Nesvarbu, ar karpiai maitinasi intensyviai, ar tik vangiai rankioja jauko daleles nuo dugno. PVA juostos, valai, tinkleliai bei maišeliai visada padės kibimo sulaukti greičiau, o ir karpių per žūklės sesiją pagausite daugiau.

Kas yra PVA?
PVA – tai polivinilo alkoholis. Tai vandenyje ištirpstanti medžiaga, iš kurios galima gaminti įvairiausius gaminius: vientisus lapus, juostas, valus ir kt. Kai mes vieną ar kitą PVA gaminį įmetame į vandenį, jis bematant pradeda tirpti nepalikdamas ant dugno nė ženklo.

Gaminiai iš PVA
Yra keletas karpių žūklėje plačiai naudojamų gaminių iš PVA.

Valas (string)
Tai virvutė, supinta iš daugybės PVA gyslų. Dažniausiai naudojama suveriant ant jos kelis pašarinius baltyminius kukulius ir tokius “karolius” užkabinant ant kablio. Ant dugno, tirpstant PVA valui, šalia kalbiuko ir plauko karpis ras kelis “nemokamus” kukulius. Dažnai pasitaikanti problema – prieš ištirpdamas PVA valas susitraukia, todėl jei tarp suvertų baltyminių kukulių palikti per maži tarpai, jie susiglaudžia ir valas gali visai nebeištirpti. Tokiu atveju kibimo galima ir nesulaukti.
Juosta (tape)210/SK2
Kaip ir PVA valas, juosta gali būti naudojama baltyminių kukulių “karolių” ant kablio gaminimui. Jei karpius žvejojate itin toil nuo kranto, kukulių suvėrimui naudokite būtent juostą, nes ji jėginio mėtimo metu tikrai nenutrūks, kaip tai atsitinka su PVA valu. Taip pat su juosta galima užrišti PVA maišelį arba pritvirtinti plauką prie kablio, kad tas metimo metu neužsimestų.
Maišeliai (bags)
Į PVA maišelius galite pripilti bet kokio jauko, kurį norite pateikti karpiams: granulės, sausas jaukas, skaldyti baltimyniai kukuliai, sėklos ir t.t. Svarbiausia, nepamirškite, jog jauke neturi būti drėgmės, nes maišelis ištirps dar net neužmetus. Jei visgi norite PVA maišeliuose naudoti skysčius, pasirinkite specialius aliejinius atraktorius, kurie netirpdo PVA medžiagos.
Tinkleliai / kojinės (mesh)
Šių, iš PVA siūlo, pagamintų tinklelių atsiradimas prieš keletą metų sukėlė revoliuciją karpių žūklėje. Tinklelių “kojinės” būna įvairaus skersmens bei akutės dydžio, todėl juos lengva prisitaikyti prie savo žūklės sąlygų. Dažniausiai į tinklelį kemšamas sauso jauko ir sėklų bei smulkintų baltyminių kukulių mišinys, kuris smarkiai suspaudus virsta į kietą dešrą, per kurios vidų išilgai pertraukiamas pavadėlis.
Puta (foam)
Šie tirpstančios putos gabalėliai tvirtinami prie kabliuko prieš užmetant. Sistemėlei nusileidus ant dugno, kabliukas su masalu ant plauko dar kurį laiką laikosi pakilęs, kol nenutirpsta puta. Jai nutirpus pavadėlis švelniai ir tvarkingai nusileidžia ant dumblėto dugno arba žolės paklotės paviršiaus nesusmigdamas paskui šviną, kaip tai būtų atsitikę užmetant be PVA putos. Be to, PVA putą galima naudoti ir taškiniam jaukinimui baltyminiais kukuliais su kobra. Užmetus sistemėlę su keliais PVA putos gabalėliais ant kablio, jie atsikabina nuo kablio ir greit iškyla į paviršių parodydami tikslią vietą, kur reikia jaukinti.

10 PVA naudojimo patarimų:
1. Jei žūklėje žadate naudoti PVA medžiagas, jas ruoškite sausai, nes lietus bematant viską sugadins.
2. Vežiokitės su savimi rankšluostį, kad prieš imant PVA į rankas, jas nusausinti.
3. Jau paruoštus PVA maišelius laikykite sandarioje dėžutėje.
4. Prieš žvejybą iš karto pasiruoškite kelis PVA maišelius.
5. Jei naudojate aliejinio pagrindo atraktorius, neruoškite PVA tinklelių labai iš anksto, nes aliejus įsigėręs į PVA gijas gerokai prailgins jų tirpimo laiką.
6. Jei užmetinėjate labai dideliu atstumu, vietoj PVA siūlo naudokite PVA juostą kukuliams suverti.
7. Verdami jaukinimo kukulius ant PVA valo ar juostos tarp jų visada palikite tarpus.
8. Savo PVA maišeliuose ar tinkleliuose nenaudokite stambiai susmulkintų baltyminių kukulių, nes jų dalelės gali paslėpti kablo geluonį ir karpis nepasikirs.
9. Jei naudojate PVA maišelius, juos užpildę padarykite kelias skylutes ir išstumkite orą – maišelis skirs gerokai toliau.
10. Visada naudokite PVA putos gabaliuką, jei žvejojate virš žolių paklotės ar dumblo. Tai užtikrins tikslų ir teisingų kabliuko su plauku pateikimą žuviai.