2017-03-16

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcija, sulaikė jau gerai žinomus neteisėtos žvejybos mėgėjus.

2017 m. kovo 14 d. bendruoju pagalbos telefonu gautas pranešimas, dėl galimo brakonieriavimo Kaišiadorių rajone ties Anglininkų kaimu. Pareigūnai operatyviai sureagavo į gautą pranešimą. Pasitelkus tarnybai skirtas vandens transporto priemones pareigūnai nuplaukė į pranešėjo nurodytą vietą. Ilgai laukti nereikėjo. Apie 23:30 val. termovizoriaus pagalba prie Kauno marių kranto buvo pastebėti trys asmenys. Du iš jų sėdo į valtį ir nuplaukė statyti tinklų, o likęs krante tuo metu atliko sargo vaidmenį. Vaikščiojo pakrante ir stebėjo ar žvejybai nesutrukdys aplinkos apsaugos pareigūnai.

Kai tinklai jau buvo vandenyje, trys draugai prisiglaudė Kauno marių pakrantėje esančioje sodyboje. Pareigūnams sulaikius naktinės žvejybos mėgėjus asmenys nesiginčijo ir prisipažino ką padarę.

Trumpos žvejybos laimikis puikus. Ištraukus pastatytus tinklus juose rasta 3 vnt. lydekos, 1 vnt. sterkas, 1 vnt. karpis, 4 vnt. karšiai, 1 vnt. lynas, 5,5 kg. kuojų, 1 kg. karosų. Gamtai padaryta žala siekia 1098,35 eurus. Iš pažeidėjų sulaikyti pažeidimo padarymo įrankiai statomieji tinklai ir valtis su irklais.

Visi trys asmenys yra gerai žinomi Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnams. Ne kartą bausti už nemėgėjiškos žūklės įrankių laikymą ir naudojimą.

2017-03-17

Šylant orams artėja metas žuvų nerštui. Vandeniui sušilus iki 4-9 laipsnių, pirmosios pavasarį pradeda neršti lydekos. Nors lydekų nerštas dar neprasidėjo, tačiau jau spėjo įkliūti nekantrus pažeidėjas, kuris, Alytaus RAAD GGAI pareigūnams, bendradarbiaujant su VSAT prie LR VRM Kabelių užkardos pareigūnais, sulaikytas brakonieriaujant Grūdos ežere, Varėnos r. Pažeidėjas J.V. sulaikytas brakonieriaujant su draudžiamu ne mėgėjų žvejybos įrankiu – žeberklu. J.V. žuvų nesubrakonieriavo ir žalos gamtai nepadarė, tačiau už neteisėtą žvejybą surašytas administracinio nusižengimo protokolas, gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų. Su draudžiamu ne mėgėjų žvejybos įrankiu- žeberklu J.V. teks atsisveikinti.

2017-03-27

Kovo 27 dienos rytą žvejys mėgėjas, žvejodamas Giražerio ežere, pastebėjo bučių, kuriame matėsi lydeka. Bendruoju pagalbos centro telefonu 112 gautas minėto žvejo pranešimas buvo perduotas Varėnos rajono agentūrai.

Agentūros inspektoriai nedelsdami nuvyko prie minėto ežero ir, ištraukę bučių, jame rado tris gyvas lydekas, kurios iškart buvo paleistos į ežerą. Pažeidėjo nustatyti nepavyko, tačiau lydekos liko gyvos.

Aplinkosaugininkai dėkoja žvejui už pilietiškumą.

Per pirmąją akcijos „Lydeka“ savaitę Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento teritorijoje suorganizuota 10 reidų, surašyti 6 Administracinių nusižengimų kodekso protokolai pagal 291 straipsnį.

2017-03-28

Akcija „Lydeka 2017“ prasidėjo š. m. kovo 20 d. ir tęsis iki balandžio 20 d. Ši akcija organizuojama kiekvieną pavasarį siekiant apsaugoti neršiančias lydekas bei prisidėti prie šios rūšies žuvies išsaugojimo ir gausinimo.

Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamente nuo akcijos pradžios buvo organizuota 15 reidų, kuriuose dalyvavo gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos ir rajonų agentūrų aplinkos apsaugos inspektoriai bei neetatiniai aplinkos apsaugos inspektoriai.

Pastangos apsaugoti neršiančias lydekas nebuvo bevaisės. Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, vykdydami reidus, iš vandens telkinių ištraukė 2 bešeimininkius tinklus bei nustatė šiurkštų žvejybos taisyklių pažeidimą.

Savaitgalinio reido metu kovo 25 d. sulaikytas pilietis E. Ž., kuris Kilučių ežere, Biržų r. sav., žvejojo draudžiamu būdu su ne mėgėjų žvejybos įrankiais – statomais žvejybiniais tinklais. Neteisėtos žvejybos metu sugavo penkias kuojas, raudę, šapalą bei lydeką. Asmeniui surašytas administracinių nusižengimų protokolas -  pagal Lietuvos Respublikos Administracinių nusižengimų kodeksą  numatyta bauda nuo 120 iki 300 eurų su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu. Reido metu paimti pažeidimo padarymo įrankiai – du statomi tinklai, pažeidimo padarymo priemonė – medinė irklinė valtis su irklais. Paskaičiuota žala padaryta žuvų ištekliams sudaro 252,54 eurų.

2017-03-29

Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, vykdydami tyrimą, nuvyko į M. G. sodybą Žeimių kaime, Varėnos rajone. Tyrimo metu pareigūnai apžiūrėjo automobilį, kuriuo galimai buvo brakonieriaujama „Nemunas“ medžioklės plotuose bei apžiūrėta M. G. sodyba. Rasti radiniai pareigūnus nustebino. Piliečio sodyboje ūkiniuose pastatuose rastas arbaletas, strėlė, 3 statomi tinklai, žvėrių dorojimo vieta ir užkastos stirnos liekanos.

Už neteisėtą draudžiamų ne mėgėjų žvejybos įrankių laikymą M.G. gresia atsakomybė pagal Administracinių nusižengimų kodekso 291 str. 5 d., kuri užtraukia baudą nuo šešiasdešimt iki dviejų šimtų eurų. Už draudžiamų ginklų (arbaleto) laikymą atsakomybė gresia pagal Baudžiamąjį kodeksą.

2017-03-31

Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai kovo 30 d. Švoginos upelio pakrantėje, Vaišniūnų kaimo ribose (Ignalinos r.), sulaikė šio kaimo gyventoją V. R., kuris tikrino prieš savaitę pastatytas kilpas, skirtas bebrams gaudyti. Aplinkosaugininkai upelio pakrantėje surado net 11 tokių kilpų. Sodybos, kurioje gyvena minėtas pilietis, ūkiniame pastate buvo rastos dar trys, iš metalinio lyno pagamintos kilpos. Pažeidėjas neneigė, kad tokiu būdu buvo sumanęs gaudyti bebrus, tačiau nepavyko. Kadangi toks medžioklės būdas ir įrankiai yra draudžiami, jam surašytas administracinio nusižengimo protokolas pagal LR ANK 290 str. 3 ir 5 dalis. Apžiūrint ūkinius pastatus pareigūnai aptiko ir šiam piliečiui priklausantį didelį draudžiamų ne mėgėjų žvejybos įrankių arsenalą – 16 statomų tinklų ir metalinį 7 šakų žeberklą  mediniu kotu. Už neteisėtą tokių įrankių laikymą LR ANK  291 str. 6 dalyje taip pat yra numatyta administracinė atsakomybė. Visa su šiais pažeidimais susijusi medžiaga bus perduota Ignalinos rajono apylinkės teismui dėl nuobaudos skyrimo.



Aplinkos ministerijos informacija