2020-12-31

Aplinkos apsaugos departamento Marijampolės valdybos Marijampolės gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, gavę pranešimą, kad du asmenys dorojo galimai neteisėtai sumedžiotą stirną, pasitelkę į pagalbą policininkus, vienoje Vilkaviškio r. sodyboje iš karto nustatė kelis pažeidimus.

Nuvykę į nurodytą vietą Marijampolės pareigūnai pareikalavo parodyti sumedžiotą stirną. Nors iš pradžių sodybos šeimininkas teigė nieko nežinantis, galiausiai stirnos skerdeną parodė ir prisipažino, kad stirną kilpomis pagavo su kitu asmeniu.

Tikrindami teritoriją, pareigūnai gojelyje rado tris metalines kilpas ir dar dvi tokias pačias kilpas ūkiniame pastate.

Apžiūrint sodybą, kieme ant žemės pastebėta apie 20 cm ilgio virvės dalis su pririšta plūde, kokios naudojamos žvejybos tinklams. Pareikalavus atiduoti draudžiamus įrankius, sodybos šeimininkas parodė vieną statomąjį tinklą. Vėliau sodyboje dar rasti trys ne mėgėjų žvejybos įrankiai – du statomieji žvejybiniai tinklai iš valo ir vienas neleistino dydžio bučius.

Iš asmenų paimti visi draudžiami įrankiai ir surašyti administracinio pažeidimo protokolai už Medžioklės taisyklių pažeidimus.  Šių administracinių nusižengimų bylos perduotos Marijampolės apylinkės teismo Vilkaviškio rūmams.

Taip pat sodybos šeimininkui surašytas administracinių nusižengimų protokolas už Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių pažeidimą.

Atlikdami patikrinimą, pareigūnai nustatė ir tai, kad sodyboje taip pat buvo vykdoma nelegali motorinių transporto priemonių ardymo veikla. Dėl šios veiklos Kalvarijos aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai pradėjo administracinį tyrimą.

2020-12-18

Daugeliui ežerų pasidengus ledu, poledinės žūklės mėgėjai saugumo reikalavimų nepamiršta. Deja, mėgėjų žvejybos taisyklės rūpi ne visiems. Aplinkos apsaugos departamento Vilniaus ir Panevėžio gyvosios gamtos inspekcijų pareigūnai nustatė 18 pažeidimų, iš kurių 5 šiurkštūs.

Prasidėjus poledinės žūklės sezonui, Panevėžio gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai suaktyvino mėgėjų žvejybos kontrolės reidus savo regione. Per keletą dienų patikrinta apie 200 žvejų mėgėjų ir nustatyti 8 mėgėjų žvejybos pažeidimai, iš kurių 5 šiurkštūs.

Per reidus pareigūnai paėmė 11 mėgėjų žvejybos įrankių. O trys asmenys, iš viso sugavę 5 lydekas, už žuvų ištekliams padarytą žalą turės sumokėti 1200 eurų.

Vilniaus gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, taip pat vykdydami sustiprintą žvejų, nepabūgusių lipti ant pirmojo ledo kontrolę, per reidus Švenčionių, Trakų ir Vilniaus rajonuose patikrino daugiau nei 50 asmenų.

Tikrinta, ar žvejai turi smaigus, kuriais pasinaudoję galėtų įlūžus išlipti ant ledo, ar neviršijamas žvejybos įrankių skaičius ir kt.

Vilniaus GGAI pareigūnai džiaugiasi, kad visi patikrinti asmenys turėjo smaigus, bet 10 patikrintų asmenų žvejojo viršydami mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklėse nustatytą žvejybos įrankių skaičių, vienas šių asmenų buvo pagavęs mažesnę nei 50 cm lydeką.

Už mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių pažeidimus minėtiems asmenims gresia įspėjimai arba baudos nuo 10 iki 60 eurų. Už sugautą ir nepaleistą per mažą lydeką asmuo privalės atlyginti 240 eurų aplinkai padarytą žalą. Pareigūnai atkreipia dėmesį, kad galima imti ne mažesnes kaip 50 cm lydekas – sugautos mažesnės lydekos privalo būti paleistos.

2020-12-17

Aplinkos apsaugos departamento Šiaulių gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai iš Pranešimų priėmimo tarnybos  gavo pranešimą dėl ūkiniame pastate galimai laikomų draudžiamų žvejybos įrankių. Nuvykus į vietą pranešimas pasitvirtino.

Pranešimų priėmimo tarnybą apie  galimai laikomą statomąjį tinklą pranešė atsakingi žmonės. Nuvykus į Plungės rajono kaimą, buvo patikrintas vienam asmeniui priklausantis ūkinis pastatas ir rasti draudžiami žvejybos įrankiai:  trys statomieji tinklai, vienas draudžiamo dydžio bučiukas (120/75), viena viensparnė gaudyklė, vienas venteris.

Visi draudžiami įrankiai konfiskuoti, piliečiui surašytas administracinio nusižengimo protokolas. Asmeniui gresia bauda nuo 60 iki 200 eurų.

2020-11-27

Aplinkos apsaugos departamento Panevėžio gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, padedami neetatinių aplinkos apsaugos inspektorių, organizavo mėgėjų žvejybos kontrolės reidą Kupiškio mariose.

Kadangi pareigūnai buvo gavę informacijos apie galimą pažeidimą, norint tinkamai suorganizuoti pasalą, dirbti jie pradėjo anksti ryte. Išskirtinio pasirengimo reikalavo tai, kad brakonieriai buvo „mokyti“ ir puikiai žinomi – jau ne vieną kartą bausti už žvejybą statomaisiais tinklais.

Visgi pareigūnų darbas pilnas netikėtumų – du asmenys, nešdamiesi pripūstą guminę valtį, žūklę pradėjo dar Kupiškio miesto teritorijoje. Galbūt jie pamanė, kad ankstyvas rytas, kai miestas dar nepabudęs, – puiki priedanga neteisėtai veiklai.

Tamsoje stebėdami valtimi plaukiančius vyrus pareigūnai įsitikino, kad gauta informacija teisinga. Taigi, kad brakonieriai neįtartų apie jiems rengiamas pinkles ir nepaskandintų įkalčių ir įrodymų – statomųjų tinklų su žuvimis, svarbiausia buvo išlikti nepastebėtiems.

Sėkmė vėl lydėjo pareigūnus – išlipę į krantą pažeidėjai buvo sulaikyti su visais įrodymais. Jie nešėsi guminę valtį ir du maišus, kuriuose buvo surinkti tinklai ir laimikis: 11 sterkų, 1,8 kg karosų ir 0,2 kg plakių.

Pažeidėjai – puikiai inspektoriams pažįstami kupiškėnai, ne kartą bausti ir žalą gamtai už ankstesnius pažeidimus atlyginę asmenys. Šį sykį jiems teks atlyginti 2670 eurų žalą už neteisėtai sugautas žuvis. Administracinė bauda už brakonieriavimą – kiekvienam nuo 120 iki 300 eurų. Taip pat buvo paimta valtis ir keturi statomieji tinklai.

„Džiaugiuosi, kad Panevėžio gyvosios gamtos pareigūnams vėl pavyko numatyti pažeidimą ir patraukti atsakomybėn atsakingus asmenis. Visuomenės prašome netoleruoti daromų pažeidimų ir informuoti apie juos pareigūnus“, – sako Panevėžio valdybos viršininkas Gintautas Andruškevičius.

2020-11-23

Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos valdybos Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcija kartu su policijos pareigūnais iš Prevencijos skyriaus tęsia reidus išimant iš apyvartos draudžiamus ne mėgėjų žvejybos įrankius – statomuosius tinklus.

Praėjusią savaitę Klaipėdos turgavietėje buvo atliktas kontrolinis pirkimas pažymėtais pinigais – iš žūklės reikmenimis prekiaujančio asmens nupirkti du tinklai.

Pardavėjas buvo nedelsiant sulaikytas. Už ne mėgėjų žvejybos įrankių pardavimą neturint nustatyta tvarka išduoto leidimo asmeniui surašytas administracinio nusižengimo protokolas su administraciniu nurodymu, skirta 270 eurų bauda ir konfiskuoti tinklai.

2020-11-23

Vilniaus valdybos Vilniaus gyvosios gamtos apsaugos inspekcija iš Muitinės departamento gavo pranešimą dėl įmonės, galimai nelegaliai prekiaujančios kosmetikos priemonėmis, sudėtyje turinčiomis eršketų ikrų.

Atlikus patikrinimą nustatyta, kad įmonė minėtomis priemonėmis prekiavo neturėdama leidimo prekiauti laukiniais gyvūnais, jų dalimis ar gaminiais iš jų. Taip pat neturėjo leidimo įvežti šias kosmetikos priemones iš Europos Sąjungai nepriklausančių šalių.

2020-11-18

Per savaitę Utenos valdybos pareigūnai pagal surinktą informaciją tikslingai organizavo tris reidus Švenčionių, Molėtų ir Ignalinos rajonuose. Reidai buvo veiksmingi: sulaikyti 5 asmenys, o vienam pažeidėjui teks atlyginti žuvų ištekliams padarytą žalą – 3270 eurų.

 „Pastaruoju metu daugėja pranešimų, be to, apie vykdomą neteisėtą žvejybą daug informacijos susirenka patys Utenos valdybos pareigūnai. Tad stengiamės užtikrinti tinkamą atsaką galimiems pažeidėjams. Džiaugiamės, kad šiuo atveju per dieną suorganizuoti trys reidai buvo rezultatyvūs“, – teigia Utenos valdybos viršininkas Lauris Martišius.

Ignalinos aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai Kretuono ežere (Švenčionių r.)  sulaikė du pažeidėjus, iš medinės valties žvejojusius draudžiamaisiais ne mėgėjų žvejybos įrankiais – dviem statomaisiais tinklais. Asmenims surašyti administracinio nusižengimo protokolai ir paimta medinė valtis su tinklais.

Dūrių ežere (Molėtų r.) Utenos gyvosios gamtos pareigūnai sulaikė asmenį, iš valties žvejojusį statomuoju tinklu. Asmuo neteisėtai sugavo 1 kg ešerių, 1 kg kuojų, vieną lydeką ir 30 karšių. Už tai jam surašytas administracinio nusižengimo protokolas. Paimta valtis, tinklas ir žuvys. Be to, apskaičiuota žala žuvų ištekliams siekia 3270 eurų.

Trečiasis Utenos valdybos pareigūnų ekipažas Ūsių ežere (Ignalinos r.) sulaikė du asmenis, iš valties neteisėtai žvejojusius trimis statomaisiais tinklais.

Pažeidėjai žuvų sugavę nebuvo – aplinkosaugininkai šiuo asmenis sulaikė vos tik jiems pastačius tinklus. Piliečiams surašyti administracinio nusižengimo protokolai, paimta valtis ir trys statomieji tinklai.

Visais trimis atvejais už Mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimus, padarytus naudojant draudžiamus žvejybos įrankius, asmenims gresia  administracinė bauda nuo 120 iki 300 eurų su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu.

2020-11-16

Vykdydami akciją „Lašiša“, Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos ir Šilutės gyvosios gamtos apsaugos inspekcijų pareigūnai per jungtinį prevencinį reidą su policijos pareigūnais pagal turimą informaciją tikrino sodybas ir kitus ūkinius pastatus dėl neteisėtai laikomų draudžiamų ne mėgėjų žvejybos įrankių.

Priekulės apylinkėse trijose sodybose rastas visas arsenalas tinklų (iš viso 16 vienetų) ir didelis kiekis namų gamybos vištienos konservų su etiketėmis.

Aplinkosaugininkai už tinklų laikymą trims asmenims surašė administracinių nusižengimų protokolus, pažeidėjams gresia bauda iki 200 eurų.

Iškviesti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai įpareigojo sunaikinti namų gamybos produkciją, policijos pareigūnai savo ruožtu nubaudė asmenį už komercinės ir ūkinės veiklos pažeidimą.

2020-11-16

Alytaus gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai vykdė reidą Druskininkų ir Lazdijų rajonuose.

Krašto ežere (Druskininkų r.) žvejojantis asmuo turėjo sugavęs mažesnio negu leidžiama dydžio lydeką. Šis asmuo, žvejojantis tame pačiame ežere ir pažeidžiantis Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisykles, pareigūnams įkliuvo antrą kartą per metus. Pažeidėjui gresia bauda nuo 10 iki 60 eurų ir teks atlyginti gamtai padarytą žalą, siekiančią 240 eurų.

Dar du įkliuvę pažeidėjai Metelio ežere (Lazdijų r.) žvejojo draudžiamu ne mėgėjų žvejybos įrankiu – statomuoju tinklu. Asmenims bus surašyti administracinio nusižengimo protokolai už Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių pažeidimus. Jiems gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų su pažeidimo padarymo įrankių – tinklo ir valties konfiskavimu. Šiuo atveju sulaikyti pažeidėjai dar nebuvo spėję gamtai padaryti žalos.



Aplinkos ministerijos informacija