Vasarą dugnine galima gaudyti praktiškai visas mūsų krašto vandenyje aptinkamas taikiąsias žuvis. Na, o kad žūklė būtų veiksmingesnė, patartina masalą užmesti kartu su šėrykle, bet net pati didžiausia šėryklė talpina ribotą kiekį žuvis viliojančio mišinio.

Pavoliota šėryklė
Jei šalia žvejoja plūdininkai, kurie sulipdytą į teniso kamuoliuko dydžio rutulius jauką užmeta iš rankos ar specialia laidyne (kas kelios minutės – 20-30 g porcija), dugnininkui su jais konkuruoti sunku, tačiau įmanoma. Vokiečių žūklės ekspertas Martinas Vaisbrodtas teigia, kad dugninės jaukas vasarą, kai žuvų apetitas geras ir jos šlamščia abiem žandais, gali varžytis su gausybe kitais būdais užmetamo jauko tik tuo atveju, jei gerokai skiriasi nuo plūdininkų naudojamo jauko ir yra toks viliojantis, kad net atsargios ir patyrusios žuvys jam negali atsispirti. Kaip tai padaryti?

Žuvis vilioja tai, kas neįprasta, spalvinga, ryšku ar turi kitų savybių, žadinančių jų smalsumą.

Karšius, plakius, kuojas labai vilioja tai, kas drumsčia vandenį. Žuvys į drumsto vandens zoną plaukia ir nepasitraukia iš jos, kol drumzlės neišsisklaido. Grimzdama šėryklė su jauku palieka debesėlį smulkių jauko dalelių, tačiau jis būna skystokas, jei šėryklė specialiai neapdorota.

Kad jauko debesėlis būtų ryškesnis, o šėryklai nugrimzdus į paviršių kiltų jauko drumzlės, reikia jau prikimštą jauko šėryklę pamerkti į vandenį, o paskui pavolioti sausame jauke. Prie pavilgo prilimpa sausos jauko dalelės, kurios pasklinda vandenyje ir palaipsniui kyla į paviršių. Toks drumzlių stulpelis privilios karšius, o kažkuris pastebės masalą ir jį praris.

Sluoksniuotas turinys
Panašų efektą galima gauti ir panaudojus kitą gudrybę. Į šėryklės vidų prikemšama išbrinkusio jauko, o paskui pirštu ar lazdele viduryje praduriama kiaurymė. Į ją reikia pripilti sauso jauko, susidedančio iš džiūvėsių ir maltų sausainių. Užpildytos sausu jauku kiaurymės galai užantspauduojami plonais kamštukais iš drėgno, t. y. išbrinkusio, jauko, kuris vandenyje gana greitai pasiskleidžia ant dugno. Tada iš šėryklės į paviršių ima kilti sauso jauko dalelės, kurios ypač vilioja žuvis. Kadangi sauso jauko sudėtyje gardūs sausainiai, malto biskvito gabalėliai, žuvys pradeda jais užkandžiauti, o puotos metu pastebi kukliai gulinčius ant dugno masalus – kukurūzo grūdą, slieką ar porelę musės lervų.

Kvapūs gabalėliai
Kartais kylantis į paviršių jaukas, o tiksliau, smulkios sausainių, malto biskvito dalelės, ne itin domina stambius karšius. Kai vandens paviršiuje matyti iš gelmės kylančios burbuliukų virtinės, tačiau masalu nepasidomi ne tik solidūs plačiašoniai, bet ir puskaršiai, galima imtis dar vienos gudrybės. Ji remiasi prielaida, kad smulkios jauko dalelės nevilioja išalkusių Bet slypi kitas pavojus: jei karšiai prisikimš pilvus, jiems nerūpės masalas. Tad šiuo atveju plačiašoniams reikia pasiūlyti kažką pastebimai apčiuopiama, tačiau puraus kaip sniego kąsnelis. Čia puikiai tinka spraginti kukurūzų grūdai. Balti, lengvučiai spragėsiai patrupinami tarp pirštų, o paskui sumaišomi su biriu subrandinto jauko mišiniu santykiu 50:50 proc. Kai jaukas ima skleistis ant dugno,
spragėsių gabaliukai pradeda kilti į paviršių, todėl jie privilioja žuvis iš įvairiausių vandens sluoksnių. Šis pavyzdys puikiai rodo, kad kiekvienas meškeriotojas gali sukurti savo jauko receptą, puikiai atitinkantį žūklės sąlygas ir dar niekieno nenaudotą.

Kokią geriausia naudoti šėryklę?
Vasarą svarbu, kad jaukas greitai pasiskleistų, todėl parankiausios – iš vielos tinklo  pagamintos šėryklės. Svarbu, kad tinklo akys nebūtų labai smulkios. Ypač tinkamos vasarinei žūklei ežeruose ir tvenkiniuose – iš spyruokliuojančio tinklelio padarytos „Salmo“ šėryklės. Į jas labai patogu kimšti jauką, nes abu šėryklės galai – atviri. Beje, ekspertai teigia, kad žūklei dugnine su šėrykle geriausias yra birus jaukas iš smulkių dalelių, kurio sudėtyje – daug kvapių medžiagų. Visos šios gudrybės labai praverčia meškeriojant tamsiu paros metu, o kad spragėsių efektas būtų dar didesnis, kartu su jais galima į šėryklę įsprausti selterio tabletę, kuri, tirpdama vandenyje, kelia debesį burbuliukų, kurie ypač matomi tamsiame vandenyje. Kokia žuvis praplauks pro šalį...



Romas VILŪNAS