2018-04-12, Totorviečių, Plieniškių, Baltkojų, Bridupio, Voverių, Ritinių tvenkiniai (Šakių raj.)

Šakių Medžiotojų ir žvejų draugija vykdė įžuvinimą nuomojamuose vandens telkiniuose. Vykdant nuomojamų vandens telkinių mėgėjiškai žūklei įžuvinimo planą į rajono Sintautų tvenkinį buvo išleista apie 1311 vnt., Totorviečių tvenkinį 1650 vnt., Plieniškių tvenkinį -123 vnt., Baltkojų tvenkinį- 162 vnt., Bridupio tvenkinį – 96 vnt. šiųmečių/metinukų karosų. Voverių tvenkinį - 478 vnt. dvivasarių/dvimečių amūrų, Ritinių tvenkinį - 86 vnt. dvivasarių/dvimečių amūrų ir 172 vnt. dvivasarių/dvimečių karpių.

Šakių MŽD į nuomojamus vandens telkinius išleido virš 360 kg.  žuvies jauniklių,  jų įsigijimui skirta daugiau kaip 2500 eurų.

Žuvys skirtos tvenkinių ir ežerų įžuvinimui buvo įsigytos iš UAB „Bartžuvė“ (Elektrėnų savivaldybėje). Įžuvinimą vykdė medžiotojų ir žvejų draugijos atstovai, jų atliekamą darbą stebėjo žvejai, vietos gyventojai ir aplinkos apsaugos specialistai.

Žvejai mėgėjai, prie vandens telkinių gyvenantys žmonės ir visi norintieji kviečiami dalyvauti žuvų įveisimuose ir taip prisidėti prie žuvų įveisimo kontrolės. Informacija apie numatomus žuvų įveisimus skelbiama Aplinkos ministerijos regiono aplinkos apsaugos departamento interneto svetainėje.

2018-04-16 Gudelių ežeras (Šiaulių raj.)

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Šiaulių agentūros inspektoriai dalyvavo įžuvinant Gudelių ežerą. Netoli Šiaulių nusidriekęs vandens telkinys praturtintas vaivorykštiniais upėtakiais.

Vykdant žuvų išteklių naudojimo, atkūrimo ir apsaugos priemonių planus, žvejų klubas „Penki žvejai“ organizavo nuomojamo Gudelių ežero įžuvinimą. Dalyvaujant aplinkosaugininkams, į vandens telkinį paleista 1500 vienetų paaugintų vaivorykštinių upėtakių.

Šalia Kairių nusidriekęs ežeras yra mėgstamas ne tik Šiaulių rajono bet ir miesto gyventojų, tad šiomis vertingomis žuvimis praturtinamas jau ne pirmą kartą. Vaivorykštinis upėtakis labai judri ir graži žuvis. Jos visas jos kūnas tvieskia smulkiais auksinio arba sidabrinio atspalvio žvynais ir nusėtas juodai rudomis dėmelėmis. Smulkūs upėtakiai minta vabzdžių lervomis, ap­siuvomis, vienadienėmis peteliškėmis, mažais mo­liuskais, įkritusiais į vandenį vabzdžiais, kirmėlėmis, kitų žuvų ikrais, o kartais -net ir savo. Užaugę darosi plėšrūs.

2018-04-17, Pūšinio plynios ir Miknaičių ežerai (Šakių raj.)

Šakių rajono savivaldybėje atlikti „Pušinio plynios“ ežero ir „Miknaičių“ tvenkinio įžuvinimai. Vandens telkiniai įžuvinti lydekomis ir paprastaisiais karosais. Įžuvinimus vykdė žvejybos plotų nuomotojai.

Abiejuose vandens telkiniuose jau įveista 2018 metams numatytų žuvų išteklių naudojimo, atkūrimo ir apsaugos priemonių plane kiekiai. Įveisimui žuvis žvejybos plotų nuomotojai įsigijo iš  specializuotų žuvininkystės ūkių, už lėšas, gautas platinant leidimus mėgėjiškai žūklei.

2018-04-18 Leošinos tvenkinys (Kelmės raj.)

Kelmės rajone dalyvaujant Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento (ŠRAAD) pareigūnams įžuvintas Leošinos tvenkinys. Nuomininkas į tvenkinį paleido lydekaites ir karosus.

ŠRAAD Kelmės rajono agentūros pareigūnai šią savaitę dalyvavo įžuvinant Leošinos tvenkinį. Tvenkinio nuomininkas Alfonsas Novikas, vykdydamas žuvų išteklių naudojimo, atkūrimo ir apsaugos priemonių planą, į Leošinos tvenkinį paleido 28 paaugintas lydekaites ir 80 vienetų karosų.

2018-04-19 Pakapės tvenkinys (Šiaulių raj.)

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnai dalyvavo įžuvinant Šiaulių rajono, Pakapės tvenkinį. Tvenkinio nuomotojas, Pakapės medžiotojų būrelis, vandens telkinį praturtino lydekomis, lynais ir karpiais. Viso paleista 500 žuvų.

Šią savaitę Šiaulių rajone, dalyvaujant Šiaulių agentūros specialistams įžuvintas Pakapės tvenkinys. Tvenkinio nuomininkas Pakapės  medžiotojų būrelis, vykdydamas žuvų išteklių naudojimo, atkūrimo ir apsaugos priemonių planą, į Pakapės tvenkinį paleido lydekaites, karpius, lynus. Paleista 200 metinių lydekaičių, 100 dvimečių karpių, ir 200 lynų. Iš jų 150 dvimečių ir 50 vnt. įvairiamžių.

2018-04-23 Apušio, Giliaus, Gludo, Karklėnų ežerus, bei Naudvario, Užvenčio, Pašiaušės II, Pagryžuvio, Aunuvėnų ir Šaukėnų tvenkiniai (Kelmės raj.)

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento, Kelmės rajono agentūros pareigūnai dalyvavo įžuvinant Kelmės rajono vandens telkinius. Žuvimis praturtinta 10 vandens telkinių. Išviso paleista beveik 12 tūkstančių karosų.

Kelmės medžiotojų ir žvejų draugija, tęsdami pavasarinius vandens tvenkinių įžuvinimus, pagal žuvų išteklių naudojimo, atkūrimo ir apsaugos priemonių planą į nuomojamus vandens telkinius paleido 11766 karosų. Žuvys buvo paleistos į Apušio, Giliaus, Gludo, Karklėnų ežerus, bei Naudvario, Užvenčio, Pašiaušės II, Pagryžuvio, Aunuvėnų ir Šaukėnų tvenkinius. Daugiausiai karosų paleista į Aunuvėnų tvenkinį – 1885. Gludo ežere -1610, Pašiaušės II tvenkinyje – 1590, Naudvario tvenkinyje- 1350.

Karosai itin paplitę Lietuvos gėlo vandens telkiniuose. Jie pakantūs deguonies trūkumui ir puikiai išgyveną užšąlančiuose vandens telkiniuose. Vienos žvejybos metu galima sugauti iki 5 kilogramų šių žuvų. Tiesa, geromis sąlygomis, karosai gali užaugti iki 40 cm ilgio ir iki 3,5 kg svorio.

Karosais Kelmės rajono vandens telkiniai buvo praturtinti ir praėjusių metų rudenį. Tuomet Kelmės medžiotojų ir žvejų draugija paleido beveik 13 tūkstančių karosų. Buvo įžuvinti Apušio,  Bridvaišio, Giliaus, Gauštvinio, Vainagių, Tyklio, Labūnavos, Gludo, Miškinio, Karklėnų, Žiaunės ežerai, bei Pagryžuvio, Šepečio, Butkiškės, Žalpių, Užvenčio tvenkiniai.

2018-04-24 Noručių tvenkinys (Radviliškio raj.)

Prasidėjo lydekų žvejojimo sezonas, tad šiomis plėšrūnėmis papildytas dar vienas vandens telkinys. Radviliškio rajone lydekomis įžuvintas Noručių tvenkinys. Į jį paleistos gerokai paaugintos lydekaitės.

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnai dalyvavo įžuvinant Noručių tvenkinį Radviliškio rajone. Pagal žuvų išteklių naudojimo, atkūrimo ir apsaugos priemonių planą nuomotojas į tvenkinį paleido 20 paaugintu dvivasarių lydekų.

2018-04-25, Pajiešmenių tvenkinys (Pasvalio raj.)

Tvenkinių ir ežerų įveisimas žuvimis dažniausiai atliekamas kovo pabaigoje ir balandžio mėnesiais. Pavasarinį įžuvinimą vykdė ir Pasvalio rajono Pajiešmenių kaimo bendruomenė – į kaime esantį Pajiešmenių tvenkinį šiemet  paleista 250 vnt. šiųmečių lydekaičių. Įžuvinime dalyvavo Pajiešmenių bendruomenės atstovai bei Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Pasvalio rajono agentūros pareigūnai.

2018-04-26 Šventosios upė (Jonavos raj.)

Vykdant Žuvų ir vėžių įveisimo į valstybinius vandens telkinius 2018 metų planą į Šventosios upę Jonavos rajone 2018 m. balandžio 24 d. buvo paleista 200 vienetų aštriašnipių eršketų metinukų, kurie išauginti Žuvininkystės tarnybos, prie LR žemės ūkio ministerijos Simno, Laukystos ir Rusnės žuvivaisos biure.

Karališkomis žuvimis vadinami eršketai iki XIX a. pabaigos buvo gana dažnai aptinkami Nemuno, Neries, Merkio, Šventosios upėse ir  Baltijos jūroje. Didėjantis užterštumas, užtvankų statyba ir melioravimas nuskurdino nerštui tinkamas buveines. Negana to, drastiška šių žuvų žvejyba XX a. viduryje nulėmė jų išnykimą Lietuvoje ir beveik visoje Europoje.

2018-05-03 Gudelių ežeras, Dargaičių tvenkinys, (Šiaulių raj.)

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Šiaulių agentūros inspektoriai dalyvavo įžuvinant Gudelių ežerą ir Dargaičių tvenkinį. Į vandens telkinius paleista 20 tūkstančių lydekaičių ir 1200 dvimečių karpių.

Netoli Šiaulių nusidriekęs Gudelių ežeras, žuvimi šiemet praturtinamas jau antrą kartą. Vykdant žuvų išteklių naudojimo, atkūrimo ir apsaugos priemonių planus, žvejų klubas „Penki žvejai“ nuomojamą Gudelių ežerą, parėjusį mėnesį paturtino vaivorykštiniais upėtakiais. Buvo paleista 1500 šių žuvų. Vakar, dalyvaujant aplinkosaugininkams šis ežeras praturtintas lydekaitėmis ir karpiais. Į nuomojamą vandens telkinį paleista 20 tūkstančių šiųmečių lydekaičių. Žinoma dalis jų galį neišgyventi ir tapti net savo pačių gentainių aukomis, tačiau likusi dalis paaugs ir tikrai nudžiugins ne vieną žveją.

Kita, nemažiau žvejų mėgstama žuvis, tai – karpis. Į Gudelių ežerą šiemet  paleista 500 paaugintų dvivasarių karpių. Karpis - populiari ir žvejų, matyt dėl savo dydžio  mėgstama žuvis. Lietuvos vandens telkiniuose jie užauga daugiau nei iki metro ilgio.  Didžiausio mūsų šalyje, pernai sugautas karpis svėrė daugiau kaip 26 kilogramus. Pasaulio rekordas – daugiau kaip 47 kilogramus svėręs karpis..

Šiomis puikiomis žuvimis praturtintas ir dar vienas netoli Šiaulių esantis vandens telkinys, tai Dargaičių tvenkinys. Jo nuomininkas žvejų klubas „Gružlys“, vykdydamas žuvų išteklių naudojimo, atkūrimo ir apsaugos priemonių planą, į tvenkinį paleido 700 dvimečių karpių.

2018-05-04 Žaslių ežeras ir Neries upė (Kaišiadorių raj.)

Vykdydami  Žuvų ir vėžių įveisimo į valstybinius vandens telkinius, 2018 metų planą, Žuvininkystės tarnybos prie Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos Simno, Laukystos ir Rusnės biuro specialistai  2018 m. gegužės 3 d. kartu su  Kaišiadorių rajono agentūros specialistais įžuvino Žaslių ežerą ir Neries upę paaugintais Laukystoje unguriais atvežtais iš Anglijos. Į Žaslių ežerą buvo paleista 10 000 vnt., o į Neries upę ties Padalių (Čiobiškio) keltu – 80 000 vnt. europinių ungurių .

2018-05-07 Žvelgaičių ežeras, Drąsutaičių tvenkinys, Beržėnų, Jauneikių, Joniškio II, Smalių, Kemsių tvenkiniai (Joniškio raj.)

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Joniškio rajono agentūros specialistai dalyvavo įžuvinant Joniškio rajono vandens telkinius. Lydekomis praturtinti 7 tvenkiniai ir vienas ežeras. Išviso paleisti beveik 42 tūkstančiai paaugintų lydekaičių lervų.

Tęsiami pavasariniai įžuvinimai ir šį kartą plėšriomis žuvimis praturtinti Joniškio rajono vandens telkiniai. Vykdydami žuvų išteklių naudojimo, atkūrimo ir apsaugos priemonių planą Joniškio rajono medžiotojų ir žvejų draugija, dalyvaujant aplinkosaugininkams, savo nuomojamus vandens telkinius praturtino lydekaičių lervomis. Įžuvinant vandens telkinius, siekiama atkurti žuvų balansą, praturtinti vandens telkinius vertingesne žuvimi, kurią būtu smagu gaudyti žvejams.

Lydekos ne tik smagus žvejo laimikis bet ir vandens telkinius valo nuo pertekliaus smulkių žuvų. Lydekos beveik visuomet alkanos. Didžiąją jų maisto raciono dalį sudaro karšiai, kuojos, raudės. Neatsisako varlių, smulkių vandens žinduolių. Metro ilgio, 10 ir daugiau kilogramų sveriančios lydekos nėra retenybė, tačiau dažniausiai sugaunamos iki 2,5 kilogramo svorio ir iki 60 centimetrų ilgio lydekos.

Joniškio rajono medžiotojų ir žvejų draugija į nuomojamus vandens telkinius paleido beveik 38 tūkstančius paaugintų lydekų lervų. Daugiausiai lydekomis praturtintas Žvelgaičių ežeras ir Drąsutaičių tvenkinys. Čia jų paleista, atitinkamai 8000 ir 8100. Lydekomis papildyti ir kiti Joniškio rajono medžiotojų ir žvejų draugijos išsinuomoti vandens telkiniai: Beržėnų tvenkinyje paleista 4200, Jauneikių – 5910 , Joniškio II – 1860, Smalių – 6630 ir Kemsių – 3150.

Lydekaičių lervomis papildytas ir Normantėlių tvenkinys. Jo nuomininkas UAB „Joniškio hidrostatyba“ taip pat Vykdydamas žuvų išteklių naudojimo, atkūrimo ir apsaugos priemonių planą į šį tvenkinį paleido 4000 lydekaičių. Žinoma iš tokio didelio skaičiaus plėšrūnių išgyvens tikrai ne visos, tačiau dalis jų tikrai užaugs ir taps žvejų siekiu.  

2018-05-09, Kražantės upė (Kelmės raj.)

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Kelmės rajono agentūros specialistai dalyvavo įžuvinant Kražantės upę. Buvo paleisti 3000 paaugintų šlakių jauniklių.

Vykdydami valstybinių vandens telkinių žuvų išteklių naudojimo, atkūrimo ir apsaugos priemonių planą, dalyvaujant aplinkosaugininkams, Žuvininkystės tarnybos prie Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos Simno, Laukystos ir Rusnės žuvivaisos biuro specialistai į Kelmės rajoną atvežė 3000 paaugintų šlakių jauniklių. Visi jie paleisti į Kražantės upę. Šiame Dubysos upės intake lašišinių žuvų pastebima kasmet vis daugiau. Tikimasi, kad ir šie paleisti jaunikliai papildys šių karališkų žuvų populiaciją.

2018-05-14, Jūžintų, Armonių, Kryžinio, Kuojinio, Duobežerio, Paežerio, Keležerio, Rokiškėlių Gipinio, Vazajo, Oklio, Liūno, Mėlynioko, Šapelių, Pokenės, Vazajėlio, Dirdų ežerai, Laukagalių, Bajorų, Juodupės, Aleknų, Petkūnų tvenkiniai (Rokiškio raj.)

Kaip ir kiekvieną pavasarį, taip pat ir šį, sujudo vandens telkinių nuomininkai vykdyti vieną iš pareigų - žuvinti išsinuomotus vandens telkinius. Vien per savaitės dvi dienas Rokiškio rajone lydekų lervutėmis buvo įžuvinta virš 20 ežerų ir tvenkinių. Žuvų lervutės išveistos UAB “Vasaknos”.


Aplinkos ministerijos informacija