2016-08-11

Poilsiavimo sezonas šiuo metu pačiame įkarštyje. Aukštaitijos nacionaliniame parke, turbūt, nėra vandens telkinio, prie kurio nesutiksi poilsiautojų ar žvejų mėgėjų. Ne išimtis ir Alksno ežeras Ignalinos rajone. Rugpjūčio 11 d. pavakarę Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai kaip tik ir stebėjo šį vandens telkinį. Nuo Antalksnės kaimo pusės ant lieptų matėsi keletas žvejų, poilsiautojų. Plaukiojo dvi žvejų mėgėjų valtys. Pareigūnų dėmesį patraukė staiga nuo kaimo pusės išplaukęs pilietis. Energingais irklų grybšniais paplaukė link įlankos ir nedelsdamas pradėjo statyti tinklą. Tai darė visų prie ežero esančių žmonių akivaizdoje ir labai profesionaliai  – be išskirtinių rankų judesių ir labai greitai. Gal ir sunku aplinkiniams suprasti, ką veikia toks asmuo valtyje, todėl niekas ir nekreipė dėmesio. Pastatęs vieną, pastatė  ir antrą tinklą ir staigiai pasuko kranto link. Visa tai neužtruko ir dešimties minučių. Vietos gyventoją J. R. aplinkosaugininkai sulaikė jau einantį link namų. Pilietis neneigė vykdęs neteisėtą žvejybą, nes pareigūnų darytas vaizdo įrašas buvo per daug įtikinamas. Pažeidėjui surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas, paimta valtis, du tinklai. Per tokį trumpą laiką žuvų į tinklus nepakliuvo, todėl šiam piliečiui gresia tik administracinė bauda nuo 115 iki 289 eurų ir valties bei tinklų konfiskavimas.

2016-08-14

LR AM Utenos regiono aplinkos apsaugos departamentas, siekdamas užtikrinti efektyvią aplinkosauginę kontrolę, rajonų agentūrų darbą organizuoja taip, kad reidai būtų vykdomi ir švenčių bei poilsio dienomis.

Ignalinos agentūros darbuotojai kartu su neetatiniais inspektoriais reidą vykdė rugpjūčio 14 dieną. Nors Ignalinos rajone dirbo tik vienas aplinkosaugininkų ekipažas, per reidą Aukštaitijos nacionaliniame parke buvo nustatyti 6 aplinkosauginiai pažeidimai. Net keturi protokolai buvo surašyti poilsiautojams už Aukštaitijos nacionalinio parko nuostatų ir lankymo taisyklių pažeidimus. Piliečiai, atvažiuojantys pailsėti į parko teritoriją, vis dar nežino (o gal ir žino, bet nenori laikytis) parko Lankymo taisyklių, kurios draudžia statyti palapines, kurti laužus, įrengti stovyklavietes tam tikslui neskirtose ir nenumatytose vietose.

Dar vienas pažeidimas užfiksuotas Dringio ežere, kai poilsiautojai  su savimi atsivežė motorinį laivą su didesnio galingumo varikliu nei tai leidžia Aplinkosaugos sąlygos plaukioti vandens  telkiniuose plaukiojimo priemonėmis. Pabrėžtina, kad plaukioti saugomose teritorijose (nacionaliniuose, regioniniuose parkuose, draustiniuose) galima  motorinėmis plaukiojimo priemonėmis, kai bendras variklių galingumas neviršija  10 AG   (8 kW). Taip pat draudžiama laikyti ant vandens  priemones,  kuriomis draudžiama plaukioti. Už Aplinkosaugos sąlygų plaukioti vandens telkiniuose plaukiojimo priemonėmis pažeidimą  skirta bauda pagal ATPK 562 straipsnio 2 dalį.

Inspektoriai apsilankė ir prie Joskučio ežero, kuriame vykdoma licencinė karpių žvejyba. Žvejojant šiame ežere reikia turėti atitinkamą žvejo kortelę, kuri leidžia pagauti per vieną žvejybą 3 karpius. Deja, ne visi žvejai laikosi šių taisyklių. Pareigūnai tuo įsitikino per žiūronus stebėdami   ežerą. Užfiksuota, kaip vienas žvejys pagautą karpį nusinešė tolyn nuo ežero ir paslėpė miške samanose. Patikrinus žveją buvo nustatyta, kad jis jau turėjo sužvejojęs 3 karpius, bet nusprendė nepaleisti ir ketvirto, nors tai daryti draudžia Limituotos  žvejybos  vidaus vandenyse  organizavimo   ir vykdymo,  limituotos  žvejybos reguliavimo priemonių  ir   sąlygų nustatymo,  paskelbimo  ir atšaukimo tvarkos aprašas. Piliečiui V. Š. surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas, jam bus skirta bauda nuo 86 iki 173 eurų ir dar teks atlyginti gamtai padarytą žalą už pagautą karpį.

2016-08-15

Nors rugpjūčio 15 d. žvejyba neišnuomotuose ir išnuomotuose valstybiniuose vidaus vandens telkiniuose galima be žvejo mėgėjo bilieto, tačiau Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnams įkliuvo ir tokių, kurie meškerių nė nemanė traukti ir žuvį gaudė su tinklais. Apie 20 val. iš bendrojo pagalbos centro buvo gautas pranešimas, kad Juodekėlio ežere, Prienų r., vykdoma neteisėta žvejyba. Nuvykus prie ežero pastebėti du piliečiai, kurie su gumine valtimi statė tinklą. Pil. R.R. ir pil. A.S. žuvų sugauti nesuspėjo ir žalos gamtai nepadarė, tačiau už neteisėtą žvejybą jiems gresia baudos nuo 115 iki 289 eurų. Žvejyboje naudota guminė valtis ir tinklas iš pažeidėjų paimti.

2016-08-25

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai 2016 metų rugpjūčio 24 dieną gavo anoniminį pranešimą, kad Vilniaus mieste, Gariūnų turgavietėje, be jokio leidimo galima nusipirkti žvejybinių tinklų. Tikslu nustatyti galimą neteisėtą prekybą ne mėgėjų žvejybos įrankiais – statomais tinklais buvo atliktas patikrinimas.

Patikrinimo metu nustatyta, kad Gariūnų turgavietėje iš automobilio, A.T. neturėdamas tam leidimo vykdė prekybą ne mėgėjų žvejybos įrankiais. Prekybos vietoje vyriškis turėjo 3 vienetus  žiauninių tinklų. Pažeidėjui  buvo surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas pagal LR ATPK 87(12) str. 1 d. Jam  gresia administracinė nuobauda – bauda nuo 579 eurų iki 1158 eurų bei tinklų konfiskavimas.

2016-08-26

Rugpjūčio dvidešimt šeštosios rytą, turėdami išankstinės informacijos apie Šaltųjų Šaltinių tvenkinyje statomus tinklus, Kalvarijos agentūros pareigūnai surengę pasalą laukė pasirodančių brakonierių. Apie devintą valandą ryto, pasirodę trys asmenys ėmėsi „darbo“. Sulaikius neteisėtą veiklą vykdžiusius asmenis tapo aišku, kodėl savo darbelius jie vykdė jau gerokai išaušus, nors paprastai tokiais atvejais dangstomasi tamsa. Visi trys „žvejai“ buvo gerokai įkaušę, vienas iš jų gerai žinomas Kalvarijos agentūros pareigūnams, ne kartą buvo sučiuptas žvejojantis statomais tinklais. Tad ir šį kartą kompanijai už savo juodus darbelius teko atsakyti.

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso 87 straipsnio 3 dalimi, jiems bus paskirtos administracinės nuobaudos – baudos, kurios svyruoja nuo 115 iki 289 Eur., taip pat  bus konfiskuoti pažeidimo padarymo įrankiai – statomas tinklas iš valo, bei guminė valtis. Vien baudomis trijulės bėdos nesibaigia, kadangi tinklu jie suspėjo „sužvejoti“ vieną lydeką, tris lynus, 11,1 kg karosų ir 0,9 kg ešerių, jiems dar teks atlyginti padarytą žalą žuvų ištekliams, įvertintą 471,54 Eur.



Aplinkos ministerijos informacija