2019-05-21

Sekmadienį per Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos (AAD) pareigūnų Kauno mariose vykdytą reidą sulaikyti du asmenys žvejoję ne megėjų žvejybos įrankiais – statomais tinklais.

Sulaikytiems asmenims surašyti administracinio nusižengimo protokolai. Už padarytus pažeidimus asmenims gresia baudos nuo 120 iki 300 eurų kartu su pažeidimo įrankių (valties ir tinklų) konfiskavimu.

Aplinkos apsaugos pareigūnai asmenis Kauno mariose ties Sekionių kaimu pastebėjo po to, kai šie išplaukę medine valtimi pradėjo statyti vandenyje statomus tinklus. Nieko nelaukdami pareigūnai sulaikė pažeidėjus ir sustabdė jų draudžiamą veiklą, jiems dar nespėjus padaryti žalos žuvų ištekliams.

Sulaikymo metu taip pat paaiškėjo, kad vienas iš asmenų Kauno valdybos pareigūnams yra žinomas, nes prieš dvejus metus buvo sulaikytas Jonavos rajone, kai neteisėtai sumedžiojo 3 stirninus.

2019-05-23

Ankstų trečiadienio rytą Mažeikių rajone, Plinkšių ežere sulaikyti du asmenys, žvejoję ne mėgėjų žvejybos įrankiais – statomais tinklais – ir šiuo nelegaliu būdu sugavę 11 karosų, 3 ešerius ir 15 plakių.

Už padarytą pažeidimą asmenims surašyti administracinio nusižengimo protokolai, jiems gresia baudos nuo 120 iki 300 eurų kartu su pažeidimo padarymo įrankių – 5 statomųjų tinklų ir medinės valties – konfiskavimu. Taip pat asmenims teks atlyginti ir žuvų ištekliams padarytą žalą, kuri siekia 140 eurų.

Pažeidėjai sulaikyti per specialiai aplinkosaugininkų surengtą pasalą, kurią nuspręsta surengti po to, kai maždaug vidurnaktį Aplinkos apsaugos departamentas prie Aplinkos ministerijos (AAD) gavo kito žvejo pranešimą apie pastebėtus du asmenis, kurie minėtame ežere vėlyvą vakarą pastatė statomuosius tinklus.

Taip pat du statomais tinklais žvejoję asmenys trečiadienio rytą sulaikyti ir Kauno rajone, Kauno mariose ties Piliuona. Apžiūrėjus šiems asmenims priklausančius ūkinius pastatus rasti dar 3 statomi tinklai, todėl jiems gresia ne tik minėtos baudos už neteisėtą žvejybą, bet ir baudos – nuo 60 iki 200 eurų kartu su pažeidimo įrankių konfiskavimu – už ne mėgėjų žvejybos įrankių laikymą. Žuvų asmenys sulaikymo metu sugavę nebuvo, todėl žalos žuvų ištekliams atlyginti jiems neteks.

Be to, tą patį trečiadienio rytą kitas pareigūnų ekipažas Nemuno upėje ties Vilkija sulaikė Šakių rajono gyventoją, kuris statomu tinklu nusprendė žvejoti Nemuno upėje. Šiam asmeniui taip pat gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų ir pažeidimo padarymo įrankių konfiskavimas bei 600 eurų žalos žuvų ištekliams atlyginimas už neleistinu būdu sugautus 7 karšius, 2 šapalus ir lyną.

Dar viena AAD pareigūnų pasala surengta antradienio pavakarę, kai buvo reaguojama į kitą pranešimą dėl Juodikio ežere, Trakų rajone esančių tinklų. Minėtame ežere taip pat sulaikyti du pažeidėjai, žvejoję 5 statomais tinklais, kuriuose buvo įsipainiojęs lynas.

Šiems asmenims taip pat gresia jau minėtos baudos ir pažeidimo padarymo įrankių – statomų tinklų ir metalinės valties – konfiskavimas bei kiek mažesnės (60 eurų) žalos žuvų ištekliams atlyginimas.

Be to, antradienio naktį Švenčionių rajone aplinkos apsaugos inspektoriai, padedami policijos pareigūnų, sulaikė dar du asmenis, kurie automobilyje neteisėtai gabeno statomus tinklus. Sulaikius asmenis nustatyta, kad iš viso automobilyje buvo gabenama 16 tinklų.

Už neteisėtą ne mėgėjų žvejybos įrankių laikymą ir gabenimą transporto priemonės vairuotojui gresia bauda nuo 60 iki 200 eurų kartu su pažeidimo įrankių konfiskavimu.

Skaičiuojama, kad bendras per šias dvi dienas konfiskuotų tinklų ilgis siekia maždaug 3 kilometrus, o bendra žuvų ištekliams padarytos žalos suma – 800 eurų.

2019-06-05

Vakare apie 23 val. Panevėžio valdybos Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos būdraujantis pareigūnas sulaukė skambučio iš bendrojo pagalbos centro dėl pastatytų statomų tinklų Mūšos upėje netoli Puškonių kaimo, Pasvalio r. Skambinę piliečiai nenurodė tikslios tinklų pastatymo vietos, todėl turėdami jau iš anksčiau gautos informacijos apie asmenis, šiame kaime užsiimančius neteisėta žvejyba, Gyvosios gamtos inspekcijos pareigūnai ryte apsilankė pas vieną įtariamą pilietį kieme. Nuojauta pasitvirtino ir ant priekabos buvo surastas bedžiūstantis statomas tinklas. Atsiradus kiemo savininkui ir patikrinus kieme stovintį lengvąjį automobilį, jame dar buvo rastas minėto piliečio sūnui priklausantis draudžiamas mėgėjų žvejybos įrankis. Pilietis ne iš karto prisipažino statęs statomą tinklą ir tik priremtas neginčijamų įrodymų prisipažino statęs tinklą, bet kito bendrininko neišdavė. Piliečio sūnui taip pat teks atsakyti už automobilyje saugomą draudžiamą įrankį. Piliečiui už žvejybą draudžiamais žvejybos įrankiais bei būdais Administracinių nusižengimų kodeksas numato atsakomybę nuo 120 iki 300 Eur, o už laikymą ne mėgėjų žvejybos įrankius užtraukia baudą nuo 60 iki 200 Eurų.

2019-06-12

Ankstų sekmadienio rytą Trakų rajone sulaikytas Bagdoniškių HE užtvankoje ne mėgėjų žvejybos įrankiais – statomais tinklais –  žvejojęs ir šiuo nelegaliu būdu 16 lynų, 6 karšius ir 2 karosus sugavęs asmuo.

Už padarytą pažeidimą asmeniui surašyti administracinio nusižengimo protokolai, jam gresia baudos nuo 120 iki 300 eurų kartu su pažeidimo padarymo įrankių – 4 statomųjų tinklų ir pripučiamos valties – konfiskavimu. Taip pat asmeniui teks atlyginti 1329 eurų žalą žuvų ištekliams.

Pažeidėjas sulaikytas po to, kai šeštadienio vakarą apie 19 val. būdraujantys aplinkos apsaugos pareigūnai sulaukė skambučio iš Bendrojo pagalbos centro dėl Bagdoniškių HE užtvankoje pastatytų statomųjų tinklų. Pranešėjai pasakojo supratę, kad jų sutiktas asmuo ketina naktį gaudyti žuvis statomaisiais tinklais.

Pažeidėjui sulaikyti apie 4 val. ryto buvo surengta speciali pasala, kurioje dalyvavo ir neetatinis aplinkos apsaugos inspektorius. Apie 6 val. ryto buvo pastebėtas kranto link pripučiama valtimi besiiriantis vyrą, kuris sulaikytas ant kranto, kraunantis sugautas žuvis ir tinklus iš valties.

2019-06-13

Vėlyvą antradienio vakarą Trakų rajone Kulpio ežere buvo sulaikytas vyras, žvejojęs ne mėgėjų žvejybos įrankiu – statomuoju tinklu ir šiuo nelegaliu būdu sugavęs 12 lynų ir 1 lydeką.

Už padarytą pažeidimą asmeniui surašytas administracinio nusižengimo protokolas, jam gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų kartu su pažeidimo padarymo įrankių – statomojo tinklo ir guminės irklinės –valties konfiskavimu. Taip pat piliečiui teks atlyginti ir žuvų ištekliams padarytą žalą, kuri siekia 865 eurus.

Pažeidėjas buvo sulaikytas po to, kai apie galimą pažeidimą buvo informuotas Aplinkos apsaugos departamento rpei Aplinkos ministerijos (AAD) Pranešimų priėmimo skyrius. Atsižvelgdami į gautą informaciją, AAD Vilniaus valdybos pareigūnai nusprendė surengti pasalą, kurios metu vyras ir įkliuvo.

2019-06-14

Trečiadienį Kelmės rajone sulaikytas pažeidėjas, Glūdo ežere žvejojęs ne mėgėjų žvejybos įrankiais – 2 statomaisiais tinklais, kurių bendras ilgis siekia apie 60 metrų.

Asmuo sulaikytas per gyvosios gamtos apsaugos kontrolės reidą Kelmės rajono savivaldybės teritorijoje, patikrinus gautą informacija dėl, kaip įtariama, neteisėtos žvejybos Glūdo ežere.

Iš pradžių į vietą atvykę aplinkos apsaugos pareigūnai pastebėjo pilietį, vaikščiojantį ežero pakrante ir įtartinai stebintį aplinką. Todėl buvo nuspręsta palaukti ir pažiūrėti, ar asmuo imsis veiksmų. Po pusvalandžio įtariamasis įbrido į vandenį, o praėjus maždaug 20 minučių išlipo atgal į krantą, rankose nešdamas baltos spalvos maišą, kuriame, kaip paaiškėjo, buvo sudėti statomieji žvejybiniai tinklai. Pažeidėjui išlipus į krantą, jis buvo sulaikytas Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos (AAD) Šiaulių valdybos pareigūnų.

Asmuo prisipažino, kad tinklus vandenyje buvo pastatęs antradienį vakare. Kadangi asmuo sulaikymo metu žuvų sugavęs nebuvo, žala žuvų ištekliams skaičiuojama nebus. Tačiau asmeniui gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų kartu su pažeidimo įrankių konfiskavimu.

Aplinkos ministerijos informacija