Vis dažniau sulaukiame klausimų iš pradedančių žvejų apie boilių gamybą bei jų receptus. Juolab kad boiliais neretai žvejojami ne tik karpiai, bet ir karšiai, lynai, karosai. Pateikiame pačius paprasčiausius receptus, ingredientų kuriems rasite bet kuriame didesniame prekybos centre.

Pats gamybos procesas labai nesunkus - net jei neturite specialios įrangos jų kočiojimui, juos galite sukočioti rankomis. Tik nepamirškite, kad išvirtus boilius reikia gerai išdžiovinti sausoje patalpoje, o laikyti šaldiklyje, kad nesugestų.

1 receptas

  • 250 g sojos miltų
  • 250 g manų kruopų
  • 200 g maltų kepintų žemės riešutų
  • 100 g kanapių miltų
  • 100 g „Vitameal“ mišinio
  • 50 g maltų tigrinių riešutų
  • 50 g kiaušinių miltelių
  • 10-12 kiaušinių

2 receptas (žuvies miltų)

  • 20-25% žuvies miltų (25% - pavasarį ir rudenį, 20% - vasarą)
  • 10-20% paukščių lesalo arba 5-10% biskvito miltų ir 3-5% maltų kepintų kanapių
  • 20% kukurūzų miltų
  • 35-40% nesijotų kviečių miltų
  • iki 5% kiaušinio baltymo (priklausomai, kokio tvirtumo boilis gaminamas)
  • Vienam kilogramui tešlos papildomai reiks:
  • 8-10 kiaušinių
  • 20-50 ml žuvų taukų
  • 20-50 ml melasos ir /arba 20-40 g druskos
  • 15 ml sojos acto
  • 2  ml saldiklio

3 receptas (bulvių)

  • Sutarkuokite žalias bulves kaip kugeliui ar cepelinams
  • Įdėkite šaukštą manų kruopų ir 3 šaukštus kvietinių miltų
  • Įmuškite vieną kiaušinį
  • Jei tešla per tiršta, įpilkite šiek tiek vandens
  • Įdėkite saują kanapių arba linų išspaudų
  • Virkite vandenyje

4 receptas (išspaudų)

  • Maltos saulėgražų, linų arba kanapių išspaudos - 30%
  • Sojos miltai - 20%
  • Kukurūzų miltai - 10%
  • Manų kruopos - 20%
  • Pieno milteliai - 20%
  • 100 gramų masės reikia 1-2 kiaušinių. Boilius virti 2-3 minutes. Verdant į vandenį galima pridėti kvapų, aromatizatorių ar net prieskonių.

5 receptas (kukurūzų)

  • Kukurūzų miltai - 400 g
  • Sojos miltai - 200 g
  • Manų kruopos - 150 g
  • Maltos kepintos saulėgrąžos ir/arba kanapės - 100 g
  • Pieno proteinas (maistas sportininkams) - 100 g
  • Druska - 50 g (konservantas)
  • 100 gramų masės reikia 1-2 kiaušinių. Boilius virti 2-3 minutes. Verdant į vandenį galima pridėti kvapų, aromatizatorių ar net prieskonių.

6 receptas (ryžių – kukurūzų)

  • Ryžių miltai - 100 g
  • Kukurūzų miltai - 100 g
  • Kvietiniai miltai - 100 g
  • Pieno milteliai - 100 g
  • Maltas paukščių lesalas - 100 g
  • 100 gramų masės reikia 1-2 kiaušinių. Boilius virti 2-3 minutes. Verdant į vandenį galima pridėti kvapų, aromatizatorių ar net prieskonių.

7 receptas (paukščių lesalo)

  • 100 g malto paukščių lesalo
  • 200 g sojos miltų
  • 250 g kukurūzų miltų
  • 300 g manų kruopų
  • 100 g kazeino
  • 50 g cukraus
  • 500 gramų masės reikia 4-5 kiaušinių. Tešlą minkyti tol, kol ji nelips prie rankų. Virti verdančiame vandenyje, tik ne po didelį kiekį. Džiovinti 3 dienas.

8 receptas (žuvies miltų)

  • 300 g žuvies miltų
  • 200 g sojos miltų
  • 250 g manų kruopų
  • 100 g kukurūzų miltų
  • 100 g kazeino
  • 50 g kraujo miltų
  • 500 gramų masės reikia 4-5 kiaušinių. Tešlą minkyti tol, kol ji nelips prie rankų. Virti verdančiame vandenyje, tik ne po didelį kiekį. Džiovinti 3 dienas.

9 receptas (proteininiai)

  • 200 g kukurūzų miltų
  • 200 g  malto paukščių lesalo
  • 200 g manų kruopų
  • 50 g  maltų skrudintų kanapių
  • 50 g maltų skrudintų saulėgrąžų
  • 50 g proteino
  • 3 arbatinių šaukštelių Robin Red
  • 6-8 kiaušinių
  • aromatizatorių

10 receptas (vasariniai)

  • Kukurūzų miltai - 400 g
  • Sojos miltai 200 g
  • Manų kruopos - 150 g
  • Pieno proteinas (maistas sportininkams) - 100 g
  • Maltos kepintos kanapės - 50 g
  • Maltos kepintos saulėgrąžos - 50 g
  • Druska (konservantas) - 50 g
  • Aromatizatoriai ir priedai:
  • Plum (John Baker) - 6 ml
  • Protaste Sweetener (Rod Hutchinson) -10 ml
  • Betaine (Kevin Nash) - 15 ml


11 receptas (pavasariniai/rudeniniai)

  • Kukurūzų miltai - 300 g
  • Pieno proteinas (maistas sportininkams)  - 250 g
  • Sojos proteinas (galima rasti didžiuosiuse prekybos centruose) - 200 g
  • Manų krupos - 150 g
  • Druska- 50 g
  • Maltos kepintos saulėgrąžos - 25 g
  • Maltos kepintos kanapės - 25 g
  • Aromatizatoriai ir priedai:
  • Chocolate Malt (Kevin Nash) - 12 ml
  • Chocolate Palatant Powder (Kevin Nash) - 2 arbatiniai šaukšteliai
  • Protaste Sweetener (Rod Hutchinson) - 12 ml
  • Corn Steep Liquor (Nutrabaits) -15 ml
  • Betaine (Kevin Nash) - 15 ml

12 receptas (super „kibūs“)

  • 200 g maltų kepintų žemės riešutų
  • 100 g pieno miltelių
  • 90 g sojos miltų
  • 30 g albumino (http://lt.wikipedia.org/wiki/Albuminas)
  • 30 g kazeino
  • 250 g manų kruopų
  • 200 g kukurūzų miltų
  • 100 g malto paukščių lesalo

13 receptas (paukščių / žuvų)

  • 270 g manų kruopų
  • 200 g žuvies taukų
  • 100 g kukurūzų miltų
  • 30 g albumino (http://lt.wikipedia.org/wiki/Albuminas)
  • 150 g klevų sirupo (maple)
  • 200 g sojos miltų
  • 50 g Robbin Red

14 receptas (visiems prieinamas)

  • 300 g kukurūzų miltų
  • 300 g manų kruopų
  • 200 g pieno miltelių
  • 200 g sojos miltų
  • 200 g žuvies miltų
  • 5 arbatiniai šaukšteliai prieskonių (cinamonas, česnakas, kmynas, kalendra)
  • 100 gramų masės reikia 1 kiaušinio. Jei boilių gamyboje naudosite skystus aromatizatorius arba dažiklius, juos pirmiausia sumaišykite su kiaušiniais, ir tik po to dėkite sausas dalis. Boilius įmesti į verdantį vandenį ir virti tol, kol jie iškils į paviršių. Boilius džiovinti galima iki kelių savaičių. Kuo ilgiau džiovinsite, tuo kietesni jie bus.

15 receptas (žirnių / kukurūzų)

  • Manų kruopos - 25%
  • sojos miltai - 20%;
  • kukurūzų miltai -15%;
  • malti žirniai - 10%
  • pieno miltai - 10%
  • maltos kepintos kanapės - 10%
  • kazeinas - 10%

16 receptas (žemės riešutų)

  • Maltas paukščių lesalas - 40%
  • sojos miltai - 30%
  • kvietiniai miltai -10%;
  • krakmolas - 10%
  • maltų kepintų žemės riešutų - 10%

17 receptas (žuvies)

  • Maltas paukščių lesalas - 30%
  • manų kruopos -30%
  • sojos miltai - 15%
  • pieno milteliai - 10%
  • žuvies miltai - 10%
  • kazeinas - 5%

18 receptas (krevečių)

  • Sojos miltai - 20%
  • malta melisa - 20%
  • krevečių arba krabų lukštų miltai - 20%
  • kazeinas - 15%
  • bulvių košė - 15%
  • kviečių glitimas - 10%


19 receptas (grikių)

  • Sumalkite grikių grūdus kavamale, pridėkite ½ kiekio sojos miltų ir 1-2 kiaušinius (100 gramų).

20 receptas (kepenų)

  • 250 g manų kruopų
  • 50 g sojos miltų
  • 100 g maltų džiovintų kepenų
  • 1 arbatinį šaukštelį nesūdytų maltų česnakų prieskonių
  • 3 arbatinius šaukštelius medaus
  • 4-6 kiaušinius
  • Aromatizatorius, dažiklius pagal skonį.

21 receptas (dribsnių/sūrio)

  • 500 g avižinių dribsnių
  • 100 g Cheddar sūrio
  • 100 g medaus
  • 3 stiklinių kvietinių miltų
  • 1 pakelio sauso miltelinio gėrimo (kvapas pasirinktinai)
  • 3 arbatinių šaukštelių anyžių aliejaus
  • 2 stiklinių vandens

22 receptas (grikių)

  • 3 kiaušiniai
  • 300 g grikių miltų
  • 150 g manų kruopų
  • 1 šauktas kepintų maltų kanapių
  • 2 šaukštai pieno proteino (sportininkų maistas)
  • 1 šaukštas druskos
  • Po 2 g vanilino ir cinamono