2020-05-27

Aplinkos apsaugos departamento Utenos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai gavo informacijos apie galimai neteisėtą žvejybą statomaisiais tinklais Ignalinos r., Dysnų ežere ir surengė pasalą.  

Apie 4 val. ryto Dysnų ežere medinėje valtyje buvo pastebėti du asmenys, traukiantys iš ežero pastatytus tinklus. Aplinkosaugininkų netikėtai užkluptiems pažeidėjams buvo surašyti administracinio nusižengimo protokolai už nelegaliai naudojamus žvejybos įrankius ir gresia baudos nuo 120 iki 300 eurų. Taip pat konfiskuota medinė valtis  ir dešimt statomųjų tinklų, kurių bendras ilgis siekia apie 900 metrų.

Nusižengusiems asmenims už sugautus 3,9 kg plakių, 3 kg kuojų ir 2,5 kg ešerių, 3 starkius, 1 karšį  teks atlyginti gamtai padarytą žalą – 580 eurų.

Penktadienį, gegužės 21-ąją, Alytaus gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai reido metu šalia Petraitiškių esančiame miškelyje, Prienų r., sulaikė pažeidėją, kuris medžiojo kilpomis, skirtomis medžiojamiesiems gyvūnams gaudyti.  Brakonierius buvo pastatęs dvi kilpas, bet žvėrių sugauti nesuspėjo. Pažeidėjui surašytas administracinio nusižengimo protokolas ir konfiskuoti nusižengimo padarymo įrankiai – kilpos. Medžioklė draudžiamais įrankiais užtraukia baudą nuo 600 iki 1700 eurų.

Gegužės 23–24 d. Kauno GGAI pareigūnai, gavę pranešimą apie galimą nelegalią žvejybą ne mėgėjų žūklės įrankiais, vykdė reidą Jurbarko mieste. Reido metu įtariamam asmeniui sutikus buvo patikrinti jo sklype esantys ūkiniai pastatai. Aplinkosaugos pareigūnai rado 11 neteisėtai laikomų tinklų (2 vnt. plukdomųjų ir 9 vnt. statomųjų tinklų), kurių ilgis – daugiau nei 1 km. Pažeidėjui buvo surašytas administracinio nusižengimo protokolas, paimti ne mėgėjų žvejybos įrankiai ir gresia bauda nuo 60 iki 200 eurų.

2020-05-30

Vykdydami reidą prieš gamtą niokojančius keturračių vairuotojus, Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai Klaipėdos r. sulaikė ir brakonieriaujantį Bulgarijos pilietį.

Draudžiamu žvejybos įrankiu – užmetamu-traukiamu tinklu – žvejojantį pažeidėją pastebėjo reide dalyvaujantis policijos pareigūnas.

Pažeidėjui paskirta administracinė nuobauda ir konfiskuotas draudžiamas žvejybos įrankis. Žala gamtai nebuvo padaryta, nes asmuo žuvų pagauti nespėjo.

To paties reido metu nustatyti ir 2 mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių pažeidimai –asmenys žvejojo neturėdami mėgėjų žvejybos leidimo, suteikiančio teisę žvejoti nuomojamuose vandens telkiniuose.

Primename, kad tuo metu, kai brakonieriai buvo sulaikyti, vyko bendras Aplinkos apsaugos departamento pareigūnų, Valstybinių miškų urėdijos miškininkų, Policijos departamento ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos darbuotojų reidas. Reidas buvo suorganizuotas siekiant nubausti keturračių ir krosinių motociklų vairuotojus, niokojančius valstybinius ir privačius miškus.

2020-06-01

Pirmadienį, gegužės 25 d., Alytaus aplinkosaugos pareigūnai Lazdijų r., Teizų ežere, sulaikė du asmenis, vykdančius neteisėtą žvejybą draudžiamais ne mėgėjų žvejybos įrankiais  –  dviem statomaisiais tinklais. Pažeidėjai žuvų sugauti nespėjo ir žalos gamtai nepadarė, bet už žvejybą draudžiamais įrankiais jiems teks sumokėti nuo 120 iki 300 eurų baudą  ir atsisveikinti su tinklais.

Gegužės 26-ąją per reidą Dusios ežere, Lazdijų r., Alytaus aplinkosaugos pareigūnai šiek tiek po vidurnakčio sulaikė du pažeidėjus, žuvis šaudančius povandeninės žūklės šautuvais. Dusios ežere povandeninė žvejyba draudžiama, todėl pažeidėjams surašyti administracinio nusižengimo protokolai (numatyta atsakomybė – nuo 120 iki 300 eurų) ir konfiskuoti naudoti šautuvai.

Keliomis dienomis anksčiau Šiaulių aplinkosaugos pareigūnai gavo informacijos dėl Kuršėnuose, Ventos upėje, statomų tinklų. Nuvykus į pranešime nurodytą vietą rasti trys Ventos upės senvagėje pastatyti tinklai, o aplinkosaugininkai nusprendė pažeidėjų palaukti pasaloje.

Netrukus pasirodę du asmenys ištraukė tinklus, susidėjo žuvis į maišus ir ruošėsi pasišalinti, tačiau buvo sulaikyti. Draudžiamu būdu jie pagavo 29 karšius. Įvykio vietoje iš pažeidėjų konfiskuoti trys tinklai, paimti 29 karšiai ir viena meškerė, nes vienas asmuo neturėjo mėgėjų žvejybos leidimo. Brakonieriams surašyti administracinio nusižengimo protokolai ir teks atlyginti žuvų ištekliams padarytą žalą  – 1740 eurų.

2020-06-02

Paskutinį gegužės penktadienį pilietiški žvejai informavo, kad Pakruojo r.  Laičių II tvenkinyje pastatyti tinklai. Informacijos tikrinti išvyko Pakruojo ir Šiaulių aplinkos apsaugos inspekcijų būdraujantys pareigūnai.

Pareigūnai visą naktį praleido pasaloje stebėdami pažeidėją, kuris, pastatęs tinklus, ramiai sau miegojo ir laukė ryto. Ryte pilietis buvo sulaikytas tikrinant tinklą. Be draudžiamo tinklinio įrankio, žvejybai jis naudojo dešimt skritulių ir tris meškeres.

Neteisėtos ir nesėkmingos žvejybos metu sugavo vieną lydeką, tris lynus ir raudžių, kuojų bei karosų, kurių bendras svoris 6,6 kg. Žala žuvų ištekliams siekia 384,4 Eur, kurią pažeidėjui pasiūlyta atlyginti gera valia. Kartu iš pažeidėjo paimti visi žvejybos įrankiai, guminė valtis, o gyvybingos žuvys paleistos atgal į tvenkinį.

2020-06-09

Aplinkos apsaugos departamento Kauno gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai gavo pranešimą apie Jurbarko rajone esančiame Girdžių tvenkinyje pastatytus tinklus. Pareigūnai nedelsdami nuvažiavo prie tvenkinio ir surengė pasalą.

Naktinė pasala truko 6 valandas, kol pažeidėjai atvyko išsitraukti tinklų. Aplinkosaugininkai sulaikė du asmenis, jau ne kartą baustus už žvejybą ne mėgėjų žvejybos įrankiais.

Šį kartą jurbarkiečiai buvo pastatę 4 tinklus, kurių bendras ilgis siekia 400 metrų. Ne mėgėjų žvejybos įrankiais brakonieriai sugavo 26 lynus, 25 karšius, 1 sterką ir 11 kg karosų. Žala, padaryta žuvų ištekliams, yra 3304 Eur.  

Asmenims ne tik teks sumokėti baudą (120–300 Eur) ir atlyginti gamtai padarytą žalą – kartu iš jų paimta guminė valtis, tinklai ir neteisėtai sugautos žuvys.

Aplinkos ministerijos informacija