Dideli ežerai ir tvenkiniai, plačios upės ir maži upeliūkščiai – nėra tokios vietos, kurioje nesiveistų ši blizgi žuvelė – kuoja, o mokėjimas ją gaudyti tik liudija žvejo meistriškumą. Per metus būna keletas periodų, kurių metu kuojų žūklė teikia puikius rezultatus. Ir vienas iš tokių metų laikų tai vasaros pabaiga ir rudens pradžia.

Dienos dar pakankamai šiltos, ir tik naktys primena mums apie artėjantį rudenį. Rugsėjo pradžioje žuvies elgesys kinta: jos renkasi į būrius, nors ir gyvena tose pačiose vietose kaip ir vasarą. Žuvį migruoti priverčia vandens temperatūros kaita – vos tik ji sumažėja iki 14 laipsnių (tai būna rugsėjo pirmoje pusėje), žuvis pradeda judėti į gilesnius vandenis ir daugiau maitintis.

Žūklės vietos

Nuo antros rugsėjo dekados kuojos neria dar giliau, kartu su karšiais ir plakiais. Tačiau šios vietos dažnai būna nutolusios nuo kranto ir čia reikia valties pagalbos. Kita problema, šias vietas žino vietiniai žvejai ir jie šias vietas jau būna apsėdę.

Ne mažiau įdomesnė situacija yra upėse. Ieškoti žuvies reikia gana giliai – 2-3 m gylyje, ieškoti duobės, kurios yra ir prieglobstis, ir poilsis žuvims. Žūklė pačioje duobėje, kaip taisyklė, neduos rezultato, kadangi žuvis čia nesimaitina. Perspektyviausios vietos yra netoli įplaukimo į duobę.

Tačiau yra ir išimčių. Kai kuriose upėse žuvis ne tik siekia užimti gilias vietas, bet ir juda ten, kur, rodos, visiškai nėra ką veikti.

Su plūde

Gaudyti kuojas rudens pradžioje geriausiai tinka plūdinė ir dugninė meškerės. Jei nereikia tolimojo metimo, arba žvejys turi valtį, geras pasirinkimas –  tolimo užmetimo match tipo meškerė. Su tokia įranga galima apgaudyti visą vandens telkinį. Kadangi kuoja yra pakankamai atsargi žuvis, reikėtų naudoti plonas ir delikačias sistemėles. Valas neturėtų būti storesnis nei 0,12-0,14 mm, o pavadėlis 0,1-0,12, priklausomai nuo žuvies, kurią gaudysite. Plūdę geriausiai rinktis jautrią, puikiai tinka sportinis modelis su 1,5-2 g svoriu. Norint pasiekti maksimalaus jautrumo, reikia naudoti paskirstytų svarelių sistemą. Kabliukas renkamas pagal masalą: jei renkatės lervas arba manų košę, tik 14-16 dydis, jei žvejojate stambias žuvis ir renkatės stambesnį masalą, prireiks 12-14 dydžio.

Su dugnine meškere

Kuojas galima gaudyti ir su dugninėmis meškerėmis. Tai gana kontaktinė, greita ir dinaminė žūklė. Žvejojant dugnine meškere žvejys jaučia kiekvieną kibimą ir turi būti pasirengęs bet kurią akimirką pakirsti. Dugninė meškerė parenkama pagal žvejybos būdą. Jei žuvis yra zonoje šalia kranto, tuomet rekomenduojama naudoti pikerį. Tai 2,4-2,7 metrų 30-40 gramų užmetimo svoris meškerės.

Jeigu būtini tolimi metimai, tuomet geriau rinktis „medium“ klasės meškeres. Su jomis galima mesti toli ir tiksliai, iki 30-35 metrų, be to, su šia meškere galima žvejoti ir gana stiprioje upės srovėje. Ir tik ypač tolimiems metimams – 40 ir daugiau metrų – rekomenduojama sunkioji dugninė meškerė, nes dėl ilgio galima šėryklą numesti tiksliai ir tolimomis distancijomis.

Jaukinimas

Kuojų šėrimas kardinaliai skiriasi nuo karšių, šapalų ar karosų. Pagrindinis skirtumas slypi mišinyje – jis turi būti aktyvus, „sproginėjantis“, susidedantis iš plaukiančių dalelių ir paliekantis paskui šėryklą besidriekiantį šleifą. Tokios šėrimo technikos pasiekti paprasta – užtenka nesudrėkinti iki galo mišinio ir palikti jį pakankamai sausą. Kalbant apie priedus, viliojančius kuojas, rinkitės kanapių sėklas. Virti ir apkepti grūdai yra puikūs mitybos komponentai, kuriuos taip mėgsta žuvis.

Labai svarbu ir kokios spalvos bus jaukas. Kuojos labai atsargiai žvelgia į kontrastines dėmes vandens telkinio dugne. Būtent dėl šios priežasties reikia rinktis jauką, kuris neišsisklaidys ant dugno. Ypač tai svarbu žvejojant rugsėjo ir spalio mėnesiais, kai vėsus vanduo žuvis priverčia elgtis atsargiai.

Šalia aktyvios mechanikos, kuojas jaukinti reikia ir stambios frakcijos priedais. Pačioje rugsėjo pradžioje, kai vanduo dar neatšalo, puikiai tinka jaukai su rugiais, perlinėmis kruopomis, konservuotais kukurūzais, maltais džiūvėsiais. Atėjus rudeniui, keičiasi ir žuvų įpročiai bei aktyvumas – tokiu metu žuvį labai lengva pervalgydinti. Vietoj sočių košių, geriausiai tinka smulkios lervos, kuriomis žuvis taip greit nepasisotina. Pats mišinys turi būti smulkios struktūros ir būtinai tamsios spalvos.

Jaukai

Su jaukais kuojų žūklėje viskas labai paprasta. Kuojos nėra labai išrankios, todėl joms tinka tie patys jaukai tiek vasarą, tiek ir rudenį. Visų pirma tai lervos ir vikšrai – jų kuojos niekada nevengs. Jei žvejojate stambesnes kuojas, rinkitės didesnius kirminus ar net dėles. Jei renkatės augalinės kilmės jaukus, visuomet tiks manų košė, perlinės kruopos ir konservuoti kukurūzai. Kai kuriuose vandens telkiniuose puikiai veikia žirnių ir kukurūzų miltų mišinys.

Kuojų žvejyba – įdomus ir gausus laimikių užsiėmimas, leidžiantis mėgautis žūkle taip pat ir vėlų rudenį. Ir nors teigiama, kad ruduo tinkamas metas gaudyti plėšrūnus, išmėginkite ir lengvą mojavimą gaudant kuojas.