Kalbant apie sudurtinę meškerę vieningo atsakymo nėra, kokio svorio, komplektacijos ir ilgio ji turėtų būti. Ypač pradedantiesiems iškyla daug klausimų. Bet labiausiai iš visų išvardintų kriterijų matomas yra ilgis. Daug kam kelia nusistebėjimą, o kai kuriems tikrąja ta žodžio prasme akys ant kaktos išsprogsta, kokia ilga ši meškerė. Sutinku, prieš tai niekada nemačiusiems štekerio, pirmas vaizdas sukelia dar daugiau klausimų, negu tiems, kurie planuoja juos pirkti. Ar brangi, ar sunki, ar galinga ir t.t.

Kataloguose man teko matyti iki 20 metrų meškeres, ir tai, papildomai užsakius jų dalį.

Jei kalbėtume apie Didžiąją Britaniją, dauguma, kurie jau susidūrė su šia specifine senų tradicijų šalimi pasakys, kad viskas ten ne taip. Ne metrai, o pėdos. Ne kilogramai, o svarai. Vairas dešinėje, ne kairėje pusėje. Ir žūklė specifinė, kur naudojamos 16 metrų meškerės ir trumpos viršutinės štekerio dalys. Galima teigti, kaip ir ką gaudo britai, visiškai neatitinka visos likusios Europos. Daugumas laikosi FIPSed taisyklių, kuriose leidžiama naudoti tik 13 metrų meškerę ir tai pagrindinis standartas. Gal tik italai gali prisidėti tuo, kad kartais ir jie gaudo su šiek tiek ilgesniu štekeriu, kurio ilgis siekia 14 ½ metrų.

Bet grįžkime prie paprasto žvejo mėgėjo. Savo malonumui gaudyti su ilgu kotu tikrai nėra malonumas. Pavargsta rankos, pradeda skaudėti nugarą ir klausimas, ar būtina laikyti tuos 13 metrų?

Žvejys mėgėjas tikrai nesiekia greičio, varžybų azarto ir nebando pasiekti savo rekordo skaičiuojant sugautą žuvų skaičių. Jai leidžia gamtinės sąlygos, pilnai pakanka trumpesnio štekerio. Galima naudoti tiek dalių, kiek pakanka sugauti žuvį.

Vis dėlto asmeniškai susidūriau su viena problema. Visų štekerių, kokios jis bebūtu firmos, gamyba labai sudėtinga. Gaminys turi būti tvirtas ir kiek galima lengvesnis. Šiuo atveju kalbant apie štekerius, storesniu sluoksniu yra padengtos paskutinės dvi dalys. Žinoma, padengti galima būtų ir jį visą, bet pagalvokite, kas norės pirkti du kilogramus sveriančią meškerę? Niekas nesiruošia atkėlinėti kelmų arba padangų nuo dugno, nes tai ne kranas. Visos likusios dalys tikrai trapios ir laikant po alkūne tarkim 7 metrų meškerę po staigaus kirtimo kartas nuo karto pasigirsta tarkštelėjimas. Užsimiršus ar visai netikėtai taip galima ir sulaužyti.

Yra ne tik profesionalių štekerių, kurie skirti varžyboms. Galima visiškai už protinga kainą nusipirkti ir trumpesnį kuklesnės komplektacijos daiktą, kurio pilnai užteks žvejoti tas pačias kuojas šalia esančiame parke ar netoliese apžėlusioje užtvankoje gaudyti karosus tiesiog savo malonumui.

Kataloguose galima pastebėti dar vadinamą margin pole štekerį, skirta žūklei artimoms distancijoms, kurių ilgiai svyruoja nuo 7 iki 10 metrų. Net ir profesionalūs žvejai jas naudoja varžybose, jei tik yra galimybė gaudyti žuvį greičiau iš arčiau. Nereikės baimintis, kad sulaužysite štekerį su alkūne. Galiu tik pasikartoti, jei tik leidžia gamtinės sąlygos, jūs pilnai išnaudosite visas štekerio galimybes ir su trumpesniu ilgiu. Nereikės laikyti didelio svorio, kas sakyčiau tikrai didelis privalumas, norint žvejoti savo malonumui pusdienį. Tiksliai ir preciziškai nuleisite masalą į jums patinkančią vietą į žolių tarpą iš viršaus, ko tikrai nepavyksta padaryti klasikine meškere užmetant nuo kranto iš pirmo ar daugiau kartų.

Žinoma, jums teks paruošti šį meškerykotį elastiku, kaip ir bet kurį normalų štekerį tam, kad galėtumėte varginti žuvį. Bet ši procedūra nėra sudėtinga ir atliekama tik tuo metu, kai susidėvi elastikas arba žuvis, kurią planuojate gaudyti nebeatitinka elastiko galios. Ne maža dalis margin meškerių būna tikrai sustiprintos, o užsienio forumai kartas nuo karto pataria jas naudoti pradedantiesiems arba jauniems žvejams, kurie neturi pakankamai pinigų ir nėra tokie atsargūs su daiktais, kad iš karto galima būtų duoti prabangų štekerį, kuris kainuoja daug brangiau. Viršutinės margin meškerių dalys paprastai būna paruoštos ir gamykliškai apdirbtos storam elastikui ir to storio pakanka, todėl nebereikia pjaustyti ir derinti.

Pabaigai noriu pasakyti, kad didžiausią štekerio privalumą jūs pajausite tada, kai sistemoms naudosite jautresnes plūdes, plonesnius valus, mažesnius kabliukus ir analogiškai sulauksite daugiau kibimų. O ko daugiau reikia? Šiuolaikiniai valai tikrai stiprūs, kabliukai tvirti. Nuvarginsite žuvį ir jai nenutiks nieko nenumatyto, ji jau jūsų. Bet ir kaip įtikinėčiau, kad štekeris tobula meškerė, vis dėlto jam reikalinga papildoma įranga, kaip platforma su keliais papildomais priedais, kurią galėsite bet kurioje vietoje pasistatyti ir „rovikas“, skirtas štekeriui išstumti ir atjunginėti dalis.

Artūras Sakalauskas
www.pyla.lt