2021-02-03

Aplinkos apsaugos departamento Vilniaus gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, vykdydami akciją „Lydeka“, Švenčionių rajone Mergežerio ežere sulaikė du neteisėtai žvejojusius ir 4 lydekas sugavusius asmenis.

Pažeidėjus aplinkosaugininkai išaiškino gavę informacijos.

Asmenys žvejojo šiuo metu draudžiamu žvejoti būdu (su žuvele), taip pat naudojo 4 skritulius ir 15 šakotinių ir neteisėtai sugavo 4 lydekas.

Už tokią veiką kiekvienam pažeidėjui gresia administracinė bauda nuo 120 iki 300 eurų, teks atlyginti žuvų ištekliams padarytą žalą – 960 eurų. Taip pat iš jų paimti skrituliai, 15 šakotinių ir 2 grąžtai.

2021-02-17

Aplinkos apsaugos departamento Vilniaus gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai Vasario 16-ąją vykdė mėgėjų žvejybos kontrolę Švenčionių rajono savivaldybėje. Per reidą patikrinti 23 žvejai mėgėjai, nustatyti 2 pažeidimai.

Ilgio ežere vienas asmuo žvejojo ant ledo neturėdamas smaigų. Už šį pažeidimą skirtas įspėjimas.

Kitas asmuo Buivydo ežere su žiemine meškere ir blizge sugavo lydeką, bet jos nepaleido. Taip pat jis buvo pastatęs 6 šakotines su gyvomis žuvelėmis. Žvejui gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų, reikės atlyginti 240 eurų žalą gamtai, taip pat privalomas nusižengimo padarymo įrankių – 6 šakotinių ir žieminės meškerės konfiskavimas.

Vilniaus GGAI primena, kad nuo sausio 1 d. iki balandžio 20 d. draudžiama žvejoti masalui naudojant žuvelę, o nuo vasario 1 d. iki balandžio 20 d. galioja draudimas gaudyti lydekas.

Už neteisėtą lydekų žvejybą asmenims gresia baudos nuo 120 eurų iki 300 eurų su nusižengimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu, taip pat reikia atlyginti žuvų ištekliams padarytą žalą – 240 eurus už kiekvieną draudžiamu metu sužvejotą lydeką.

2021-02-19

Vykdydami akciją „Lydeka“, Aplinkos apsaugos departamento  Šilutės gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai sulaikė du asmenis, lydekų masalui naudojusius žuvelę ir pasistačiusius net 50 šakotinių.

Vasario 16 d. sulaikyti du asmenys, Gėgės upėje statantys gumines šakotines, žvejų dar vadinamas palaidinėmis. Be to, gaudydami lydekas, masalui jie naudojo gyvą žuvelę.

Trijų kilometrų užšalusios Gėgės upės ruože buvo ištraukta net 50 vnt. guminių šakotinių ir dvi įkliuvusios lydekos.

Pažeidėjams, švenčiantiems Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, už neteisėtą žvejybą buvo surašyti protokolai, taip pat teks susimokėti baudą ir atlyginti gamtai padarytą žalą – 480 eurų.

Nemuno deltos regioniniame parke Skatulės upėje Šilutės inspektoriai aptiko po ledu pastatytus tris ne mėgėjų žvejybos įrankius – statomuosius tinklus.

Norėdami išsiaiškinti neteisėtų žvejybos įrankių šeimininkus, aplinkosaugininkai tą vietą nusprendė stebėti. Kadangi per naktį niekas nepasirodė, Šilutės inspektoriai tinklus ištraukė.

Tinkluose įsipainiojusios trys lydekos ir trys lynai, gyvybingi ir nesužaloti, buvo paleisti atgal į tą patį vandens telkinį.

2021-02-19

Klaipėdos aplinkosaugininkai kartu su Klaipėdos prevencijos skyriaus policijos pareigūnais, vykdydami akciją „Lydeka“, patikrino įtartino asmens garažą ir rado daug neteisėtų žvejybos įrankių bei dvi neleistino dydžio lydekas.

„Džiaugiamės bendradarbiavimu su Lietuvos policijos pareigūnais. Su jų pagalba galime patikrinti įtartinus objektus ir atlikti kratą drauge. Šiuo atveju mūsų apsilankymas davė rezultatų“, –  teigia Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Vitalis Marozas.

Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai kartu su policijos pareigūnais Kretingoje patikrino asmens, anksčiau bausto už neteisėtą žvejybą, garažą ir aptiko daug mėgėjų ir ne mėgėjų žvejybos įrankių.

Aplinkosaugininkai paėmė net 21 tinklą. Be to, garažo šaldiklyje aptiktos dvi neleistino dydžio lydekos. Asmuo prisipažino pagavęs jas šalia tekančioje upėje.

Už draudžiamų daiktų laikymą ir neleistino dydžio žuvų sugavimą pažeidėjas patrauktas administracinėn atsakomybėn. Jam gresia bauda iki 200 eurų ir teks atlyginti 480 eurų žalą žuvų ištekliams.

2021-02-21

Šiaulių aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai, vykdydami akciją „Lydeka“, išaiškino žveją, neteisėtai pagavusį lydeką. Asmuo, norėdamas išsisukti nuo baudos, ėmėsi veiksmų prieš aplinkosaugos pareigūnę ir paleido lydeką į eketę. Pažeidėjui teks atlyginti ne tik baudą ir gamtai padarytą žalą, bet ir už pasipriešinimą aplinkosaugininkei bus pradėta administracinė teisena.

„Netoleruosime jokių neteisėtų pažeidėjo veiksmų. Bet kuriam asmeniui, nepaklūstančiam teisėtiems aplinkosaugininko reikalavimams, gresia mažų mažiausiai administracinė atsakomybė“, – teigia Aplinkos apsaugos departamento direktorė Olga Vėbrienė.

Šiaulių aplinkosaugininkai, gavę pranešimą, kad Šiaulių miesto savivaldybės Rėkyvos ežere asmuo neteisėtai sugavo lydeką, skubiai nuvyko į įvykio vietą. Beieškant nurodyto asmens, buvo patikrinti ir kiti sutikti žvejai. Kadangi jų buvo ne vienas, pareigūnai išsiskirstė.

Šiaulių aplinkosaugininkei priartėjus prie vieno iš žvejų ir paprašius parodyti dėžę su laimikiu, asmuo nustūmė aplinkosaugininkę ir įmetė lydeką į eketę.

„Asmens buvo paklausta, ar neturi sugavęs lydekų. Sulaukiau atsakymo – sugavau. Tada aš pasilenkiau prie žvejybinėje dėžėje esančio balto nepermatomo maišelio. Prisilietus prie jo, žuvis suspurdėjo ir pasirodė lydekos galva. Paprašiau žvejo mėgėjo atsitraukti, nes norėjau užfiksuoti lydeką. Tačiau netikėtai pilietis griebė lydeką, stipriai trenkė man į raktikaulį ir įmetė lydeką į vandenį“, – teigia Šiaulių aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnė Jovita Martinonienė.

Aplinkosaugininkės teigimu, asmuo kategoriškai neigė sugavęs lydeką, bet pripažįsta, kad ėmėsi veiksmų prieš pareigūnę.

Pažeidėjas, pareigūnės akivaizdoje nusprendęs atsikratyti pagautos lydekos, atsakomybės neišvengs. Jam gresia bauda iki 300 eurų, reikės atlyginti aplinkai padarytą žalą – 240 eurų. Taip pat paimti pažeidimo padarymo įrankiai.

Be to, kadangi neįvykdė pareigūno teisėtų reikalavimų, pažeidėjui pradėta administracinė teisena ir gresia bauda iki 700 eurų.

2021-02-25

Aplinkos apsaugos departamento Alytaus gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai dvi dienas iš eilės vykdydami akciją „Lydeka“  patikrino 18 ežerų ir 52 žvejus. Nustatyti 8 pažeidimai, tarp kurių ir neteisėta lydekų žvejyba.

„Mūsų tikslas apsaugoti lydekas, kad jos galėtų saugiai išneršti. Taigi primename žvejams, reidai ir toliau vyks, o atsakomybės už neteisėtai pagautą lydeką pažeidėjams išvengti nepavyks“, – teigia Alytaus gyvosios gamtos inspekcijos pareigūnas Saulius Kudžma.

Alytaus aplinkosaugininkai vykdydami akciją „Lydeka“ Gudelių ežere, Alytaus r. savivaldybėje, nustatė asmenį, žvejojusį draudžiamu būdu: masalui jis naudojo gyvas žuveles ir daugiau nei du kartus viršijo leidžiamą naudoti žvejybos įrankių skaičių.

Pažeidėjas naudojo 14 palaidinių ir, nors lydekų sugauti nespėjo, nuo administracinės atsakomybės neišsisuks. Pažeidėjui gresia nuo 120 iki 300 eurų bauda.

Akcijos metu Peršėkės upėje, Prienų r. savivaldybėje, buvo nustatytas asmuo žvejojęs draudžiamu užkabinamuoju būdu ir sugavęs tris kuojas, sveriančias 480 g. Už žvejybą draudžiamu būdu pažeidėjui gresia nuo 120 iki 300 eurų bauda su žvejyboje naudotos meškerėlės konfiskavimu. Taip pat už tris pagautas kuojas teks atlyginti gamtai padarytą žalą.

Aplinkosaugininkams vykdant reidą Nemuno upėje, Alytuje, nustatytas pažeidėjas sugavęs mažesnį, nei leidžiama gaudyti, šapalą. Už šapalą pažeidėjui teks atlyginti gamtai padarytą žalą – 100 eurų ir baudą iki 60 eurų.

Akcijos metu buvo nustatyti 4 asmenys be mėgėjų žvejybos leidimo. Už žvejybą neturint leidimo gresia  įspėjimas arba bauda nuo 10 iki 60 eurų.

Taip pat nustatytas asmuo, Birutos tvenkinyje, Lazdijų r. savivaldybėje, neteisėtai sugavęs lydeką.

Draudžiamu metu sugavus lydeką skiriama bauda nuo 120 iki 300 eurų su nusižengimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu. Už neteisėtai sugautą lydeką teks atlyginti žuvų ištekliams padarytą žalą – 240 eurų.

2021-02-27

Aplinkos apsaugos departamento Vilniaus gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai per reidą šeštadienį patikrino 87 žvejus ir nustatė 7 pažeidimus.

2021 m. vasario 27 d. Vilniaus GGAI pareigūnai vykdė mėgėjų žvejybos kontrolę Vilniaus ir Švenčionių r. sav. Reido metu buvo patikrinti 87 žvejai mėgėjai, nustatyti 7 pažeidimai.

Pravalo ežere (Vilniaus r. sav.) du asmenys žvejojo ant ledo neturėdami žvejo mėgėjo bilietų, vienas jų neturėjo ir smaigų. Už šiuos pažeidimus jiems skirti įspėjimai.

Trys asmenys žvejojo Ilgio ežere (Švenčionių r. sav.), kuriame vykdoma limituota žvejyba, neturėdami žvejo mėgėjo kortelių, suteikiančių teisę žvejoti tame vandens telkinyje. Už žvejybą be žvejo mėgėjo kortelių šiems asmenims gresia baudos nuo 90 iki 170 eurų.

Dar du asmenys buvo sulaikyti žvejojantys Girutiškio gamtiniame rezervate (Švenčionių r. sav.). Už žvejybą draudžiamoje vietoje jiems gresia baudos nuo 120 eurų iki 300 eurų ir yra privalomas nusižengimo padarymo įrankių – 2 žieminių meškerių konfiskavimas. Taip pat pažeidėjai privalės atlyginti 93,6 Eur žalą gamtai už rezervate sugautus ešerius (2,08 kg).

2021-03-02

Aplinkos apsaugos departamento Mažeikių aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai, vykdydami akcijos „Lydeka“ reidus Akmenės r.  ir  Mažeikių r. savivaldybių teritorijose, patikrino 29 žvejus ir nustatė 5 pažeidimus, tarp jų ir neteisėtai pagauta lydeka.

Mažeikių aplinkosaugininkai per reidą patikrino Alkiškių, Pakalniškių, Naujosios Akmenės miesto, Sablauskių, Klykolių, Kalnijų, Tulnikių, Leckavos, Laižuvos tvenkinius, Sedos ir Meižių ežerus ir Ventos upę.

Reidų metu patikrinti 29 žvejai mėgėjai, nustatyti 5 mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimai, iš jų vienas šiurkštus – asmuo masalui naudojo žuvelę ir draudžiamu laiku sugavo lydeką.

Iš pažeidėjo buvo paimti 2 stovai su vėliavėlėmis ir lydeka. Jam gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų. Už neteisėtai sugautą lydeką teks atlyginti žuvų ištekliams padarytą žalą – 240 eurų.

Draudžiamu metu sugavus lydeką skiriama bauda nuo 120 iki 300 eurų su nusižengimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu.

2021-03-03

Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, turėdami informacijos, apsilankė sodyboje prie Veiviržo upės Klaipėdos rajone ir išaiškino pažeidėją, neteisėtai laikantį 3 žvejybinius tinklus.

Tikrindami negyvenamas patalpas, dujinėje viryklėje pareigūnai aptiko tris ne mėgėjų žvejybos įrankius – statomuosius tinklus. Apklausiant sodybos šeimininką paaiškėjo, kad dar vasarą šiais tinklais asmuo buvo pagavęs vieną lydeką ir tris šapalus.

Pažeidėjui už draudžiamų ne mėgėjų žūklės įrankių laikymą ir žvejybą surašytas administracinių nusižengimų protokolas, gresia bauda iki 300 eurų ir teks atlyginti 975 eurų žalą žuvų ištekliams.

2021-03-04

Vykdydami akciją „Lydeka“, Aplinkos apsaugos departamento Utenos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai Pakaso ežere Utenos rajone sulaikė lydekautoją.

Asmuo žvejojo draudžiamu būdu – 9 palaidinėmis, masalui naudojo gyvą žuvelę.

Aplinkosaugininkams pavyko pažeidėją nustatyti laiku, tad lydekų jis dar nebuvo sugavęs.

Jam gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų.

2021-03-04

Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai pagavo asmenį, žvejojusį Danės upėje ir neteisėtai pagavusį šlakį. Pažeidėjui gresia administracinė atsakomybė ir žalos žuvų ištekliams atlyginimas.

Aplinkosaugininkams įkliuvo žvejys, pamatęs inspektorius, sparčiu žingsniu bandęs pasišalinti nuo Danės upės. Asmuo inspektoriams sukėlė įtarimą, todėl jie prisivijo žveją ir paprašė pateikti žvejybos leidimą.

 „Paklaustas, ar sugavo žuvų, asmuo pasigyrė, kad buvo sugavęs tris lydekas, bet visas paleido, nes šiuo metu žvejoti jas draudžiama. Kad išsklaidytų abejones, paprašiau parodyti kuprinės turinį.  Patikrinus buvo rastas maišelis, o jame ir šlakis“, – sako Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Vitalis Marozas.

Šiuo metu, norint gaudyti ir pasiimti su savimi šlakį, reikalinga žvejo mėgėjo kortelė šlakiui, kurio asmuo neturėjo.

Pažeidėjui inspektoriai surašė administracinių nusižengimų protokolą. Gresia bauda iki 550 eurų ir teks sumokėti 970 eurų žalą žuvų ištekliams.

2021-03-08

Aplinkos apsaugos departamento Utenos valdybos Utenos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai vėlų penktadienio vakarą Molėtų rajone sulaikė asmenį, Galuonų ežere neteisėtai žvejojusį 45 palaidynėmis ir masalui naudojusį žuveles.

Pastebėjęs artėjantį pareigūną, pažeidėjas puolė bėgti, nereaguodamas į raginimą sustoti.

Kad išvengtų sulaikymo, asmuo, pribėgęs jau atitirpusį pakrantės švendryną, šoko į vandenį ir paniro iki pažastų. Kadangi pareigūnas nedvejodamas šoko iš paskos, vos pasiekęs krantą pažeidėjas buvo sulaikytas.

Be to, pareigūnai rado ir keturias paslėptas neteisėtai sugautas lydekas.

Pažeidėjui surašytas administracinio nusižengimo protokolas, paimtos 45 palaidynės, grąžtas, peikena. Gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų ir už 4 neteisėtai sugautas lydekas teks atlyginti 960 eurų gamtai padarytą žalą.

2021-03-09

Aplinkos apsaugos departamento Vilniaus valdybos Vilniaus gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai Trakų rajone sulaikė lydekautoją.

Asmuo žvejojo draudžiamu būdu – 9 šakotinėmis, masalui naudojo gyvą žuvelę.

Aplinkosaugininkai nedelsiant nuvyko į įvykio vietą, nustatė pažeidėją. Asmuo lydekų sugavęs nebuvo, tad žalos gamtai pavyko išvengti.

Už žvejybą draudžiamu būdu jam gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų.



Aplinkos ministerijos informacija