Pirmasis ledas – kaip tik tas metas, kai pradedantieji gali išbandyti blizgiavimą. Žuvies aktyvumas kompensuos mažas klaideles tiek gaudant, tiek ir renkantis įrangą. Svarbiausiai, pagauti keletą pirmųjų žuvų, kad pajustumėte šio žvejybos būdo ypatingumą. Bet kokiu atveju, pasiruošti tam taip pat reikia.

Pradėkime nuo paprastų dalykų – tai, kas ištirta ir patikimo, o kol kas nesigilinkite į profesionalios žvejybos ypatumus.

Žvejams siūlomas žieminių spiningėlių  asortimentas ne toks ir platus, o jei pasirinksite konkrečią parduotuvę, tuomet susidursite ir su visai mažu pasirinkimu. Meškeres šiuo atveju galima padalinti į dvi rūšis – su nuimama ir nenuimama rite. Konstrukcija, kuri tvirtinama ant meškerės rankenos, patogesnė. Esmė ta, kad ji gaminama iš stiklo  arba anglies pluošto. Blankas gali būti vientisas arba teleskopinis. Blizgiavimui rekomenduojami vientisi spiningėliai, tvirtai sukabinti su rankena.

Meškerės, kurių gamybos procese ritė yra sujungta su rankena, taip pat funkcionalios, tačiau turi daugiau minusų nei pliusų.

Šiame straipsnyje atkreipsime dėmesį į tam tikrus aspektus renkantis meškeres. Prieš renkantis vieną ar kitą meškerę, svarbu apsispręsti, kokią žuvį, kokiomis sąlygomis ir kokiais masalais ruošiatės gaudyti.

Žieminės žūklės meškerės yra skirtos saugoti valo atsargas, reguliuoti darbinio valo ilgį, žaidimui su masalų ir tam, kad žvejys lengviau ištrauktų žuvį iš eketės. Kadangi žuvis gali būti ir stambi, ir smulki, o masalai sunkūs arba lengvi, atitinkamai ir meškerių rekomenduojama turėti keletą. Be to, dėl skirtingų žvejybos taktikų gali prireikti keleto konstrukcijų.

Jei renkatės žvejybą su plonu valu, dažniausiai ešerių ar kitų smulkių žuvų, tuomet rekomenduojama rinktis meškeres su rite pritvirtinta ant korpuso, kurios apsaugo ploną valą nuo apšalimo. Tokiu atveju geriausiai tinka rankena iš šiurkštaus putplasčio arba medžio kamščio.

Jei renkatės storą valą, į žvejybą imkite meškerę su atvira inercine rite. Tai susiję ne tik su tuo, kad 0,18-0,30 mm diametro valui nebaisus užšalimas, bet ir dėl to, kad ritės tokiu atveju yra didesnio diametro. Praktiškai žvejybai renkantis vertikalų džigavimą arba žūklę švytuokle  gylyje iki 10 metrų optimalus pasirinkimas – ritė, kurios diametras siekia iki 70 mm. Tokio diametro blizgė savo svoriu pati turi sukti ritę leidžiant masalą po ledu. Prie tokio korpuso tvirtinti dar ir tokio diametro būgną – reiškia, padidinti ir meškerės svorį. Be to, tokį įrenginį laikyti nėra labai patogu.

Renkantis žieminės žūklės įrankį, reikėtų atkreipti dėmesį ir į tai, kaip jis patogiai laikomas, kaip kruopščiai ir patikimai surinktas, o taip pat ir į valus bei diametrą. Be to, kad ant meškerės yra vyniojama ir valo atsarga, ji taip pat padeda apžaisti žuvį velkiavimu ir pirmoje stadijoje pakirsti laimikį. Todėl bet kokios žieminės meškerėlės konstrukcijoje yra sargelis.

Priklausomai nuo blizgiavimo būdo, meškerėlę reikėtų trūkčioti tam tikra amplitude – ji priklauso nuo pasirinkto sargelio ilgio. Pavyzdžiui, gaudant smulkius ešerius naudojant smulkius masalus vidury žiemos sargelis praktiškai nereikalingas. Sargelis tampa visiškai nereikalingas, jei gaudote 8-10 metrų gylyje starkius, naudojant sunkius masalus: balansyrus ir džigus. Tačiau be saregelio neišsiversite, jei blizgiaujate be vandens tėkmės labai lengvais masalais.Sargelis pasirenkamas pagal masalo svorį. Rekomenduojama rinktis trumpesnius sargelius, kad juos kuo mažiau veiktų vėjas arba natūralus meškerėlės judėjimas.