[Ričardas] Norėčiau paklausti, kaip reikia išsaugoti žuvis prūde žiemą? Turėjau prileidęs 13-15 kg karpių, plačiakakčių, amūrų, šamų, o šiemet visos užduso, nors ir didžiausias eketes buvau išpjovęs ir kiekvieną šaltą rytą prakirsdavau jas naujai.

Ekečių kirtimas ne visuomet gali išgelbėti žuvis nuo išgaišimo, jeigu jų prūde yra pernelyg daug. Kuo didesnis žuvų tankis, tuo didesnis deguonies suvartojimas. Juk ne tas pat, ar ploto vienete (pvz., viename are) gyvena 1 didelė žuvis, ar 10. Tokio dydžio karpiams, kaip nurodyta Jūsų laiške (13-15 kg), kiekvienam individui būtinas plotas yra ~ 1 aras (10x10 m), ir tai - su sąlyga, kad prūde yra bent minimali vandens apykaita. Pažymėtina, kad deguonies koncentracija vandenyje turi buti ne mažesnė, kaip 3 mg/l. Jeigu žuvų tankis labai didelis ir žiemos metu krito bent viena (didelė) žuvis, ji pradeda irti (pūti), o šio proceso eigoje ne tik papildomai suvartojamas deguonis, bent ir vanduo užteršiamas puvimo proceso metu susidarančiais junginiais, kurie žuvims yra nuodingi. Jeigu telkinys nepratakus, gali prasidėti grandininė reakcija, t.y. kritus vienai didelei žuviai, deguonies suvartojimas nelabai tesumažėja, vanduo papildomai užteršiamas ir pradeda gaišti likusios žuvys. Kuo daugiau nugaišo žuvų, tuo labiau puvimo produktais užteršiamas vanduo, ir deguonies koncentracija jau tampa antraeiliu dalyku (žuvys toliau gaišta dėl puvimo produktų). Norint to išvengti galimi du keliai:
1. Įvertinti (apskaičiuoti), kiek atitinkamo ploto prūde gali išgyventi atitinkamo dydžio žuvų ir šio kiekio neviršyti (perteklinę biomasę prieš žiemą išgaudyti. Atsakymus galima rasti tinklalapiuose, skirtuose tvenkininei žuvininkystei;
2. Žiemos metu sekti deguonies koncentraciją vandenyje ir, esant būtinybei, pradėti jį aeruoti (su kompresoriumi pūsti po ledu orą, kur jis palaipsniui ištirps vandenyje.