Ervinas Maciulevičius

Artėjant šventėms yra laiko pamąstymams. Tad apsidžiaugiau gavęs Ervino (Boilie Holic karpininkų draugija) pamąstymus, išdėstytus juodu ant balto. Šaunu yra tai, kad belaukiant sezono yra daromos išvados, bei yra pasimokoma patiems iš savo praleistų valandų prie vandens praeito sezono metu.

Karpiniuose forumuose vyksta diskusijos apie sistemėlių svarbesnius ar mažiau svarbius niuansus, kabliukų rišimo būdus. Rišimas susijęs su masalo parinkimu (arba atvirkščiai) ir smagu, kad į daugumą klausimų galima rasti atsakymus: naudok prie tokio kablio tokio ilgio plauką, dėk ant skęstančio kokį tai kukūruzą, D-rig’ą naudok su pop-up arba chod nenaudok su tokiu tai kabliu. Kitaip tariant, galime rinktis iš aibės pagal paskirtį teisingų rišimų, sakau teisingų, nes kaip ir klasikas tikiu, kad kalta yra aplinka (dugnas, gylis, žuvies įpročiai, fiziniai duomenys ir kt.), o esmė yra musyse, priimančiuose neadekvačius aplinkai sprendimus. Atsakymai gerai, bet kaip dažnai mes išdrįstame suabejoti ar klausti ne tik kaip, kada, su kuo, bet ir kodėl? Klausimai priklauso nuo atsispiriamos žinių bazės, bet kad ir pasidėjus pirktinį pavadėlį, kodėl toks ilgis, kodėl toks plaukas, kablys, kodėl yra ar nėra kokie tai priedai, žiedelis, gumelė? Va tada tik išvyniojamas saldainiukas – reiškias šitą sistemėlę naudosiu tame ežerėlyje, tokiomis sąlygomis! Esu sau uždavęs klausimą, kas bendro tarp sėkmingai gaudančių tame pačiame telkinyje, bet naudojančių gan skirtingas sistemėlės? Profesionalumas – taip. Bet ar čia atsakymas, -nemanau.

Sistemėlės kibume, be pavadėlio tipo, ilgio, svarbaus plauko ilgio, jo atitrūkimo nuo kablio vietos, labai svarbu yra ir kaip prognozuojamai boilis atsigula (ar plaukia) ant dugno. Sistemėlės „atsparumas kiaulystėms“ (rusiškai skamba geriau) yra didelis pliusas duodantis tikėjimo, kad jūsų sistemėlė elgsis būtent taip kaip testavote stiklinėje ar segdamas į plaštaką, sakau tikėjimo, nes pavyzdžiui slėgio stiklinėje neatiderinsime, jei  metro gylyje boiliukas kablį atkelia, šešių metrų gal jau ir nebe, bet tikėti reikia, be tikėjimo niekaip. Kuomet naudojate plaukiančius ar balansuotus masalus, kurie prikelia kabliuką ar yra prilaikomi švinelio, jūsų plaukas, einantis per masalą visada yra statmenas dugnui ir tai, mano nuomone, neužsimetusiai sistemėlei yra elgsenos stabilumo garantas. Aš įsitikinęs, kad ieškant stabilumo kitais masalais, būtina užtikrinti plauko statmenumą per masalą ir čia, manau, kol kas kitas manęs neperkalbėjo, yra esmė kodėl kartais sistemėlė veikia, o kartais ne. Čia ir atsakymas į klausimą, kodėl reikalingi mažyčiai pagražinimai boilio viršuje, plastikiniai kukurūzai, plaukiančio boiliuko dalelės ar kiti masalą „ištiesinantys“ priedai – jei numatyta, kad kabliukas turi gulėti ant dugno – jis turi gulėti ant dugno, jo neturi įtakoti praplaukusi žuvis ar koks tai neteisingas boilio nusileidimas. Jei masalo „tiesinimas“ skęstančiam masalui ant dugno nepriimtinas, teks daryti kompromisus su ilgesniu plauku ar įtikėt gumelių ar žiedelių ant kablio kombinacijomis, tik nepamirškite – atsakykite sau kodėl. Pavyzdžiui, jei kablys didelis, jam gali pakakti savo svorio atsukti masalą, bet mintis yra ta, kad ne tik tinkamas masalas, bet ir užtikrintumas, kad masalą pateiksite taip, kad jūsų sistemėlė veiks kaip suplanuota yra nedidelis žingsnelis link stabilumo. Kitaip tariant kokiomis priemonėmis (pva, kukurūzais ar kuo kitu) tai pasieksite nebesvarbu, esmė, kad jūs jau žinote kodėl, kokiu tikslu tai darysite! Šiuo savo minčių srautu, norėjau jus atbaidyti nuo panašių išvadų kaip, kad „visada naudoju besmegenį, nes aš ant skęstančio nepagavęs“ arba „o va šitie kabliai niekam tikę, nes ant tokios sistemėlės turėjau kelis schodus“. Karpis nuspėjamas varžovas, su nuspėjamais įpročiais, fizinėmis savybėmis ir nuspėjama aplinka, o sistemingi bandymai ir klausimai „kodėl?“ tikrai jums duos puikių rezultatų ateinančiais metais!

www.carpblog.lt