas karosų žūklei – 0,14-0,16 mm. Per storas? Niekada nežinai, kada į žūklavietę užplauks didesni karosai ir teks juos lupti iš pernykščių vandenžolių. Kadangi žvejojama sekliai, galima net pavadėlio nedėti – visokie mazgeliai, suktukai ir kilputės klius už pernykštės augmenijos.
Kabliukų neverta mažinti. Puikiai tiks 10 numerio kabliukas, ant kurio tilps mėšlinis sliekas.

Užkibęs, net ir nedidelis, karosas elgiasi gana agresyviai. Gal dėl to mes šių žuvų žūklę taip mėgstame. Negalima užkibusiam karosui duoti lasvės, atsukinėjant ritės stabdį – kelios akimirkos ir jis įlįs į kliuvinius ar žoles prie kranto.