Rugsėjo 1-ąją, prasideda lašišų ir šlakių žvejybos sezonas. Iki spalio 15 d. žvejoti šias žuvis Neryje ir tose upėse, kurios nurodytos Limituotos žvejybos vidaus vandenyse organizavimo ir vykdymo, limituotos žvejybos reguliavimo priemonių ir sąlygų nustatymo, paskelbimo ir atšaukimo tvarkos aprašo 2 lentelėje bus galima tik turint žvejo mėgėjo kortelę arba nemokamą žvejybos teisę.

Šią teisę turintys asmenys gali vykdyti lašišų ir šlakių žvejybą paleidžiant žuvis, o nuo rugsėjo 16 d. iki spalio 15 d. 2 lentelėje išvardintų upių ruožuose turi teisę žvejoti tik nenaudojant dirbtinio masalo ar žuvelės, išskyrus Nemuną ir Nerį žemiau Jonavos J. Ralio gatvės tilto, kur asmenys, neįsigiję žvejo mėgėjo kortelių, gali žvejoti laikydamiesi Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių reikalavimų.

Be to, Nemune žvejoti neršti plaukiančias lašišas draudžiama.

Žvejo mėgėjo kortelė lašišoms ir šlakiams išduodama vienai dienai,  šią kortelę privalu turėti su savimi žvejybos vietoje. Kortelėje nurodytame upės ruože galima pradėti žvejoti likus ne daugiau  kaip valandai iki saulės patekėjimo ir reikia užbaigti praėjus ne daugiau  kaip valandai po saulės laidos.

Kortelė suteikia teisę paimti vieną lašišą arba šlakį (ne mažesnį kaip 65 cm) nuo rugsėjo 1 d. iki rugsėjo 30 d., o nuo spalio 1 d. iki spalio 15 d. visas sugautas lašišas ir šlakius privaloma paleisti net ir turint žvejo mėgėjo kortelę.

Žvejojantiems lašišas ir šlakius vertėtų nepamiršti, kad nuo rugsėjo 16 d. iki spalio 15 d. taip pat draudžiama žvejoti ties Neries, Šventosios, Jūros, Minijos ir Žeimenos pagrindinių intakų žiotimis, kaip numatyta Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių 5 priede.

Po spalio 15 d. limituota lašišų ir šlakių žvejyba draudžiama ir žvejo mėgėjo kortelės nebeišduodamos, o daugelyje lašišų ir šlakių migracijai ir nerštui svarbių upių ruožų, nurodytų Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių 4 priede, įsigalioja draudimas žvejoti bet kokias žuvis. Išneršusias ir grįžtančias į Baltijos jūrą lašišas vėl leidžiama žvejoti nuo gruodžio 26 d.

Prasidedant lašišų ir šlakių žvejybos sezonui, aplinkosaugininkai pradeda ir kasmetinę akciją „Lašiša 2021“. Pernai per ją Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai surengė 351 reidą ir patikrino 2292 žvejus mėgėjus. Taip pat buvo patikrinta 20 žuvitakių. Akcijos laikotarpiu nustatyti 132 mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimai (54 iš jų šiurkštūs), 5 verslinės žvejybos, 1 žuvitakių naudojimo ir 72 kito pobūdžio pažeidimai. Be to, pareigūnai paėmė 150 įrankių: 77 mėgėjų žvejybos, 55 ne mėgėjų žvejybos ir 18 kitų įrankių.

Vandens telkiniai, į kuriuos suteikiama teisė limituotai žvejybai nuo rugsėjo 1 d. iki spalio 15 d.

 

Telkinys

Žvejybos vietos

Žvejo mėgėjo kortelių skaičius, vnt.

1.

Neris

nuo žiočių iki Karaliaus Mindaugo tilto ir

nuo Žirmūnų tilto iki Lietuvos ir Baltarusijos valstybinės sienos

neribojamas

2.

Žeimena

nuo žiočių iki Lakajos žiočių

150

3.

Vilnia

nuo žiočių iki Kenos žiočių

150

4.

Šventoji

nuo žiočių iki tilto kelyje Kavarskas–Kurkliai ir nuo Kavarsko užtvankos iki tilto Anykščiuose A. Vienuolio g.

neribojamas

5.

Siesartis

nuo žiočių iki Želvos–Balninkų tilto

150

6.

Širvinta

nuo žiočių iki Liukonių tilto

300

7.

Dubysa

nuo žiočių iki Kražantės žiočių

300

8.

Jūra

nuo žiočių iki Tauragės Versmės gimnazijos

neribojamas

9.

Minija

nuo Lankupių iki Salanto žiočių

neribojamas

10.

Veiviržas

nuo žiočių iki geležinkelio Klaipėda–Šilutė tilto

300

11.

Akmena–Danė

nuo Liepų gatvės tęsinio tilto iki Kretingos malūno patvankos

150

12.

Šventoji (pajūrio)

nuo žiočių iki Laukžemės malūno užtvankos

300

13.

Venta

Nuo Viekšnių užtvankos iki Lietuvos ir Latvijos valstybinės sienos

neribojamas


Pastaba: draudžiama žvejoti Mėgėjų žvejybos vidaus vandens taisyklių 5 ir 6 prieduose nurodytų upių vietose. Vilnios upėje nuo žiočių iki Rokantiškių užtvankos ir Žeimenoje nuo žiočių iki Lakajos žiočių privaloma paleisti visus sugautus kiršlius, marguosius upėtakius, lašišas ir šlakius. Vilnios upėje nuo žiočių iki Rokantiškių užtvankos draudžiama žvejoti natūralios kilmės masalais ir naudojant daugiau kaip vieną vienšakį kabliuką.

Žvejo mėgėjo kortelę galima įsigyti per Aplinkosaugos leidimų informacinę sistemą (ALIS), „Perlo“ terminaluose, „Tiketoje“ ir „Maximos“ kasose.


Aplinkos ministerijos informacija