Prasidėjus lašišinių žuvų ir upėtakių nerštui, rytoj, spalio 15-ąją, bus paskutinė diena šiemet, kai įsigijus žvejo mėgėjo kortelę dar galima sugauti lašišą arba šlakį. Marguosius upėtakius draudžiama žvejoti jau nuo spalio 1 d., o lašišas ir šlakius – nuo spalio 16 d. iki gruodžio 31 d.

Šiuo laikotarpiu neršiančioms lašišinėms žuvims apsaugoti bet kokia žvejyba uždrausta 161 upelyje ir 13 upių, kur neršia šios žuvys. Neryje neleidžiama žvejoti nuo Jonavos iki valstybinės sienos su Baltarusija, išskyrus atkarpą Vilniuje nuo Šilo tilto iki Valakupių tilto, kurioje galima žvejoti, bet tik tokiais įrankiais ir masalais, kurie nėra skirti plėšriosioms ir lašišinėms žuvims, ir atkarpą nuo geležinkelio tilto aukščiau Žeimenos žiočių iki Buivydžių pėsčiųjų tilto, kur leidžiama žvejoti visais mėgėjų žvejybos įrankiais ir masalais. Šventojoje šiuo laikotarpiu galima žvejoti tik Kavarsko tvenkinyje ir atkarpoje aukščiau Anykščių užtvankos.

Rekonstravus Vilnios upės Rokantiškių užtvankos žuvų pralaidą, lašišinėms žuvims atsivėrė naujos nerštavietės. Dabar jos nesunkiai praplaukia anksčiau neįveikiamą kliūtį ir sėkmingai neršia Vilnios aukštupyje. Todėl nuo spalio 16 d. iki gruodžio 31 d. šioje upėje draudžiama žvejoti ne iki Rokantiškių užtvankos, kaip buvo ligi šiol, bet iki Kenos žiočių.

Iki lapkričio 1 d. dar draudžiama žvejoti Jūros, Dubysos ir Nevėžio žiotyse ir 100 m žemyn palei dešinįjį Nemuno krantą, taip pat Nemuno atkarpoje nuo Kauno žiemos uosto iki Neries žiočių.

Baltijos jūroje lašišas ir šlakius žvejoti galima visus metus, išskyrus akvatorijas mažesniu kaip 0,5 km spinduliu nuo Šventosios upės žiočių ir 0,5 km spinduliu nuo Klaipėdos uosto šiaurinio ir pietinio molų galų, kur nuo rugpjūčio 15 d. iki spalio 31 d. šias žuvis žvejoti draudžiama.

Jau draudžiama žvejoti sykus (ir vidaus vandens telkiniuose, ir jūroje), o nuo spalio 15 d. – plačiažnyplius ir siauražnyplius vėžius.

Rudens žuvų migracijų laikotarpiu nustatyti apribojimai ir žvejams verslininkams. Nuo rugsėjo 1 d. iki spalio 31 d. draudžiama žvejoti statomais tinklaičiais 2 km atstumu nuo rytinio Kuršių marių pakraščio, taip pat kitose Kuršių marių akvatorijose, kuriomis, mokslininkų duomenimis, daugiausia migruoja lašišų ir šlakių. Siekiant apsaugoti į Kuršių marias iš jūros migruojančius žiobrius, nuo spalio 10 d. iki spalio 30 d. draudžiama žvejoti 40-45 mm akytumo tinklaičiais.

Baltijos jūroje žvejams verslininkams draudžiama žvejoti lašišas ir šlakius nuo rugpjūčio 15 d. iki spalio 31 d. mažesniu kaip 3 km spinduliu nuo valstybinio Klaipėdos jūrų uosto šiaurinio ir pietinio molų galų. Šiuo laikotarpiu minėtoje akvatorijoje draudžiama žvejoti bet kokio akių dydžio statomais paviršiniais tinklaičiais. Iki spalio 31 d. draudžiama žvejoti bet kokiais verslinės žvejybos įrankiais mažesniu kaip 0,5 km spinduliu nuo Šventosios upės žiočių.

Aplinkos ministerijos informacija