Birželio 1 d. įsigaliojo patikslintos Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklės. Nauja nuostata, kad leidžiama paimti jau nebe penkis, kaip anksčiau, o tik tris sugautus sterkus, įsigalios liepos 1 dieną. Leidžiamų paimti sterkų skaičius sumažintas todėl, kad daugelyje šalies vandens telkinių plėšriųjų žuvų yra per mažai, ir įsivyrauja smulkesnės, menkavertės žuvys.

Kitas šių taisyklių pakeitimas – leidimas didesniuose kaip 100 ha vandens tekiniuose, kurie naudojami kaip žvejybos plotai (išnuomoti telkiniai), uodo trūklio lervas gaudyti be telkinio nuomininko leidimo. Taip nustatyta todėl, kad dideliuose vandens telkiniuose šių lervų gaudymas neturi reikšmingo poveikio žuvų mitybos sąlygoms kaip mažuose telkiniuose. Ligi šiol visų vandens telkinių, nepriklausomai nuo jų dydžio, nuomininkai galėjo riboti uodo trūklio lervų gaudymą, todėl dideliuose ežeruose, pavyzdžiui, Mastyje, žvejai mėgėjai negalėjo apsirūpinti šiuo vienu populiariausiu masalų.

Dar viena naujovė – atsižvelgus į vietos gyventojų prašymą, nebedraudžiama lašišų migracijos metu žvejoti augalinės kilmės masalais Šventosios vidurupio atkarpoje žemiau Kavarsko. Pasak gamtosaugininkų, dėl tokios žvejybos lašišinių žuvų neturėtų sumažėti.

Aplinkos ministerijos informacija