2021-08-27

Aplinkos apsaugos departamento Kauno gyvosios gamtos apsaugos inspekcija sulaikė asmenį, plukdomuoju tinklu žvejojusį Nemuno upėje Jurbarko rajone. Už tai pažeidėjui gresia administracinė atsakomybės ir daugiau nei 1 tūkst. eurų žalos gamtai atlyginimas.

Per reidą ankstų penktadienio rytą buvo pastebėtas asmuo, žvejybai naudojantis plukdomąjį tinklą.

Aplinkosaugininkams sulaikius asmenį paaiškėjo, kad neteisėtos žvejybos metu jis sugavo karšį, meknę ir lašišą. Beje, kaip sako aplinkosaugininkai, tai viena pirmųjų pastebėtų lašišų – šios žuvys pamažu ima migruoti į mūsų vandens telkinius neršti.

„Asmuo Nemuno pakrantėje bandė paslėpti nemėgėjiškos žūklės įrankį – 50 metrų ilgio tinklą ir valtį. Tačiau apžiūrėjus teritoriją neteisėtoje žvejyboje naudoti įrankiai buvo pastebėti ir paimti“, – sako Kauno gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Darius Jurevičius.

Kaip teigia aplinkosaugininkas išvengti administracinės atsakomybės pažeidėjui tikrai nepavyks, jam gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų ir teks sumokėti žuvų ištekliams padarytą žalą – 1170 eurų su valties ir statomojo tinklo konfiskacija.

Aplinkosaugininkai primena, kad netrukus, jau nuo rugsėjo 1 d. prasidės aplinkosauginė akcija „Lašiša 2021“ ir šiuo laikotarpiu bus skiriamas išskirtinis dėmesys lašišų ir šlakių apsaugai šalies vandens telkiniuose, kad šios žuvys galėtų saugiai migruoti ir išneršti.

2021-09-14

Aplinkos apsaugos departamento Šilutės gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai šią naktį Nemuno deltos regioniniame parke, Kuršių mariose prie Ventės kaimo, pastebėjo ne mėgėjų žvejybos įrankį – statomąjį tinklą. Nustačius pažeidėją ir patikrinus jo namų valdą, buvo rasta dar 18 statomųjų tinklų. Neteisėta žvejyba ir tinklai asmeniui kainuos iki 900 eurų.

Kad išsiaiškintų tinklo Kuršių mariose savininką, aplinkosaugininkai kartu su neetatiniu aplinkos apsaugos inspektoriumi surengė pasalą. Paaiškėjo, kad pažeidimą padarė netoliese gyvenantis asmuo, už panašų pažeidimą jau trauktas administracinėn atsakomybėn.

Ištraukus tinklą, buvo rasti trys karšiai ir vienas karpis. Už žuvų ištekliams padarytą žalą pažeidėjui reikės sumokėti 400 eurų.

Taip pat aplinkosaugininkai nusprendė patikrinti pažeidėjo namų valdą ir joje esančias ūkines patalpas. Per patikrinimą rasta dar 18 paruoštų naudoti statomųjų tinklų.

Be to, kad turės atlyginti aplinkai padarytą žalą, už žvejybą draudžiamais įrankiais pažeidėjui gresia 120–300 eurų bauda, o neteisėtas žvejybos įrankių laikymas kainuos 60–200 eurų baudą.

2021-10-01

Vakarykštė diena Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnams buvo ypač darbinga, Skuodo ir Rietavo sav. nustatyti pažeidėjai, neteisėtai laikę ar naudoję medžioklės ir žvejybos įrankius. Už aplinkosauginius pažeidimus asmenys patraukti administracinėn atsakomybėn.

Dienos metu aplinkosaugos pareigūnai nustatė asmenį, neturintį teisės medžioti ir pastačiusį spąstus bebrams gaudyti Skuodo rajone. Asmeniui, pažeidusiam medžioklės reikalavimus gresia bauda iki 1800 eurų ir paimti spąstai.

Pagal turimą informaciją buvo patikrintos dvi sodybos Skuodo ir Rietavo sav. Skuodo rajone, sodyboje rastos kilpos laikiniams gyvūnams gaudyti. Už tai pažeidėjui gresia bauda iki 800 eurų ir paimtos kilpos.

Tęsiant reidą Rietavo sav. aplinkosaugininkams patikrinus sodybą rastas ne mėgėjų žvejybos įrankis – venteris, asmeniui gali tekti susimokėti iki 200 eurų baudą. Taip pat paimtas neteisėtas žvejybos įrankis – venteris.

„Gaila, tačiau vis dar aptinkame pažeidėjų neteisėtais įrankiais žvejojančių ar gaudančių laukinius gyvūnus. Svarbu atkreipti dėmesį, kad kilpos ir spąstai –  vieni brutaliausių naudojamų neteisėtų medžioklės įrankių. Su kilpa pagautas gyvūnas, blaškosi, norėdamas išsilaisvinti, kol užsismaugia. O už galūnių spąstais sugautas gyvūnas patiria ne ką mažesnes kančias, nes neužtikrinama staigi gyvūno žūtis“, – teigia Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnas Mindaugas Salys.

Pasak aplinkosaugininko, svarbiausia, kad paimti brutalūs įrankiai nebus panaudoti. „Be to, sodybos mums jau bus žinomos, taigi jų lauks tolimesni patikrinimai“, – įspėja aplinkosaugininkas.  

2021-10-07

Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, vykdydami akciją „Lašiša“, Minijos upėje nustatė asmenį, neteisėtai žvejojusį tinkliniu ekranu. Taip pat netoliese esančioje sodyboje aplinkosaugininkai rado ir daugiau neteisėtų žvejybos įrankių.

Klaipėdos rajone, Minijos upėje neteisėtu žvejybos įrankiu – tinkliniu ekranu, žuvį gaudžiusiam asmeniui surašytas administracinių nusižengimų protokolas ir gresia bauda iki 300 eurų.

„Tinklinis ekranas, su kuriuo žvejojo asmuo – tai toks prietaisas, kuriuo žvejojama panašiai kaip tinklu, tinklinė medžiaga pritvirtinta prie poros metrų strypo, o tinklo viršutinė dalis prikabinama prie meškerės įleidžiama į vandenį. Kurį laiką palaikius šį tinklinį įrankį, jis iškeliamas su ten pakliuvusiomis žuvimis“, – sako Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnas Mindaugas Salys.

Taip pat, pasak aplinkosaugininko, tikrinant asmenį kilo įtarimas, kad jis gali turėti ir daugiau neteisėtų žvejybos įrankių, todėl buvo patikrina netoliese esanti sodyba. „Nuojauta neapgavo, sodyboje radome ir kitų neteisėtų žvejybos įrankių“, – teigia Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnas Mindaugas Salys.

Pasak aplinkosaugininko, per reidą paaiškėjo, kad sodyboje gyvena ne tik pažeidėjas, bet ir kitas asmuo. Aplinkosaugininkams apieškojus pažeidėjo gyvenamąsias patalpas buvo aptikti trys ne mėgėjų  žvejybos įrankiai – samtis žuvims gaudyti, meškerė skirta kabliauti ir dar vienas tinklinis ekranas.

Kito asmens patalpose buvo rastas dar vienas neteisėtas žvejybos įrankis – samtis žuvims gaudyti.

Už neteisėtai laikomus ne mėgėjų žvejybos įrankius asmenims surašyti Administracinių nusižengimų protokolai ir gresia baudos iki 200 eurų. Taip pat buvo paimti žvejybos metu naudoti ir sodyboje laikyti nelsitini žvejybos įrankiai.

„Svarbu atkreipti dėmesį, kad pradedame pastebėti pirmąsias migruojančias lašišas ir šlakius, o nuo spalio 16 d. prasidės jų gaudymo draudimas. Įspėjame, už lašišų ir šlakių gaudymą neteisėtais žvejybos įrankiais gresia ne tik baudos, bet ir skaičiuojama žuvų ištekliams padaryta žala. Džiugu, kad šį kartą pažeidėjai žuvų pagauti nespėjo“, – pabrėžia aplinkosaugininkas.

2021-10-08

Aplinkos apsaugos departamento Utenos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai vadovybės pavedimu pagal Imuniteto tarnybos surinktą informaciją vykdė reidą prie Kretuonos upės (Švenčionių r.). Sulaikyti du asmenys statę ungurinę gaudyklę.

„Šiuo metu vyksta rudeninė ungurių migracija, o aplinkosaugininkai skiria didelį dėmesį upėms. Šį kartą reido metu, pastebėjome du asmenis, kurie mišku judėjo link upės, vėliau pradėjo statyti ungurinę gaudyklę, nieko nelaukdami sulaikėme asmenis. Gerai, kad asmenys nespėjo padaryti žalos žuvų ištekliams “, – apie reidą kalbėjo Utenos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos vyresn. specialistas Edvardas Kriugiškis.

Pasak aplinkosaugininko, tikrinant upės atkarpą buvo rastos dar dvi nelegaliai pastatytos ungurinės gaudyklės, kurias pareigūnai paėmė kaip bešeimininkius įrankius, įformindami atitinkamus dokumentus.

Asmenims surašyti administracinio nusižengimo protokolai, pagal 291 str. 4 d., paimta ungurinė gaudyklė ir ilgaauliai guminiai batai.

„Šie asmenys už žvejybą draudžiamu būdu šiemet jau buvo bausti, dėl to jiems gresia ne minimalios baudos“, – teigė E. Kriugiškis.



Aplinkos ministerijos informacija