2016-07-13

2016 m. liepos 13 d. Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Lazdijų rajono agentūra kartu su Veisiejų regioninio parko direkcija bei neetatiniu aplinkos apsaugos inspektoriumi ne darbo metu vykdė reidą Lazdijų rajone. Reido metu, apie 00:30 val., pareigūnai pastebėjo, kad Galsto ežere, kaip vėliau paaiškėjo, keturi Marijampolės miesto piliečiai G.G., N.B., V.V. ir D.O. atvažiavę į negyvenamą sodybą nutarė „pažvejoti“ neleistinu būdu šalia esančiame ežere. Minėti piliečiai naktį iš guminės valties (su elektriniu varikliu) šviesdami prožektoriumi šaudė į žuvis povandeninės žūklės šautuvu. Buvo nušovę 5 lynus, 1 ungurį, 1 ešerį. Šis liepos 13-osios „malonumas“ jaunuoliams kainuos nepigiai. Pažeidėjams surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai pagal 87 str. 1 ir 3 dalis, gresia baudos nuo 115 iki 289 eurų. Povandeninės žūklės šautuvas ir plaukiojimo priemonės bus konfiskuoti. Be to teks atlyginti gamtai padarytą žalą, kuri siekia 643,49 Eur.

Primename, kad povandeninė limituota žūklė Alytaus regione leidžiama tik Daugų ežere ir išnuomotuose vandens telkiniuose, jeigu žvejybos plotų naudotojai leidžia povandeninę žūklę, tą pažymėję mėgėjų žvejybos leidimo sąlygose.

2016-07-15

Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos inspekcijos pareigūnai iš anksto turėdami informacijos apie neteisėtą brakonierių veiklą Biržų rajone Nemunėlio upėje prie šios upės buvo pastatę slaptas stebėjimo kameras. Liepos 15 dienos anksti ryte gauta žinutė su fotonuotrauka, kurioje matyti upėje braidantis asmuo ir traukiantis pastatytus tinklus. Praėjo nemažai laiko, bet asmuo S.K., kuris buvo užfiksuotas kameros buvo nustatytas. Sulaukęs aplinkosaugininkų savo namuose ir suradus 5 statomus tinklus pilietis iš pradžių spyriojosi, bet paskui supratęs, kad iš to nieko gero nebus pilnai pripažino savo kaltę ir labai gailėjosi, kad neatsispyrė pagundai pagauti grįžtančių į jūrą žiobrių. Pažeidėjas apgailestavo, kad ir žuvies nebuvo pagavęs, o dar užsidirbs solidžią administracinę baudą. Piliečiui S.K. buvo surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas ir bus paskirta administracinė bauda, kuri siekia nuo 115 Eurų iki 289 Eurų su pažeidimo įrankių konfiskavimu. Gyvosios gamtos apsaugos inspekcija norėtų priminti pažeidėjams turintiems noro daryti aplinkosauginius pažeidimus, kad jų neteisėta veikla bus stebima ne tik dienos metu, bet ir ištisą parą. Aplinkosaugininkai aprūpinti moderniausia šiuolaikine technika tai (stebėjimo kameros, dronai, termovizoriai) todėl, kad nereikėtų per petį dairytis ar šiuo metu jų niekas nestebi geriau pagalvoti ar verta ne vietoje numesti šiukšlę, ar naikinti žuvų išteklius. Mes visi turime saugoti savo gamtą ir apie tai mokinti mūsų atžalas.

2016-07-19

Ankstyvą liepos 19  dienos rytą Prapunto ežere (Lazdijų r.) sulaikyti du piliečiai, žvejoję su 20 m ilgio gumomis, pritvirtintomis ant meškerių - naudodami daugiau kaip dvigubai kabliukų negu leistina. Abu žvejai teisinosi, kad nežinojo, kiek vienos žvejybos metu galima naudoti kabliukų. Pilietis D. Š., naudodamas 2  gumas po 20 m,  ant kurių buvo užkabinta 20 kabliukų, sugavo 1 karšį, už kurį teks atlyginti 65 eurų žalą padarytą gamtos ištekliams. Pilietis L. Ž., kuriam žūklė naudojant 20 m gumą su 10 kabliukų ir 5 meškeres su penkiais kabliukais nesisekė, žuvų nepagavo, todėl aplinkai žalos nepadarė. Abiems pažeidėjams surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai.  Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso 87 str. 3 dalis numato baudą nuo 115 iki 289 eurų su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu.

Aplinkosaugininkai primena, kad vienos žvejybos metu galima naudoti ne daugiau kaip 5 bučiukus ar samtelius vėžiams gaudyti ir 4 kitus mėgėjų žvejybos įrankius. Žvejodamas iš vandens transporto priemonės, vienas žvejys vienu metu gali naudoti ne daugiau kaip 2 meškeres, išskyrus atvejus, kai žvejojama iš inkaru ar kitomis priemonėmis sustabdytos vandens transporto priemonės. Bendras vienu metu naudojamų kabliukų skaičius negali viršyti 6 vienetų, išskyrus stintų žvejybą, kur bendras kabliukų skaičius gali būti 12 vienetų. Rainuotųjų ir žymėtųjų vėžių gaudymui bučiukų ir samtelių kiekis neribojamas, šiuos vėžius taip pat leidžiama gaudyti rankomis ir graibštais, tačiau tokios žvejybos metu visi sugauti plačiažnypliai, siauražnypliai vėžiai ar žuvys turi būti nedelsiant paleisti į tą patį vandens telkinį.

2016-08-03

2016 metais rugpjūčio 3 dieną Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai kartu su neetatiniais aplinkos apsaugos inspektoriais surengė reidą Mažeikių rajone prie Renavos HE tvenkinio.  Kaip žinia, minėtas tvenkinys 2014 metų vasarą buvo išleistas dėl užtvankos rekonstrukcijos. Mažeikių medžiotojų ir žvejų draugiją siekdama atstatyti žuvų išteklius minėtą tvenkinį įžuvino vienmečiais karpiais.

Mažeikių rajojo žvejams nė motais, kad minėtos žuvys suleistos mažo didžio ir iki mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklėse nurodyto dydžio dar turėtų paaugėti. Atlikus 7 žvejų mėgėjų patikrinimą nustatyta, kad net keturi žvejai mėgėjai gaudė neleistino dydžio karpius. Du iš jų buvo sugavę po 20 vienetų mažylių tai yra nuo 17-20 cm dydžio, bei du piliečiai buvo sugavę po 2 vienetus karpiukų, kai mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklėse nurodyta, kad karpius galima gaudyti nemažesnius negu 40 centimetrų. Visiems keturiems piliečiams surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai pagal administracinių teisės pažeidimų kodekso 87 straipsnio 1 dalį, bus paskirtos baudos nuo septynių iki penkiasdešimt septynių eurų, bei teks atlyginti žuvų ištekliams padarytą žalą – 2875 eurus.

 Taip pat prie minėto tvenkinio nustatytas vienas pilietis žvejojęs mėgėjiškos žūklės įrankiais neturėdamas mėgėjų žvejybos leidimo, bei du asmenys buvo pasistatę transporto priemones arčiau negu 25 metrai nuo vandens telkinio. Pažeidėjams surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai, bei bus paskirtos administracinės baudos.

2016-08-05

Šiuo metu Dusios ežere, Lazdijų r., vykdoma verslinė seliavų žvejyba. 2016 m. rugpjūčio 5 d. ankstyvą rytą Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnams įkliuvo žvejys verslininkas D.K., kuris nesilaikė verslinės žvejybos leidimo sąlygų ir vietoje 500 m tinklų, buvo pastatęs 700 m. Tinkluose rasta 50 kg seliavų. Pažeidėjas patrauktas administracinėn atsakomybėn pagal LR administracinių teisės pažeidimų kodekso 87(3) str. 2 d., gresia bauda nuo 86 iki 231 eurų su teisės užsiimti žvejyba atėmimu iki dvejų metų bei su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu ar be konfiskavimo. Pil. D.K. taip pat teks atlyginti gamtai padarytą žalą, kuri siekia 480 eurų.

2016-08-12

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, artėjant ilgajam savaitgaliui, turėdami informacijos apie nelegalią žvejybą tinklais Vilniaus r., Papiškių k., Papio ežere, nutarė surengti reidą. Pareigūnų nuojauta neapgavo.  Ankstyvą rugpjūčio 12 dienos rytą, dar saulei nepatekėjus, pelkėtoje Papio ežero dalyje, nešinas dideliu maišu ant pečių buvo pastebėtas einantis vyriškis.  

Aplinkosaugininkams įtarus, kad maiše gali būti žvejybiniai tinklai nedelsiant vyriškis pareigūnų buvo  sulaikytas. Nustatyta,  kad maiše tinklus su žuvimi nešė Vilniaus rajono Papiškių kaimo gyventojas S. D., kuris prisipažino, kad su medine valtimi Papio ežere žvejojo ne mėgėjų žvejybos įrankiais, dviem statomais žiauniniais  tinklais. Vyriškis jau buvo spėjęs „sužvejoti“  4 lynus, 1,55 kg. ešerių ir 12,11 kg. karosų, todėl jam teks sumokėti 395 eurus už padarytą žalą žuvų ištekliams. Dėl neteisėtos žvejybos S. D. surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas pagal LR ATPK 87 str. 3 d., dėl žvejybos draudžiamais įrankiais, kas numato baudą nuo 115 iki 289 eurų su tinklų konfiskavimu. Taip pat iš S. D. bus konfiskuota ir medinė valtis, su kuria statė tinklus.



Aplinkos ministerijos informacija