2020-08-22

Aplinkos apsaugos departamento Alytaus gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai Varėnos r. sulaikė asmenį, Gelovinės ežere žvejojantį draudžiamais ne mėgėjų žvejybos įrankiais – trimis statomaisiais tinklais. Pažeidėjui surašytas administracinio nusižengimo protokolas už Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių pažeidimus.

Žvejyba ne mėgėjų žvejybos įrankiais užtraukia atsakomybę nuo 120 iki 300 eurų. Taip pat už tokią veiklą paimami įrankiai ir priemonės.

Pažeidėjas statomaisiais tinklais sugavo 2 šamus, lydeką ir lyną, todėl privalės atlyginti gamtai padarytą žalą – beveik 800 eurų.

2020-08-26

Panevėžio gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos  pareigūnai per reidą Pasvalio rajone prie Mūšos upės pastebėjo pilietį, kuris upės link ėjo apsivilkęs nardymo kostiumą ir nešinas povandeninės žūklės šautuvu.

Būdami pasaloje pareigūnai palaukė, kol baigęs žvejybą pilietis grįš prie savo automobilio, ir jį sulaikė. Paaiškėjo, kad šis Pasvalio rajono gyventojas pareigūnams puikiai pažįstamas – jau yra baustas už analogišką pažeidimą. Tąkart jis su kitu asmeniu Sartų ežere Rokiškio rajone taip pat žvejojo povandeninės žūklės šautuvais ir sugavo 3 lydekas. Už tai abu pažeidėjai neteko visos brangios žvejybos bei nardymo įrangos ir turėjo atlyginti 435 eurų gamtai padarytą žalą.

Per šią žvejybą pilietis žuvų nušovė, bet ir vėl neteks nardymo bei žvejybos įrangos. Be to, už pakartotinį pažeidimą, padarytą 1 metų laikotarpiu, jam gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų.

2020-09-10

Aplinkos apsaugos departamento Alytaus gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai kartu su Kauno muitinės Kriminalinės tarnybos Kauno skyriaus pareigūnais sodyboje Lazdijų rajone aptiko 20 draudžiamų ne mėgėjų žvejybos įrankių – statomųjų tinklų. Bendras tinklų ilgis – apie 2 km. Tinklai buvo  paimti.

Sodyboje gyvenantis asmuo pareigūnams gerai žinomas ir ne kartą baustas už šiurkščius mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimus.

Sodybos kieme taip pat užfiksuota galimai neteisėtai ardomų transporto priemonių veikla: buvo pilna išardytų automobilių detalių, prilaistyta tepalų. Dėl šių aplinkybių vykdomas tolimesnis tyrimas.

2020-09-20

Kauno GGAI pareigūnai pagal gautą informaciją Kaišiadorių raj. sulaikė pažeidėją Kauno mariose. Asmuo pagautas traukiantis draudžiamą nemėgėjų žvejybos įrankį – statomąjį tinklą, kuriame buvo įsipainioję 14 karšių, 1 karpis ir 3,8 kg karosų ir raudžių.  Paimta neteisėtai sugauta žuvis, valtis su varikliu ir statomasis tinklas. Padaryta žala žuvų ištekliams siekia 1557 eurus.

2020-09-22

Mažeikių rajone du asmenys žvejojo draudžiamu metu ir draudžiamoje vietoje – žuvų praplaukimo takuose (specialiuose įrenginiuose žuvims migruoti per užtvanką) ir arčiau kaip 100 m žemiau tvenkinių vandens nuleistuvų (užtvankų).

Pagal administracinių bylų nusižengimo protokolą kiekvienam pažeidėjui skirta 60 eurų bauda ir konfiskuota plūdinė meškerė su rite. Pagauti žuvų pažeidėjai nespėjo.

2020-09-22

Kauno gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai sulaikė asmenį, Jurbarko rajone, Nemuno upėje sugavusį lašišą.

Iš asmens paimtas žūklės įrankis, britbačiai ir žuvis. Pažeidėjui gresia bauda nuo 250 iki 550 eurų. Taip pat teks atlyginti gamtai padarytą žalą 970 eurų.

2020-09-24

Mažeikių aplinkosaugininkai patikrino aštuonis žvejus ir išaiškino vieną šiurkštų mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių pažeidimą.

Asmuo žvejojo vienu spiningu Mažeikių r. esančiame vandens nuleistuve, kuriame šiuo metu žvejoti draudžiama naudojant nelegalius įrankius ar masalus. Pažeidėjui skirta 60 eurų bauda ir konfiskuotas spiningas su rite.

2020-09-28

Mažeikių aplinkosaugininkai vykdė reidą Akmenės rajone Ventos upėje. Patikrinus du žvejus, išaiškintas vienas šiurkštus mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių pažeidimas. Kadangi žvejojama buvo pačiame vandens nuleistuve, asmeniui surašytas administracinių nusižengimo protokolas, skirta 60 eurų bauda ir konfiskuota meškerė su rite. Žuvų pilietis nebuvo pagavęs.

2020-10-06

Aplinkos apsaugos departamento Panevėžio gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai gavo informacijos apie Biržuose gyvenantį asmenį, neteisėtai žvejojantį statomaisiais tinklais. Su rajono policijos pareigūnais šio asmens garaže buvo rastas 21 statomasis tinklas (iš viso 800 m). Kai kurie tinklai dar buvo šlapi, kiti paruošti neteisėtai žūklei.

Pilietis pareigūnams seniai žinomas – jau daugybę metų piktybiškai užsiima neteisėta žvejyba, nemoka paskirtų baudų ir neatlygina gamtai padarytos žalos. Visos bylos perduotos antstolių kontorai, tik asmuo turto savo vardu neturi.

Panevėžio gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai prašo iš šio piliečio nepirkti subrakonieriautų žuvų, nes taip prisidedama prie gyvūnijos išteklių naikinimo.

Pažymėtina, kad Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklės numato draudimą prekiauti mėgėjų žvejybos būdu sužvejotomis žuvimis ir iš jų pagamintais produktais.

Aplinkos ministerijos informacija