2016-01-21

Joniškio rajone žvejai pastebėjo, kad Daunoravos tvenkinyje dūsta žuvys. Apie tai buvo informuotas Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamentas ir žuvininkystės tarnybą prie Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos. Imtasi priemonių žuvų gelbėjimui.

Vakar žvejoti į Daunoravos atvykę vyrai pastebėjo, kad išgręžtuose eketėse gaišta žuvys. Jie nedelsiant informavo aplinkosaugininkus ir žuvininkystės tarnybą. Pastarieji turi priimti spendimą, ar žuvis bus gaudoma ir perkeliama į kitus vandens telkinius.

Kol kas gelbėdami žuvis, žvejai išplovė dideles eketes, kad patentų kuo daugiau deguonies ir apvalė sniegą. Aplinkosaugininkai atliks vandens telkinio deguonies matavimus.

Storas ledas padengtas sniegu stipria sumažina šviesos patekimą, o tai įtakoja deguonies stygių vandens telkiniuose. Ne išimtis Joniškio rajono, Daunoravos tvenkinys. Jis po truputi pelkėja ir senka, o praėjusiais metais tvenkinys buvo įžuvintas, tad tai galėjo taip pat turėti įtakos deguonies kiekio sumažėjimui.

Vakar deguonies kiekis buvo matuojamas Šiauliuose ir Šiaulių rajone esančiuose vandens telkiniuose. Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento valstybinės analitinės kontrolės skyriaus specialistai tyrė Rėkyvos, Taklšos ežerus ir Švedės bei Bubių tvenkinius. Šiuose vandens telkiniuose, kol kas situacija normali ir pavojus žuvims negrėse.

Aplinkosaugininkai ragina žvejus pastebėjus žuvų gaišimo avėjus nedelsiant apie tai pranešti artimiausiai agentūrai, ar departamentui, taip pat žuvininkystės tarnybai. Vandens telkinių nuomininkai taip pat raginami dažniau tikrinti padėti nuomojamose vandens telkiniuose.

2016-01-22

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Joniškio rajono agentūros darbuotojai, kartu su žuvininkystės tarnybos prie Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos specialistais šiandien lankėsi Joniškio rajone, prie Daunoravos tvenkinio. Žvejai pastebėjo, kad tvenkinyje dūstą žuvys ir patys ėmėsi priemonių joms gelbėti bei informavo tarnybas.

Žvejoti į Daunoravos atvykę vyrai pastebėjo, kad išgręžtuose eketėse gaišta žuvys. Jie nedelsiant informavo aplinkosaugininkus ir žuvininkystės tarnybą. Atvykus aplinkosaugininkams žvejai patys ėmėsi iniciatyvos gelbėti žuvis. Tvenkinyje buvo išpjautos eketės. O ūkininko paskolintu siurbliu buvo perpumpuojamas vanduo, kad jį prisotinti deguonimi. Vakarop žuvys ėmė atsigauti ir pasitraukė nuo ekečių.

Šiandien žuvininkystės tarnybos specialistai vėl ėmėsi pjauti eketes ir ajeruoti vandenį. Specialistai laukia, kol bus išduotas leidimas specialiai žvejybai. Tuomet žuvys bus gaudomos ir pervežamos į kitus vandens telkinius.

Pasak specialistų, šiemet tai pirmas toks atvejis Lietuvoje. Daunoravos tvenkinys yra seklus ir apžėlęs žolėmis. Šią vasarą jis dar labiau nuseko ir gylis vietomis siekia tik pusmetrį, tas esant storam ir apsnigtam ledui augalai nustojo gaminti deguonį ir ėmė nykti ir pūti, kas dar labiau sumažino deguonies kiekį. Kituose vandens telkiniuose situacija geresnė.  

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento valstybinės analitinės kontrolės skyriaus specialistai vakar tyrė Rėkyvos, Taklšos ežerus ir Švedės bei Bubių tvenkinius. Šiandien tiriami Radviliškio rajono vandens telkiniai. Šiuose vandens telkiniuose, kol kas situacija normali ir pavojus žuvims negresia.

Aplinkosaugininkai dėkoja neabejingiems Joniškio rajono žvejams ir ūkininkui Gintautui Lukošiui, kuris suteikė savo techniką, kad būtų išgelbėtos žuvys. Žvejai raginami pastebėję gaišimą, nedelsiant apie tai pranešti artimiausiai agentūrai, ar departamentui, taip pat žuvininkystės tarnybai.   



Aplinkos ministerijos informacija