2016-04-12

2016-04-12 ryte, Šakių rajono agentūra, bendradarbiaudama su Šakių rajono policijos komisariato darbuotojais, išaiškino grubaus žvejybos taisyklių pažeidimo atvejį Šakių rajono savivaldybėje. Pilietis A. M. sulaikytas Branduoliškių k. su sugauta žuvimi ir draudžiamais žvejybos įrankiais (statomais tinklais), prisipažino, kad žvejojo Nemuno upėje. Jam surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas, paimti 4 vnt. tinklų ir sugauta žuvis (raudės, ešeriai), kurios bendras svoris – 13,5 kg. ir 1 lydeka. Už žvejybą draudžiamais įrankiais, jam gresia administracinė bauda nuo vieno šimto penkiolikos iki dviejų šimtų aštuoniasdešimt devynių eurų, jis taip pat turės atlyginti žuvų ištekliams padarytą žalą, kuri sudaro 288 eurų.

2016-04-13

Vykdant akciją „Lydeka-2016“, Šilutės gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai nuo balandžio 4 d. iki 11 d. suorganizavo 11 reidų, kurių metu patikrinta 368 žvejų mėgėjų žvejyba.  Nustatyti šeši šiurkštūs žvejybos pažeidimai. Vienas asmuo vykdė neteisėtą žvejybą draudžiamoje ištisus metus žvejoti vietoje - Kniaupo įlankoje, turėjo sugavęs keturis kilogramus kuojų. Kitas pažeidimas padarytas taip pat ištisus metus draudžiamoje žvejoti vietoje - Krokų lankos ežere, Nemuno deltos regioniniam parke. Pažeidėjas vykdė neteisėtą žvejybą  draudžiamais nemėgėjiškos žūklės įrankiais - penkiais statomai tinklais, žvejybai naudojo guminę valtį ir turėjo sugavęs 25 karšius. Gavus pranešimą iš Valstybinės aplinkos apsaugos tarnybos dėl neteisėtos žvejybos ir nuvykus į vietą, išaiškintas  pažeidimas, jog pilietis, neturėdamas žvejo mėgėjo kortelės, neteisėtai  sugavo šiuo metu draudžiamą gaudyti žuvį – šlakį. Tiriant šį įvykį, sulaikyti ir du pažeidėjai, kurie vykdė neteisėtą žvejybą mėgėjiškos žūklės įrankiais, ištisus metus draudžiamoje žvejoti vietoje - Nemuno priešakinės deltos rezervate.  Už visus pažeidimus padaryta žala gamtai siekia 2239 eurus. Konfiskuoti pažeidimo padarymo priemonės ir įrankiai: guminė valtis su irklais, 5  statomi tinklai, 4  meškerės. Taip pat buvo nustatyta 11 saugomų teritorijų režimo pažeidimų, 8 limituotos žvejybos, neturint leidimo ir 2 pažeidimai už apšiukšlintą žvejybos vietą.

2016-04-13

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento (ŠRAAD) Telšių rajono agentūros darbuotojai, kartu su neetatiniais inspektoriais šią naktį sulaikė du brakonierius, tinklais žvejojusius Masčio ežere. Rasti ir išimti 5 tinklai ir didžiulis laimikis. Už daugiau kaip 70 sugautų žuvų brakonieriams teks atlyginti daugiau kaip 4300 eurų gamtai padarytą žalą.

ŠRAAD Telšių rajono agentūros darbuotojai turėjo informacijos, kad Telšių rajone Masčio ežere gali būti žvejojama tinklais ir kartu su neetatiniais aplinkos apsaugos inspektoriais, surengė pasalą. Teritorija buvo stebima ilgą laiką ir šią naktį pastebėti du vyrai valtimi išplaukiantys į ežerą.

Brakonieriai buvo itin atsargūs, daugiau kaip valandą plaukioję po ežerą, į krantą grįžo nešini vienu tinklu ir keliomis žuvimis. Tikėtina, kad taip jie tikrino ar niekas jų neseka. Aplinkosaugininkai nutarė dar luktelėti ir neapsiriko. Manydami, kad yra saugu, vyrai vėl grįžo į valtį ir ėmė vieną po kito traukti tinklus su žuvimi.

Laimikiu besidžiaugiančius, į krantą sugrįžusius vyrus sulaikė aplinkosaugininkai. Kaip paaiškėjo abu brakonieriai yra prie ežero esančios Ryškėnų seniūnijos gyventojai R.J. ir O.K. Pastarasis jau sykį yra patekęs į aplinkosaugininkų akiratį ir jau mokėjo baudą už šiurkštų aplinkosauginį pažeidimą. Jo mašinoje pareigūnai rado ir pirmą ištrauktą tinklą bei tris karosus.

Brakonieriai buvo pasiruošę rimtai ir brakonieriauti ėjo ne dėlto, kad pramistų. Keturi, po 75-kis metrus ilgio tinklai buvo didelėmis akutėmis, tai yra skirti gaudyti tik stambų laimikį. Ir išties, laimikis buvo neprastas. Į brakonierių tinklus pateko 5 šamai, 2 lydekos, 2 starkiai, 3 amūrai, 4 lynai, 22 karšiai, 25 karosai ir 11 raudžių. Tinklai, žuvis ir brakonierių valtis išimti.

Už daugiau kaip 70 sugautų žuvų brakonieriams teks atlyginti daugiau kaip 4300 eurų gamtai padarytą žalą. Be to abiem vyrams surašyti protokolai (ATPK 87 str. 3d.) ir už mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimą, padarytą naudojant draudžiamus žvejybos įrankius gresia baudos iki 289 eurų bei įrangos ir įrankių konfiskavimas.

2016-04-15

Telšių rajone, prie Lūkšto ežero į Šiaulių regiono aplinkosaugininkų surengtą pasalą pakliuvo penki brakonieriai žvejoję tinklais. Išimta valtis su varikliu, penki 100 metrų ilgio tinklai ir gausybė žuvies. Skaičiuojama, kad tuokart gamtai padaryta žalos už daugiau kaip 8000 eurų. Tai jau antra grupė brakonierių sulaikoma šia savaitę Telšių rajone.

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento gyvosios gamtos inspektoriai, tinklus užmestus Telšių rajone, Lūksto ežere pastebėjo antradienį ir kartu su neetatiniu aplinkos apsaugos inspektoriumi surengė pasalą. Nepaisydami prasto oro, tinklų savininkų aplinkosaugininkai laukė daugiau kaip parą.

Brakonieriai prie ežero pasirodė tik kitos paros vakarą. Ketveriukė atvyko automobiliu „Audi“. Trys išplaukė į ežerą, o ketvirtasis su automobiliu liko saugoti privažiavimo. Aplinkosaugininkai sulaukė kol brakonieriai su tinklais ir žuvimi grįžo į kratą ir ėmė grobį krauti į mašiną. Užklupti aplinkosaugininkų brakonieriai nesipriešino, tik vienas dar bandė sprukti ir įšokęs į vandenį paniro. Toks triukas jo neišgelbėjo, sušalusiam brakonieriui teko grįžti į krantą.

Kaip paaiškėjo Lūkšto ežere brakonieriavo Varnių miestelio gyventojai A.V. (1969m.) jo sūnūs L.V. (1994m.) ir A.V. (1983 m.) bei kaimynas A.S. (1981 m.) Vyrų laimikis buvo nemenkas. Brakonieriai neteisėtai pagavo 5 lydekas, 1 lyną, per 100 karšių, 3 kg karosų, 5 kg raudžių ir 6 kg ešerių. Paskaičiuota, kad brakonieriai padarė žalos už daugiau kaip 8000 eurų. Visiems vyrams surašyti protokolai (ATPK 87 str. 3 d.) ir gresia baudos iki 289 eurų. Taip pat bus konfiskuota brakonierių metalinė valtis su varikliu ir 5 tinklai.

Šią savaite tai antra brakonierių grupė sulaikome Telšių rajone. Trečiadienio naktį į aplinkosaugininkų pasalą pakliuvo du brakonieriai statę tinklus Masčio ežere. Jiems taip pat surašyti protokolai (ATPK 87 str. 3 d.) ir gresia baudos iki 289 eurų. Be to paskaičiuota daugiau nei 4000 eurų žala padaryta gamtai.

2016-04-20

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai balandžio 20 d. turėdami Vilniaus apygardos administracinio teismo nutartį dėl privačioje teritorijoje esančių gyvenamųjų ir ūkinių patalpų apžiūros bei turėdami informacijos apie daromus gyvūnijos pažeidimus, patikrino Šalčininkų rajone  Didžiųjų Zubiškių kaime piliečio E. B. sodybą dėl galimai laikomų ne mėgėjų žvejybos įrankių ir vykdomos neteisėtos žvejybos Versekos tvenkinyje.

Inspektoriai neapsiriko. Apžiūrėjus ir patikrinus piliečio E. B. gyvenamąsias bei ūkines patalpas aplinkosaugininkai aptiko tris statomus žiauninius tinklus, vieną žeberklą, vieną ežerinę gaudyklę (bučių). Pažeidėjui už neteisėtą ne mėgėjų žvejybos    įrankių laikymą surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas pagal LR ATPK 87 str. 2 d. paimti įrankiai, jam gresia bauda iki 289 Eur su šių įrankių konfiskavimu.

2016-04-24

2016-04-24 dieną Varėnos rajono agentūros ir Varėnos rajono policijos komisariato pareigūnai dirbo pagal numatytą darbo planą. Ankstyvo reido metu buvo stabdomos ir tikrinamos transporto priemonės, tikrinami žvejų mėgėjų leidimai bei sužvejotas laimikis.

Sustabdytos ir patikrintos 22 transporto priemonės, patikrinti 43 žvejai mėgėjai. Iš jų tik vienas neturėjo leidimo žvejybai, žuvies dar nespėjo pagauti, sugautos lydekos buvo tinkamo dydžio.

Marcinkonių seniūnijoje, Darželių ir Ašašnykų kaimuose gyvenančių piliečių M.G. ir J.M. sodybose buvo rasti ir paimti neteisėtai laikomi ne mėgėjiškos žvejybos įrankiai – šeši žvejybiniai statomi tinklai. Du tinklai pagaminti iš kaproninės medžiagos, keturi – iš valo, išimtas vienas venteris, skirtas žuvims gaudyti, kuris pagamintas iš kaproninės medžiagos. Už neteisėtą ne mėgėjiškos žūklės įrankių laikymą minėtiems piliečiams bus surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai, konfiskuoti neteisėtai laikomi žvejybos įrankiai. Jiems bus skiriamos administracinės baudos nuo 144 iki 289 eurų. Reido metu buvo nustatyti dar du galimi aplinkosauginiai pažeidimai, vyksta tyrimas.

2016-04-29

2016 m. balandžio 29 d. Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai organizavo reidą Nemuno upėje, Alytaus r. Reido metu ties Sudvajais (Alytaus r.) buvo pastebėtas pilietis, kuris žvejojo draudžiamais ne mėgėjų žvejybos įrankiais. Pil. R.L. brakonieriavo su keturiais statomais tinklais, kuriuos statė naudodamas kartį, spėjo sugauti du karšius. Pažeidėjui surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas pagal 87 str. 3 d., už kurį numatoma bauda nuo 115 iki 289 eurų. Už sugautus karšius teks atlyginti žuvų ištekliams padarytą žalą, kuri siekia 130 eurų.

2016-05-01

2016 m. gegužės 1 dieną, apie 17 val., gauta informacija, kad Varėnos centre esančiame Karloniškių ežerėlyje pastatytas žvejybinis tinklas. Sunku buvo patikėti, kad tai tiesa. Nuvykus prie minėto ežerėlio, teko įsitikinti, kad informacija pasitvirtino. Pačioje siauriausioje ežerėlio vietoje, plotis apie 15 metrų, pertiestas žvejybinis – statomas tinklas.

"Drąsuolių žvejų" buvo nutarta palaukti. Ežeras stebėtas nuo 18 val. vakaro. Šiltą pavasario vakarą prie ežerėlio esančiame parke vaikštinėjo žmonės. Laikas bėgo, bet žvejai nesirodė. Tik apie 23 val. 45 min. pakrantėje pasirodė trys jaunuoliai, kurie patraukė tiesiai prie pastatyto žvejybinio tinklo. Tada Varėnos aplinkos apsaugos agentūros pareigūnai ir ,,pasisveikino“ su trimis draugiškai traukusiais tinklą vaikinais. Tinkle spurdėjo vienintelė žuvis – raudė, kuri buvo paleista į ežerą. Pasirodė, kad ilgai laukti ,,žvejai” yra varėniškis D. K. ir Kelmės rajono gyventojai – G. G. ir I. B. Kelmiškiai į Varėnos rajoną atvyko pjauti miško. Už Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių pažeidimus visiems trims žvejojusiems piliečiams surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai, paimtas žvejybinis – statomas tinklas pagamintas iš kaprono. Pagal administracinio teisės pažeidimo kodekso 87 straipsnio 3 dalį jiems bus paskirtos administracinės baudos, kurios siekia nuo 115 iki 289 eurų, konfiskuotas žvejybinis tinklas. Už pasirodymą viešoje vietoje neblaiviems, jaunuoliams Varėnos rajono policijos pareigūnai surašė administracinio teisės pažeidimo protokolus.

2016-05-01

2016 m. gegužės 1 d. Lazdijų rajono aplinkos apsaugos agentūros pareigūnai su neetatiniais aplinkos apsaugos inspektoriais tikrino, kaip žvejai mėgėjai laikosi Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių prie Baltosios Ančios hidroelektrinės (toliau – HE) užtvankos. Reido metu nustatyti 4 šiurkštūs mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimai, t. y. keturi asmenys žvejojo mažesniu nei 100 metrų atstumu žemiau Baltosios Ančios HE užtvankos Baltosios Ančios upėje. Už šį pažeidimą surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai, paimtos meškerės, kurios kaip pažeidimo padarymo įrankiai ir priemonės, bus konfiskuotos. Taip pat gresia administracinė bauda pagal LR ATPK 87 str. 3 dalį -. nuo 115 iki 289 Eur.

Primename, kad pagal Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių 11.8 punktą draudžiama žvejoti žuvų praplaukimo takuose (specialiuose įrenginiuose žuvims migruoti per užtvanką) ir arčiau kaip 100 m žemiau tvenkinių vandens nuleistuvų (užtvankų).

2016-05-03

2016 m. gegužės 3 d. Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai organizavo reidus Varėnos ir Lazdijų rajonuose. Reidų metu nustatyti penki pažeidėjai, kurie žvejojo draudžiamais įrankiais ar draudžiamu būdu. Varėnos rajone brakonieriavimas liūdnai baigėsi pil. G.P. ir A.M., kurie Gelovinės ežere žvejojo su trimis statomais tinklais. Pažeidėjams diena buvo itin nesėkminga, nes ne tik kad buvo sulaikyti su visais įkalčiais, tačiau ir žuvies sugauti nepavyko. Lazdijų rajone Ilgio ežere per vykdytą reidą įkliuvo pil A. V., kuris žvejojo su dviem draudžiamais ne mėgėjų žvejybos įrankiais, turėjo sugavęs 0,5 kg ešerių. Dar du pažeidėjai neliko nepastebėti prie Baltosios Ančios upės, Lazdijų r., kurie žvejojo draudžiamu užkabinamuoju būdu, bei mažesniu nei 100 metrų atstumu žemiau Baltosios Ančios HE užtvankos. Pil. T. L. ir M. G. buvo sulaikyti vos tik pradėję neteisėtą žvejybą, todėl žalos gamtai padaryti nesuspėjo. Visiems penkiems pažeidėjams surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai pagal LR ATPK 87 str. 3 d., gresia baudos nuo 115 iki 289 eurų. Žvejybos įrankiai ir priemonės sulaikyti, su kuriais pažeidėjams teks atsisveikinti.

2016-05-04

 Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas gegužės 4 d. iš Valstybinės aplinkos apsaugos tarnybos pranešimų priėmimo centro gavo pranešimą, kad vienas iš Aukštadvario HE ežerėlių yra “pilnas” tinklų. Pranešėjas paaiškino, kad nuplaukus į atokesnį Aukštadvario HE ežerėlį žvejoti, jis spiningu užkabino net 6 tinklus.

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnai nusprendė nebelaukti kol žuvų ištekliams bus padaryta didelė žala ir nedelsiant ištraukti pastatytus tinklus. Atvykę pareigūnai surado ir ištraukė net 8 statomus tinklus. Tinklais buvo apjuostas visas iki 5 ha dydžio ežerėlis. Į tinklus jau buvo “pakliuvę” karosai, ešeriai ir karšiai. Visos gyvybingos žuvys nedelsiant buvo paleistos atgal į vandens telkinį. Pareigūnai aiškinsis kas yra tinklų savininkas, tačiau svarbiausia, kad buvo išvengta didelės žalos žuvų ištekliams.

2016-05-06

Šiaulių rajone, Kuršėnuose sulaikytas, Ventos upėje, su tinklu žvejojęs vyras. Apie pažeidimą pranešė šokiruoti gyventojai. Užkietėjęs brakonierius įkliūva jau ne pirmą kartą. Šį sykį iš jo konfiskuota valtis ir tinklas bei laukia bauda iki 289 eurų. Be to už sugautas žuvis teks atlyginti beveik 500 eurų žalą.

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento gyvosios gamtos apsaugos inspektoriai iš bendro pagalbos centro gavo pranešimą, kad Kuršėnų miestelyje, Ventos upėje vyras žvejoja su tinklu. Miestelio viduryje tinklu žvejojantį vyrą pastebėjo gyventojai, jie negalėjo patikėti tokiu brakonieriaus įžūlumu. Policijos pareigūnai iki atvykstant aplinkosaugininkams vyrą sulaikė.

Kaip paaiškėjo tai gerai aplinkosaugininkams žinomas S.G. (1977m.). Vyras prieš mėnesį buvo sulaikytas žvejojantis lydekas, draudžiamu būdu ir draudžiamu laiku. Be to šis pilietis jau ir anksčiau baustas už šiurkščius aplinkosauginius pažeidimus, tačiau brakonieriavimo amato nemeta.

Šį sykį aplinkosaugininkai konfiskavo vyro guminę valtį ir 20 metrų tinklą bei dar kartą surašė protokolą už mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimą, padarytą naudojant draudžiamus įrankius. Administracinių teisės pažeidimų kodeksas (ATPK 87 str. 3d.) už tai numato baudą iki 289 eurų. Be to už sugautas tris lydekas, du ešerius ir raudę brakonieriui teks pakloti dar beveik 500 eurų, kad atlygintų gamtai padarytą žalą.   

2016-05-06

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento (ŠRAAD) gyvosios gamtos apsaugos inspektoriai surengė pasalą ir sulaikė vyrą kuris į žvejybą išsiruošė turėdamas dvigubai daugiau įrankių nei leidžiama. Joniškio rajono gyventojui surašytas protokolas ir gresia bauda iki 289 eurų. be to bus konfiskuoti žvejybos įrankiai.

ŠRAAD gyvosios gamtos apsaugos inspektoriai gavo pranešimą, kad Joniškio rajone pilietis keliuose vandens telkiniuose žvejoja naudodamas daugiau įrankių nei leidžiama ir gaudo nustatyto dydžio neatitinkančias žuvis. Aplinkosaugininkai surengė pasalą ir pastebėjo, kaip prie Beržėnų tvenkinio atėjęs vyras leidžia skritulius ir stato palaidines.

Aplinkosaugininkai vyrą sulaikė. Kaip paaiškėjo tai vietos gyventojas A.V. (1943 m.). Vyras į žvejybą išsiruošė su 3 skrituliais ir 5 palaidinėmis. Žvejų mėgėjų taisyklės numato, kad žvejys gali naudoti ne daugiau kaip keturis žvejybos įrankius. Naudodamas dvigubai daugiau įrankių nei leidžiama A.V. padarė šiurkštų pažeidimą už kurį yra numatyta bauda nuo 115 iki 289 eurų ir įrankių bei priemonių konfiskavimas (ATPK 87 str. 3d.). vyrui surašytas protokolas ir paimti žvejybos įrankiai.

2016-05-06

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento Ignalinos agentūra gegužės 2 dieną suplanavo ir atliko verslinės žvejybos, vykdomos Ignalinos rajone, patikrinimus. Šiuo metu migruojantys unguriai Ignalinos rajone gaudomi septyniolikoje vietų. Šiai žvejybai vykdyti konkurso būdu yra išduoti specialūs leidimai. Žvejai verslininkai,  žvejodami privalo laikytis Verslinės žvejybos taisyklių. Neverslinio dydžio, nuo 35 cm iki 45 cm,  ungurių jų laimikyje gali būti ne daugiau kaip 10 proc., o mažesnius nei 35 cm ungurius gaudyti  draudžiama. Žvejai privalo žvejybą vykdyti tik paženklintais atitinkamomis plombomis įrankiais,  taip pat pildyti nustatyto pavyzdžio Žvejybos žurnalą. Kaip laikomasi šių reikalavimų, tikrinta buvo  naktinio reido metu.

Susiruošus vykti į reidą, pareigūnus pasiekė informacija iš Valstybės sienos apsaugos tarnybos Ignalinos rinktinės Tverečiaus užkardos pareigūnų. Pranešta, kad prie Lazinkų kaimo tilto per Birvėtos upę sulaikytas asmuo su 6 statomais tinklaičiais. Skubiai nuvykus į įvykio vietą,  išaiškinta, kad pilietis A. G., Rimaldiškės kaimo gyventojas, ketino upės senvagėje žvejoti draudžiamu būdu ir draudžiamais įrankiais. Buvo parengęs virvę pertraukti tinklaičius per upę, jam buvo pasirengęs talkinti kaimynas, kuris tą virvę turėjo traukti, tačiau planus sujaukė akylai pasienio ruožą saugoję pareigūnai. Pilietis buvo sulaikytas nespėjęs padaryti pažeidimo. Jo bendras po sulaikymo ėmė skųstis sveikatos sutrikimais, todėl buvo išleistas namo gydytis, kadangi veiklos nebuvo pradėjęs, o už ketinimus pažvejoti juk nebaudžiama. Tinklų savininkui už draudžiamų žvejybos įrankių laikymą pagal ATPK 87 straipsnio 2 dalį surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas, paimti tinklaičiai. Pažeidėjui gali būti skirta bauda nuo 144 eurų iki 289 eurų su  įrankių konfiskavimu.

Tęsdami reidą pareigūnai patikrino keturias vietas, kuriose buvo vykdoma verslinė žvejybą. Trims žvejams inspektoriai priekaištų neturėjo, o  Dringykščios upelyje žvejojusiam žvejui surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas už netinkamą Žvejybos žurnalo pildymą. Už šį pažeidimą pagal ATPK 87(3) str. 1 d. gali būti skirtas įspėjimas arba bauda  nuo 14 iki 72 eurų..



Aplinkos ministerijos informacija