×

Error

[sigplus] Critical error: Image gallery folder 2016/SK201601212 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

[sigplus] Critical error: Image gallery folder 2016/SK201601212 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

2016-11-30

Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento Zarasų rajono agentūros pareigūnai bendradarbiaudami su Zarasų r. policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus pareigūnais piliečio M. D. namuose ir ūkiniame pastate aptiko įspūdingą arsenalą draudžiamų žvejybos įrankių. Viso rasta ir paimta 15 kaproninių ir 16 valo statomų žvejybinių tinklų, 2 venteriai. Už šių įrankių laikymą piliečiui surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas. Pasirodo, pilietis M. D. jau ne kartą yra baustas už žvejybą draudžiamais įrankiais bei jų laikymą. Sunku net įsivaizduoti, kokią žalą žuvų ištekliams galima padaryti su tokiu arsenalu.

2016-11-30

Atvėsus orams ir anksčiau iškritus pirmam sniegui, prasidėjo seliavų nerštas. Seliavų aptikti galima ne visuose vandens telkiniuose: paprastai jos gyvena giliuose, švariuose ir skaidriuose ežeruose. Nerštas prasideda mažesniuose vandens telkiniuose, kuriuose vanduo atvėsta greičiau. Utenos regione vėliausiai seliavos neršti pradeda Tauragno ežere. Nuo lapkričio 1 d. specializuota verslinė seliavų žvejyba draudžiama, tačiau nelegalios žvejybos mėgėjai šio draudimo paisyti nelinkę, ypač Švedriškės kaimo (Ignalinos r.) gyventojai V. I. ir R. Ž., kuriuos jau keletą metų iš eilės Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai sutinka Tauragno ežere neteisėtai gaudant neršiančias seliavas. Ne išimtis buvo ir šie metai.

Lapkričio 30 d. rytą buvo dar tamsu, krito sniegas, kai, išlaužę jau keletą metrų ledu užtrauktą pakrantę, valtimi į ežerą išplaukė du piliečiai. Ištraukę penkis  prieš keletą dienų pastatytus tinklus, grįžo į krantą. Nesitikėjo, kad tokiu laiku čia jų gali  laukti  GGAI pareigūnai, tuo labiau, kad automobilyje aplinkos stebėti  liko vieno iš jų žmona.  Nesiseka šiais metais minėtiems asmenims – jau trečią kartą už neteisėtą žvejybą patenka į Utenos RAAD GGAI pareigūnų rankas. Aiškinantis pažeidimo padarymo aplinkybes, nustatyta, kad V. I. ir R. Ž. neteisėtai buvo sugavę 2,55 kg seliavų, 11,06 kg kuojų ir 1 lydeką. Už tokią veiką piliečiams surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai, paimti 5 neteisėtoje žvejyboje naudoti statomieji tinklai ir medinė irklinė valtis. Už padarytą žalą žuvų ištekliams jiems bus pateikta pretenzija dėl žalos atlyginimo, kurios suma 291,30 euro.

{gallery}2016/SK201601212{/gallery}

Aplinkos ministerijos informacija