Viktoras Armalis

Žurnalistas

Kai pasirodė valai, nuvyti ar nupinti iš sintetinio pluošto, pasigirdo nuomonių, kad grįžtama į meškeriojimo „aukso amžių“, kai taip pat buvo žvejojama iš šilkinių ar medvilninių siūlų nupintais valais, tačiau šiuolaikinis pintas valas – ne virvelę primenanti gija, o visiškai naujas produktas, atvėręs naujas žūklės įvairiais įrankiais galimybes. Kiek mažiausia apie jį reikia žinoti, kad pavyktų visiškai ir tinkamai pasinaudoti tomis naujomis galimybėmis ir netektų nusivilti?

Vytas ar pintas?
Nors jaunoji meškeriotojų karta neprisimena valo, kurio etiketėje buvo rašomas tik vienas žodis „Dyneema“ ir kuris prieš du dešimtmečius vienos Kauno žūklės įrankių kompanijos meškeriotojams buvo pristatytas kaip ateities produktas, padarysiantis perversmą žūklės praktikoje, tačiau, nepaisant stebėtino to valo tvirtumo tiems laikams, iki tikro perversmo dar buvo toli. Pirmuoju „Dyneema“ valu daugelis greitai ir ilgam laikui nusivylė, nes po kelių žūklių valas išsiskleisdavo ir tapdavo panašus į vandens paviršiuje plūduriuojančią paklodę. Taip atsitiko todėl, kad valas buvo naudojamas ne pagal paskirtį: daugelis jį naudojo žūklei spiningu, o pirmieji pinti valai tiko daugiausia žūklei dugnine, mat jie buvo ne pinti, o suvyti. Užtekdavo porą valandų pažvejoti sukre, ir toks valas išsivydavo.

Dabar šio tipo vytų valų galima rasti tik ypač didelio skersmens jūrinei žūklei skirtų valų lentynoje. Tiesa, reikia aklai nepasitikėti tuo, kas rašoma etiketėse, nes kai kuriose krašto žūklės įrankių parduotuvėse praėjusį sezoną pasirodė šio tipo valas, kurio kilmę sunku nustatyti, todėl tenka tikėti, kad šis vytas produktas gabenamas iš
Rusijos. Deja, šio valo pakuotojas slepiasi už mistinio pavadinimo „Aqua fishing“, todėl neįmanoma pasakyti, koks tiekėjas ir kodėl jį bando įsiūlyti mūsų meškeriotojams, taip pat neaišku, tačiau akivaizdu, kad valas – prastos kokybės, todėl susivilioti jo pigumu nederėtų. Visada prisiminkite, kad pintas valas turi būti nupintas iš mažiausia trijų sruogų, kurios savo ruožtu suverptos iš polietileno mikrogijų. Dažniausia šiuolaikiniai valai būna nupinti iš 8 sruogų.

Gluotnumas ir skersmuo
Kad pintu valu galima būtų komfortiškai užmesti masalą ir pavyktų jį nusviesti ne tik toli, bet ir taikliai, valo paviršius turi būti kiek įmanoma gluotnesnis. Tai užtikrinama keliais būdais: pirmas – pynimo technologija, kurios metu valo sruogos
kiek įmanoma standžiau suspaudžiamos, antras – valo gija kočiojama, kad taptų apvalesnė, trečias – valas dengiamas įvairiomis slidumą užtikrinančiomis medžiagomis, tarp kurių labiausia vykusi versija – teflono danga. Tiesa, „Trabucco“ kompanija pabandė gana vidutinės kokybės pintą valą paversti aukšto lygio produktu, įvilkdama jį į nailono šarvą, bet rezultatą galima vadinti viso labo vienagysliu (monofilament monofifilament – angl.) valu su šerdimi, o jo funkcionalumas – abejotinas.

Pinto valo skersmuo – dalykas grynai hipotetinis. Juk pintą giją galima suspausti ir skersmuo sumažės, o laikui bėgant naudojamas pintas valas pamažu „pučiasi“. Tiesa, pinto valo skersmenį gamintojai nuolat painioja su forma ir teigia, kad jų valo skersmuo yra neįtikėtinai... apvalus. Tačiau tai – absoliuti nesąmonė, nes valo skersmuo –linijinis dydis ir matuojamas liniuote. Pinto valo gijos forma – toks pat hipotetinis dalykas kaip ir skersmuo. Todėl nereikalaukite iš pardavėjų absoliučiai apvalaus pinto valo – visiškai pakaks, jei jo forma bus ovalinė. Daug svarbiau, kad ji nesikeistų ir po pirmos žūklės valas netaptų plokščias kaip pirmieji pinti valai.

Stangrumas ir trintis
Kam teko nors šiek tiek domėtis medžiagų atsparumu, tas numano, kad greičiausia trintis „ėda“ kietus, šiurkščius paviršius, kontaktuojančius su tokiais pat paviršiais. Todėl žūklei pintu valu reikia parinkti meškerykočius tik su SIC arba titano oksido dangomis apsaugotais valo žiedais ir nenaudoti keraminių. Tada valo atsparumo trinčiai problema nebus tokia aktuali ir svarbesnis bus valo atsparumas mechaniniam poveikiui. Dauguma pigesnių pintų valų nurėžiami į aštrią briauną akimirksniu, o atsparesni tie valai, kurių paviršius apsaugotas specialiomis dangomis. Tai lemia polietileno, iš kurio gaminamas pintų valų pluoštas, savybės – tai lengvai raižoma medžiaga. Dabar valo atsparumą sėkmingai bandoma padidinti įpinant kitų pluoštų: čia paminėtinas sėkmingas „Sufix“ valo bandymas – į „Sufix 832“ valą įpynus aštuntą „Goretex“ giją valas tapo atsparesnis trinčiai 3 kartus, o kartu – ir mechaniniam poveikiui.

Danga apsaugotas valas – stangresnis, todėl juo galima toliau užmesti masalą, nes toks valas greičiau išsitiesina ir masalui skrendant į „taikinį“ užtikrina pačią tiesiausią trajektoriją.

DAIWA:
Tournament Hyper Pe
OCKERT:
Climax BR8
TRABUCCO:
T-Force XPS
Deklaruojamos charakteristikos:
Pynimas: 8 sruogos
Medžiaga: „Hyper PE“
Skersmuo: 0,12 mm
Apkrova: 8,9 kg
Pakuotė: 135 m
Kaina: per 120 Lt
Išvados: skersmuo adekvatus deklaruojamam,
apkrova – šiek tiek viršija nurodytą,
atsparumas trinčiai – didelis, valo forma
– ovalas, stangrumas – aukštas, pynimas
– reikiamai standus, paviršius – labai gluotnus.
Ypač rekomenduojamas spiningininkams,
tinka visiems žūklės būdams.
Deklaruojamos charakteristikos:
Pynimas: 8 sruogos
Medžiaga: „Dyneema“
Skersmuo: 0,12 mm
Apkrova: 7,5 kg
Pakuotė: 100 m
Kaina: iki 60 Lt
Išvada: skersmuo adekvatus deklaruojamam,
apkrova – nežymiai didesnė, atsparumas
trinčiai – reikiamas, forma – artima ovalui,
paviršius – vidutiniškai gluotnus, stangrumas
– vidutinis. Tinka visiems žūklės būdams,
parankus žūklei „surf“ tipo dugninėmis.
Deklaruojamos charakteristikos:
Pynimas: 4 sruogos
Medžiaga: „Dyneema“
Skersmuo: 0,20 mm
Apkrova: 15,89 kg
Pakuotė: 274 m
Kaina: 100 m – apie 70 Lt
Išvada: skersmuo – atitinka, apkrova – panaši,
atsparumas trinčiai – vidutinis, forma
– gana plokščias, stangrumas – nedidelis,
gluotnumas – vidutiniškas. Rekomenduojamas
žūklei dugnine.
SUFFIX:
832 advandced superline
AKARA FISHING:
Power Green Pe Ultra
SUFFIX:
Fuse Perfomance
Deklaruojamos charakteristikos:
Pynimas: 8 sruogos
Medžiaga: „Dyneema + Gore Perfomance“
Skersmuo: 0,15 mm
Apkrova: 9,2 kg
Pakuotė: 120 m
Kaina: apie 80 Lt
Išvada: skersmuo ir atsparumas adekvatūs
deklaruojamam, forma – ovalas, atsparumas
trinčiai – didesnis nei tokio pat lygio valų dėl
GORE priedo, stangrumas – nemažas, paviršius
– gluotnus. Ypač rekomenduojamas spiningininkams,
tinka visiems žūklės būdams.
Deklaruojamos charakteristikos:
Pynimas: 6 sruogos
Medžiaga: „Pe Ultra“
Skersmuo: 0,14 mm
Apkrova: 7,2 kg
Pakuotė: 150 m
Kaina: iki 70 Lt
Išvada: skersmuo – atitinka, apkrova – lygi
deklaruojamai, atsparumas trinčiai – geras,
forma – pakankamai apvali, stangrumas
– vidutinis, gluotnumas – normalus. Rekomenduojamas
karpių žūklei, spiningu, geras
valas „surf“ tipo dugninėms.
Deklaruojamos charakteristikos:
Pynimas: nenurodomas
Medžiaga: „Dyneema“
Skersmuo: 0,16 mm
Apkrova: 6,8 kg
Pakuotė: 135 m
Kaina: apie 50 Lt
Išvada: skersmuo ir apkrova – adekvatūs nurodomiems,
atsparumas trinčiai – geras, forma
– ovalas, stangrumas – didesnis nei vidutinis,
gluotnumas – reikiamas. Rekomenduojamas
žūklei spiningu, tinka visiems žūklės būdams,
išskyrus poledinę žūklę.